Elävä arkisto / Arkivet / Fakta och fritid /
Tv-mat och mat-tv
1964-2000
Matprogrammen dök upp i våra apparater redan under TV:ns barndom, och kockprogram hör väl ännu till de populäraste. Här kockas på olika sätt och med olika resultat.
I det första klippet tillreder man en mat på surrogatråvaror. Systern i Hepovattnet tillreder traditionella rätter som blodkorv och bondost. I Sommarnyttigt får vi lära oss att fjälla och filea.
Fisk är en viktig ingrediens också i klippen från Mat med mersmak. I dessa lär vi oss att kocka med ordentliga finska råvaror under saklig ledning av kocken Bertel Lindvik och redaktören Tor Ahlstrand.
Akademat var ett program som försökte koppla ihop Akademiska sångföreningens stela män med en ung skön Martha vid spisen.
Programmet utspelar sig i hushållsläraren och marthan Maria Hackzells kök, där hon håller pli på killarna från Akademiska sångföreningen, som inte verkar ha stått framför spisen tidigare i sina liv.
Text: Ida Fellman
NYCKELORD: Akademat, barn, dokumentärfilmer, fester, fetter, fisk, glädje, hälsorådgivning, kockar, krig, kristider, livsstilsprogram, Marthaföreningen, mat, Mat med mersmak, matlagning, matrecept, måltider, pyttipanna, reportage, råvaror, sånger, vardag, årets fester
Se och lyssna
Att tillreda en surrogatmåltid
1 videoklipp
Vad kunde en middag bestå av under kriget, då man inte fick tag på vanliga födoämnen och allt ransonerades?
Se och lyssna
Syskonen vid Hepovattnet
1 videoklipp
Redaktör Hans Näsman kommer från storstaden ut på riktiga landsbygden till Hepovattnet i Esse kommun.
Se och lyssna
Sommarnyttigt i svartvita kulisser
1 videoklipp
Här har vi ett "Strömsö" anno 1967, med råd och tips inför sommaren. Lär dig allt om huggormsbett och utombordsmotorer, samt att filea gädda och fjälla braxen. Blandat med pigga visor av Bosse och Robert. Allt i somriga, svartvita kulisser.
Se och lyssna
Pyttipanna med Eva och Anna
4 videoklipp
En utarbetad karriärmammas dröm: Duktiga och glada barn som sköter sig själva och fixar middag.
Se och lyssna
Fett i din kropp!
2 videoklipp
Hälsoupplysning från 70-talet: här varnas för fet mjölk och smör. Det är de mättade fetterna som är livsfarliga. Och varför äter inte finländarna spannmål och grönsaker?
Se och lyssna
Spaghettifågelbo och igelkottspäron
1 videoklipp
Spaghettifågelbo med korv och ärter, rödkålssallad och igelkottspäron med kinuskisås. Det är gott, lättlagat och hälsosamt, enligt Ebba.
Se och lyssna
Gäddfärs
1 videoklipp
Det är traditionell och ordentlig mat som tillagas i Mat med mersmak. Kocken Bertel Lindvik går grundligt tillväga med riktiga råvaror. Här gör han färs på gädda.
Se och lyssna
Urbenad lammstek
1 videoklipp
I Mat med mersmak används igen fina råvaror. En fin lammbit som benas ur och fylls med allehanda godsaker och äts med potatisgratäng.
Se och lyssna
Strömming och åkerbärsparfait
1 videoklipp
Alla matglada vänner skall lära sig tillreda köksmästarströmming.
Se och lyssna
Runebergstårtan
3 videoklipp
Hur bakar man Runebergstårtor egentligen? Se Matias Jungar baka tårtan i mikron och massproduktion av tårtor. Dessutom Fredrika Runebergs hemliga recept...
Se och lyssna
Loppshop fixar chokladägg
1 videoklipp
Om Mignonäggen i handeln verkar för dyra, kan man fixa chokladägg själv. Det tycker barnreportrarna i Loppshop.
