Elävä arkisto / Kotimaa / Luonto ja eläimet /
Vuodenaikojen riemua
1956-1981

Suomessa saadaan nauttia neljän eri vuodenajan vaihteluista. Elävän arkiston vuodenaikateemassa uppoudutaan kevään, kesän, syksyn ja talven riemuihin ja luonnon ihmeisiin.
Vuodenaikojen ominaispiirteitä ja rikkautta on kuvattu monissa dokumenteissa ja reportaaseissa, joista välittyy vahvoja tunnelmia suomalaisesta luonnosta ja vuodenajoista.
Ohjelmissa seurataan heräämistä kevääseen, kesän riemuja, syksyn väriloistoa ja talven paukkupakkasia sekä ihmisten ja eläinten toimia eri vuodenaikoina. Tyylit vaihtelevat runojen siivittämästä herkästä kerronnasta musiikilliseen maalailuun sekä kaikkea ylistävään innokkaaseen selostukseen.
AVAINSANAT: dokumenttiohjelmat, haastattelut, kaamos, kesä, kesäaika, kevät, reportaasit, syksy, talvi, talviaika, vuodenajat
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä huhtikuussa 1966
1 videoleike
Huhtikuu on tehty aprillipiloista, pääsiäistaioista, mämmituokkosista ja kevään odotuksesta. Filminovelli vie katsojan kierrokselle talvihorroksesta heräilevään Suomeen vuonna 1966.
Katsele ja kuuntele

Pimeydestä valoon
1 videoleike
Maalailevassa dokumentissa tutkitaan miten valon ja pimeän vaihtelut vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen ja luontoon.
Katsele ja kuuntele

Kylä herää kevääseen
1 videoleike
Keväisiä tunnelmia Oriveden Pitkäjärven kylässä, jossa talvi väistyy hiljalleen ja kevät herättää niin ihmiset kuin eläimetkin.
Katsele ja kuuntele

Kevät keikkuen tulevi
1 videoleike
Kun kosken jättiläinen kohauttaa harteillaan olevaa jääpeitettä, merkitsee se sitä, että luonto on päättänyt heittäytyä vallattomaksi. Edessä on kevät - kesän airut - jonka ensimmäiset merkit ovat aina yhtä iloisia.
Katsele ja kuuntele

Kevään lämmin päivä
1 videoleike
Maaliskuussa 1969 ihmisiä ilahdutti lämmin ja aurinkoinen kevätsää. Helsinkiläiset kerääntyivät paistattelemaan päivää Tuomiokirkon portaille ja Kaivopuistoon.
Katsele ja kuuntele

Suomen kevät
1 videoleike
Keväällä suomalaisellekin on kaikki mahdollista. Lupaus kesästä saa ihmiset vallankin riehakkaiksi. Hieno ajankuva 1960-luvun lopulta näyttää sanat toteen.
Katsele ja kuuntele

Helsinki, tuo Pohjolan valkea kaupunki
1 videoleike
Tervetuloa Helsinkiin! Yhteydet ovat hyvät vesitse, maitse tai ilmojen teitä. Talvella lumi korostaa rakennusten puhtaita muotoja, helteillä hehkuvat hiekkarannat. Vilkkaimpana elämä kiehuu kauppatorilla ja valtaväylillä liikenne on suurkaupunkiluokkaa.
Katsele ja kuuntele

Suomi siirtyi kesäaikaan 
2 audioleikettä ja 1 videoleike
Suomessa kesäaika otettiin käyttöön keväällä 1981. "Aikaa kello kahden ja kolmen välillä ei ensi yönä ole", informoi uutisjuttu.
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä heinäkuussa 1966
1 videoleike
Heinäkuu on suomalaisille loma- ja matkakuu. Toimittaja Yrjö Länsipuro kohtaa Suomen suvessa vuonna 1966 niin hengenpelastajia, pop-managereita kuin myös kesän joutilaisuudesta kaiken irti ottavia mökkeilijöitäkin.
Katsele ja kuuntele

