Elävä arkisto / Kotimaa / Politiikan vuosikymmenet /
Perussuomalaiset - marginaalista menestykseen
1991-2011
Perussuomalaiset aloitti Suomen puoluekartalla vuonna 1995 pienpuolueena. EU- ja maahanmuuttokriittinen puolue nousi kevään 2011 eduskuntavaaleissa marginaalista kolmen suurimman puolueen joukkoon.
Vararikkoon kaatuneen Suomen Maaseudun Puolueen SMP:n tuhkista vuonna 1995 perustettu Perussuomalaiset määrittää itsensä arvomaailmaltaan kansallismieliseksi ja kristillissosiaaliseksi puolueeksi.
Äänisaalis jäi vielä ensimmäisissä kunta- ja eduskuntavaaleissa alle prosentin, mutta 2008 Perussuomalaiset oli kuntavaalien suurin voittaja ja kevään 2011 eduskuntavaaleissa kannatus kipusi huimaan 19 prosenttiin.
Perussuomalaisten edustajat ovat olleet avoimen maahanmuuttokriittisiä. Puolue on profiloitunut myös EU-kriittisenä ja vastustanut kriisitukien myöntämistä talousvaikeuksista kärsiville EU-maille.
Puolueen puheenjohtajana on vuodesta 1997 ollut Timo Soini, jonka hiotut "soinismit" toimivat perussuomalaisten iskulauseina. Soini kiteyttää ja kansanomaistaa oppi-isänsä SMP:n Veikko Vennamon tapaan.
Perussuomalaisten riveissä on nähty myös julkkiksia, kuten kehonrakentaja Kike Elomaa, nyrkkeijä ja showpainija Tony Halme, mäkihyppääjä Matti Nykänen sekä pitkän linjan protestipoliitikko taiteilija Veltto Virtanen.
Teksti: Elina Yli-Ojanperä
AVAINSANAT: Eduskuntavaalit 2011, Kuntavaalit 2008, menestys, Perussuomalaiset, poliitikot, politiikka, puolueet, SMP, Suomen Maaseudun Puolue, suosio, vaalit
Katsele ja kuuntele
Perussuomalaiset voitosta huolimatta oppositioon
3 videoleikettä
Perussuomalaisten hallitustie osoittautui vaalivoitosta huolimatta kivikkoiseksi. Puolueen tiukka EU-kanta jytkäytti hallitusovet kiinni, kun kokoomus ja demarit pääsivät sopimukseen Portugalin tukemisesta.
Katsele ja kuuntele
Silminnäkijä: Soinin savotta
1 videoleike
"Kyllä menee tofu kurkkuun ja soijapihvi jää syömättä", myhäili Timo Soini, kun hänen luotsaamansa perussuomalaiset ylsivät historialliseen vaalivoittoon huhtikuussa 2011.
Katsele ja kuuntele
Perussuomalaisten vaalivoitto 2008
1 videoleike
Perussuomalaiset olivat syksyn 2008 kuntavaalien suurin voittaja. Erityisen vahvasti puolue menestyi Uudellamaalla.
Katsele ja kuuntele
Suomen Sisu - muukalaispelolla vaalivoittoon?
2 videoleikettä
Kansallismielinen Suomen Sisu -järjestö vaatii rajoituksia maahanmuuttoon. Monet sisulaiset pääsivät perussuomalaisten listoilta valtuustoihin syksyllä 2008.
Katsele ja kuuntele
Kovia puheita maahanmuutosta
1 videoleike
Tunteet leiskuivat kuumina, kun TV2:n Pressiklubissa teemana oli maahanmuutto ja vieraana maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva Jussi Halla-aho.
Katsele ja kuuntele
Perussuomalaiset nousi SMP:n raunioille
3 videoleikettä
Perussuomalaiset perustettiin vuonna 1995 konkurssiin kaatuneen Suomen Maaseudun Puolueen raunioille.
Katsele ja kuuntele
Miten minusta tuli minä, Timo Soini
2 audioleikettä
Hyväntuulinen Timo Soini muisteli vuoden 2006 presidentinvaalien alla herätystään politiikkaan, urheiluun ja uskontoon. Myös aborttikysymykseen hän vastasi yksiselitteisen kielteisesti.
Katsele ja kuuntele
Ristiriitaisuuksien mies Timo Soini
3 videoleikettä
Timo Soini ei kavahda nimitystä Suomen poliittisen elämän populistipäällikköydestä. Syksyllä 2008 hänen johtamansa puolue voitti kuntavaalit, seuraavana kesänä hänet valittiin huimin luvuin Euroopan parlamenttiin.
Katsele ja kuuntele
Kike kuntoilun ja kansan asialla
1 videoleike
Monen julkisuuden henkilön tavoin myös kehonrakentajana tunnetuksi tullut Kike Elomaa päätyi aktiiviuransa jälkeen ensin laulajaksi ja sitten poliitikoksi.
Katsele ja kuuntele
Kike bodasi kultaa
1 videoleike
Kike Elomaa "pullisteli Suomen naisurheilua maailmankartalle" voittaessaan bodauksen Euroopan mestaruuden Lontoossa vuonna 1981.
Katsele ja kuuntele
Tony Halme kansanedustajana
5 videoleikettä
Tony Halme (1963-2010) teki näyttävän uran ammattilaisnyrkkeilijänä, vapaapainijana ja showpainijana. Halme kokeili siipiään myös poliitikkona.
Katsele ja kuuntele
Persona non grata: Tony Halme
1 videoleike
Mulla on aina ollut kova näyttämisen tahto, en tajua miksi siitä on tullut niin iso juttu. Ei ole laitonta hakea energiaansa katkeruudesta, mietti Tony Halme vuonna 2003.
Katsele ja kuuntele
Nykäsestä Paanalaksi
3 videoleikettä
Matti Nykäsen mestaruusvuosien jälkeinen elämä oli monivaiheinen. Kolmannen avioliiton aikaan asiat näyttivät valoisilta, ja tarmoa riitti jopa poliittiseen vaikuttamiseen.
Katsele ja kuuntele
Veltto Virtanen: Veltto ratsastaa jälleen
2 videoleikettä
Pertti "Veltto" Virtanen kertoo olevansa runoilijan, muusikon, filosofin ja psykologin nietzscheläinen synteesi - joillekin ehkä profeettakin.
Katsele ja kuuntele
Julkaistu 18.04.2011