Se och lyssna
Dagen efter-mat
1 videoklipp
Akademiska sångföreningen dyker upp i Maria Hackzells kök efter en våt natt. Vad är då bättre än att de får lära sig att göra dagen efter-mat.
Se och lyssna
Akademat kockar för deppiga dagar
1 videoklipp
Mat för deppade sångare tillreds i det första avsnittet av Akademat. Programmet kombinerar sång, marthor och matlagning.
Se och lyssna
Brunch för trötta sångfåglar
1 videoklipp
Ibland kan trötta sångare och hushållslärare vara tvugna att kombinera morgonmål och lunch. Därför tycker Maria det är viktigt att killarna i det här avsnittet av Akademat lär sig att tillreda både muffins och spenatrullar.
Se och lyssna
Förföriskt och imponerande med Akademat
2 videoklipp
I det här avsnittet av Akademat har Maria Hackzell beslutat sig för att lära pojkarna från Akademiska sångföreningen hur man tillreder mat som kan förföra och imponera. Ingen lätt uppgift med tanke på kockarna i köket.
Se och lyssna
Kocken Bobby på Strömsö
3 videoklipp
På Strömsö är matlagning essentiell. Här tillreder kocken Bobby enkla och goda rätter; kokt ägg och Senapssoldater.
Se och lyssna
Lilla O och Molly kockar
1 videoklipp
När Lilla O kockar ska det inte vara fjäsk. Han skall tillreda fisk med allt.
Se och lyssna
Skolmaten genom fyra decennier
7 videoklipp
Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll och mängden av fiskpinnar.
Se och lyssna
Mums: Julgodis
1 videoklipp
Ebba, Anki och Tony pysslar och bakar godsaker till julen. Det blir lussekatter, marsipangodis och vad Ebba aningslöst kallar negerögon.
Se och lyssna
Du är vad du äter
1 videoklipp
Du är vad du äter. Det påstår läkare och ekologiska jordbrukare i det här avsnittet av "Solarplexus". De flesta aktar sig för tillsatsämnen, men det är ännu viktigare att äta kost som är bra för hälsan, säger experterna i programmet.
Se och lyssna
Påskmaten är ohälsosam!
2 videoklipp
Påskmaten är ohälsosam, kolestorolrik och fet. Vad bör man då göra?
Se och lyssna
Att jaga och tillreda sjöfågel
1 videoklipp
Innan Finland gick med i EU var vårjakt på ejder tillåten på Åland. Här får du följa med och lära dig flå och tillreda sjöfågel i april.
Se och lyssna
Högvalla husmorsskola
1 videoklipp
Högvalla seminarium - för blivande hushållslärare och husmödrar. Följ med till den vackra skolan där unga kvinnor lär sig traditionella sysslor för framtidens yrkes- och familjeliv.
Se och lyssna
Trattkantarellsås över öppen eld
1 videoklipp
En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.
Se och lyssna
Svampar med Viking Nyström
2 videoklipp
Viking Nyström har varit ute i skogen. Här berättar han om svampar. Han visar och ritar för att åskådliggöra dem.
Se och lyssna
Helstekt älgfilé med murkelstuvning
1 videoklipp
I älgjaktstider kan det vara på sin plats med ett enkelt men läckert recept på älgfilé. Bertel Lindvik kockar.
Se och lyssna
Pontus Dammert gör tilltugg
2 videoklipp
Pontus Dammert och Göran Ek rör ihop ett underbart smörgåspålägg med antikhandlare Bernt Morelius hjälp. Dessutom snapsar de och äter lakrom.
Se och lyssna
Vår traditionella julmat
2 videoklipp
Är det så att den stressade och inkompetenta nutidsmänniskan inte kan göra traditionell julmat mera? Och äter ungdomen ens julmat?
Se och lyssna
Mat och dryck på slottsbalerna
8 videoklipp
Vad får gästerna på slottsbalen äta i trängseln? Se glimtar från slottsbalen genom ett helt decennium.