Aurinko ja meri
1 videoleike
Suomen kesä on niin lyhyt, että aurinkoa olisi otettava jokaisena päivänä mieluiten syntymäpäiväasussa, opastaa 50-luvun filmi. Oikein annosteltuna aurinko on terveyden lähde.
Katsele ja kuuntele

Aurinkoa varastoimassa
1 videoleike
Suomen suvessa kannattaa säilöä jokainen säde talteen pitkän talven varalta. Kaupungeissa auringon varastoimen voi olla joskus hankalaa, mutta kyllä siihenkin keinot löytyy.
Katsele ja kuuntele

Ruskan kauneus syntyy kesän katoamisesta
1 videoleike
Ruskan väriloisto kertoo kasvien karaistumisesta talvea varten. Kun lehtivihreä siirtyy talvikaudeksi runkoon, lehtien muut väriaineet paljastuvat hehkuvina esiin.
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä kaamoksen keskellä
1 videoleike
"Tämä on maa kaukana pohjoisessa valon ja pimeän rajalla. Tämä on maa, jota ei alunperin ole ihmisen asumaksi tarkoitettu, maa jolle entisaikojen matkakirjailijat mielellään antoivat nimen hysteria."
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä tammikuussa 1966
1 videoleike
Yrjö Länsipuro haastattelee kirkonvartijaa, metsuria, avantosukeltajaa, lehdenmyyjää ja horoskooppien laatijaa siitä, millaista on elämä tammikuussa.
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä helmikuussa 1966
1 videoleike
Yrjö Länsipuro haastattelee ihmisiä helmikuisissa tunnelmissa. Veturinkuljettajalle talvi tuo vaihdeongelmia, mainoskuvaajalle uimapukutyttöjä studiontäydeltä.
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä maaliskuussa 1966
1 videoleike
Maaliskuu on kevään ensimmäinen ja talven viimeinen kuukausi. Vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa käsitellään mm. ortodoksien pääsisäisenviettoa ja paastoa.
Katsele ja kuuntele

Vuosisadan talvi 1985
3 videoleikettä
Pakkastalvea 1985 kutsuttiin "vuosisadan talveksi". Kylmää piisasi siinä määrin, että vielä elokuussa tavattiin Pohjanmaalla jäätyneitä putkistoja.
Katsele ja kuuntele

Lumen arvo
1 videoleike
Pohjoisen maan ilona ja suruna on luminen talvi. Hohtavilla hangilla on mukava hiidellä, mutta on lumesta myös oma riesansa.
Katsele ja kuuntele

Myttö ja vuodenajat
4 videoleikettä
Jokaisessa vuodenajassa on puolensa, tietää Tiina Halosen vastaansanomattoman viehättävän animaation päähenkilö, pikkutyttö nimeltään Myttö.
Katsele ja kuuntele

Sanontoja säästä
1 videoleike
"Etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta." Säätä käsitteleviä ja ennustavia sanontaja löytyy Suomesta kattava kirjo.
Katsele ja kuuntele

Ihmisiä syyskuussa 1966
4 videoleikettä
Syyskuu tuo tullessaan viileyden ja pimenevät illat, syysmyrskyt ja ruskan sekä toimeliaat ihmiset. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee syystunnelmissa metsällä, torilla pettuleipää maistelemassa sekä armeijassa ja koulussa.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Vuodenajoille ja niiden rajakohdille on erilaisia määritelmiä. Arkikielessä niihin luetaan Suomessa jokaiseen kolme kalenterikuukautta: kevät (maalis, huhti, touko), kesä (kesä, heinä, elo) syksy (syys, loka, marras), talvi (joulu, tammi, helmi).
- Termisen määrityksen mukaan vuodenajat määritellään seuraavasti:
- Talvi: keskilämpötila on lounaissaaristoa lukuun ottamatta 0 °C:n alapuolella.
- Kevät: keskilämpötila nousee 0 °C:n ja +10 °C:n välille.
- Kesä: keskilämpötila kohoaa yli +10 °C.
- Syksy: keskilämpötila laskee 0 °C:n ja +10 °C:n välille.
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Elävä arkisto
Internet
Julkaistu 13.07.2011