Elävä arkisto / Urheilu / Kesäolympialaiset /
Ateenan olympialaiset 2004
2004
Olympialaiset palasivat Kreikkaan, antiikin ja nykyaikaisten olympiakisojen kotiin 108 vuoden jälkeen Ateenan kisoissa 13.8.-29.8.2004.
Ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa osallistujamaiden lukumäärä ylitti 200 rajan, kun 201 kansallista olympiakomiteaa lähetti Ateenaan joukkueen.
Kisoissa oli massiiviset turvatoiminnat terroriuhan vuoksi, mutta mitään ei onneksi tapahtunut. Suurta huolta ennen kisoja aiheutti se, että kisapaikat valmistuivat aivan viime tipassa.
Olympiatuli kiersi ensimmäistä kertaa maailman ennen paluutaan Kreikkaan. Olympiatulta kantoi myös kreikkalainen pikajuoksija Ekaterini Thanou, joka nousi kotiyleisön harmiksi otsikoihin muilla asioilla kuin urheilumenestyksellä.
Thanou ja hänen harjoittelukumppaninsa Konstantinos Kenteris jättivät saapumatta doping-testiin ja väittivät joutuneensa samana iltana moottoripyöräonnettomuuteen ja sairaalahoitoon. Doping-skandaalin velloessa Thanou ja Kenteris vetäytyivät kilpailuista ”maan edun vuoksi”, ja he saivat myöhemmin testivälttelystä Kansainvälisen yleisurheiluliitolta kilpailukiellot.
Suomen joukkue oli kesäkisahistorian pienin sitten 1932, myös joukkueen menestys jäi olympiahistorian heikoimmaksi. Ateenasta 1906 alkanut kultamitaliketju katkesi.
Lähimmäksi kultaa pääsi haulikkoampuja Marko Kemppainen, joka hävisi skeet-finaalin Italian Andrea Benelille vasta uusintalaukauksilla. Toisen olympiahopean toi painija Marko Yli-Hannuksela.
Teksti: Anu Karttunen
(Lähde: KOK:n nettisivut www.olympic.org)
AVAINSANAT: 2004, Ateena, kesäkisat, olympialaiset
Katsele ja kuuntele
Marko pudotti haulikolla hopeaa
2 audioleikettä
Ensimmäinen suomalainen sai olympiamitalin skeet-ammunnassa, kun 28-vuotias Marko Kemppainen otti hopeaa Ateenan kesäkisojen kiduttavassa finaalissa 2004.
Katsele ja kuuntele
Yli-Hannukselalle hopeaa molskilta
1 audioleike
Ilmajokelainen Marko Yli-Hannuksela piti hopeasijallaan yllä pohjalaisia painiperinteitä Ateenan kesäolympialaisissa 2004.
Katsele ja kuuntele
Kreikkalaiset pakoilivat dopingtestejä kotikisoissaan
2 videoleikettä
Ateenan vuoden 2004 olympialaisten avajaisjuhlallisuudet alkoivat dopingkohun varjossa, kun kaksi kreikkalaista pikajuoksijaa vältteli dopingtestiä.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Ateenan olympialaisiin 2004 otti osaa 10 625 urheilijaa.
- Naisten paini lisättiin olympiaohjelmaan
- Uimari Michael Phelps (USA) voitti kuusi kultamitalia ja yhteensä ennätykselliset kahdeksan olympiamitalia.
- USA:n naisten uintijoukkue rikkoi 4x200 metrin ME-ajan. Maailmanennätys oli ollut peräti 17 vuotta vanha ja sen oli tehnyt Itä-Saksa vuonna 1987.
- Leontien Ziljaard-van Moorselista (NED) tuli ensimmäinen naispyöräilijä, joka on voittanut neljä kultamitalia ja yhteensä kuusi olympiamitalia.
- Viidensiin olympiakisoihinsa osallistuneesta Birgit Fischeristä (GER) tuli ensimmäinen urheilija, joka on voittanut kaksi mitalia jokaisissa kisoissaan.
- Hicham El Guerrouj (MAR) nousi samalle tasolle Paavo Nurmen kanssa voittamalla sekä 1500 metrin että 5000 metrin. Nurmi pystyi tähän urotyöhön vuonna 1924. Kelly Holmes (GBR) vei nimiinsä 800 metrin ja 1500 metrin voitot.
- Argentiinan koripalloilijat järkyttivät koripallomaailmaa voittamalla USA:n ammattilaiset 89-81 miesten välierissä. Argentiina voitti myös olympiakultaa.
- Myös Argentiinan jalkapallojoukkue saavutti historiallisen voiton Paraguaysta loppuottelussa. Kultamitali oli maalle ensimmäinen 50 vuoteen. Joukkueen ja Manchester Unitedin tähti Carlos Tevez iski turnauksessa kahdeksan maalia.
- Seuraavien olympiakisojen isäntämaa Kiina osoitti nousevaa kuntoa voittamalla 63 mitalia, joista 32 oli kultaista. Edellisissä kisoissa Sydneyssä Kiina oli voittanut 59 mitalia, joista 28 oli kultamitalia.
- Kisojen ainoan maailmanennätyksen teki Venäjän Jelena Isinbajeva, joka hyppäsi seipäässä tulokseksi 4,91.
- Aasian maat voittivat ensimmäisen kultamitalinsa, kun Kiinan 21-vuotias Xiang Liu voitti 110 metrin aidat. Liun aika oli sama kuin Colin Jacksonin (GBR) ME-aika.
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Internet
Julkaistu 11.06.2008