Se och lyssna
Familjen Haidari firar id-al-fitr
1 videoklipp
Familjen Haidari på Åland har fastat under ramadan. Nu firar man Id-al-fitr med mat, familj och vänner. Hur är det att leva som muslim på Åland?
Se och lyssna
Kräftor och kräftskivor
6 videoklipp
"Helan gååååååår, sjung hoppfaderallanlej..." En snaps och så ett slurp på kräftan. Kräftor och drycker en mörk sensommarkväll - det är livet, tycker många.
Se och lyssna
Vad bör de unga äta?
1 videoklipp
Ungdomar i tonåren äter dåligt, slarvigt och fel. Här får vi i ett skolprogram från 1985 lära oss vad ungdomar bör äta för att använda sig av kostcirkeln rätt.
Se och lyssna
Förmånlig och dryg mat i Akademat
1 videoklipp
Akademat var ett program som försökte koppla ihop Akademiska sångföreningens stela män med en ung skön Martha vid spisen. Här kockar man förmånlig mat för fattiga studenter.
Se och lyssna
Negerkyssar - ett bra godisnamn?
4 videoklipp
En skumboll med chokladöverdrag, vad skall man kalla en sådan? I Finland har skumbollen länge gått under benämningen negerkyss. Och folks vanor är svåra att ändra.
Se och lyssna
Akademat tillreder en riktig festmåltid
1 videoklipp
Som avslutning på Akademat gör man en ordentlig festmåltid med många rätter. Marthan Maria Hackzell kämpar med killarna för att fixa festmaten.
Se och lyssna
Mikrovågor och mikromat
1 videoklipp
De farliga mikrovågorna dödar all mat, menar Taisto Inervo. Och hur görs färdiga matportioner som skall värmas i mikrovågsugnen?
Se och lyssna
Hushållsmaskiner till jul?
1 videoklipp
Om pappan i huset har dåligt samvete över att han aldrig hjälper till i köket blir det inte bättre av att han köper en brödmaskin eller något annat onödigt, påpekar Gun Väyrynen, konsumentombudsman.
Se och lyssna
Memman: påskbordets fasa eller höjdpunkt?
3 videoklipp
Memman är en av de populäraste rätterna på påskbordet. Det finns t.om. de som kunde äta memma året runt, och i alla former.
Se och lyssna
Mat och liv med Vivi-ann Sjögren
1 videoklipp
Viv-ann Sjögren förvandlar det mesta till mat. Hon friterar maskrosknoppar i Esbo och kockar havsdjur i Andalusien.
Se och lyssna
Akademat kockar vegemat
1 videoklipp
Akademens killar tänker fly när de hör att de skall kocka helt vegetarisk mat. Det krävs mycket tålamod från marthan Maria Hackzells sida för att vegewoken och kokosplättarna skall bli klara.
Se och lyssna
Lyxig bouillabaisse med Akademat
1 videoklipp
Akademaaaaaaaaat! En fisksoppa som det t.om. är omöjligt att stava till skall Dennis och Markus fixa. Det är förstås frågan om bouillabaisse.
Se och lyssna
Akademat ordnar housewarmingparty
1 videoklipp
Ny lägenhet? Housewarming? Men vad ska man bjuda? I Akademat gör man skaljdjurpasta och morotskaka.
Se och lyssna
Brännässlor och andra läckra ogräs
6 videoklipp
När våren kommer kan du hitta de hälsosammaste och godaste råvarorna i skog och dike. Vivi-ann Sjögren, Kenneth Nars och Alexandra de Paoli brinner alla för nässlor och andra ogräs.
Se och lyssna
Pepparkakor och pepparkakshus
2 videoklipp
Att baka pepparkakor, pryda kakorna och kanske göra ett pepparkakshus hör till julförberedelserna. Doften sprider sig, men man bör akta sig för det heta sockret.
Se och lyssna