Elävä arkisto / Kotimaa / Muuttuva yhteiskunta /
Sinkkuelämää
1990-2010
OBS: Tillfälligt tekniskt avbrott. Prova att ladda om sidan eller kom tillbaka om en stund. Tilläggsuppgifter. Om du använder Arkivet utanför Finland kan du kontrollera om klippet på grund av våra kontraktsvillkor endast är tillgängligt i Finland. Detta står i så fall i artikeln.
NOTE: Our service is experiencing temporary technical difficulties. We are sorry for the inconvenience, please try again after a while or try to refresh the page. Some videoclips are only available in Finland due to the terms of our agreements (possible limitations are mentioned in the article).
-
Musta laatikko: sinkkuus 18.05.1999 | kesto: 27:46 (Video)
-
Tosi Tarina: Sinkut (otteita) 07.11.2000 | kesto: 25:59 (Video)
-
Uutinen: Yksinelävien määrä lisääntynyt 29.02.1988 | kesto: 2:15 (Video)
-
Sinkkuruokaa 14.07.1987 | kesto: 1:00 (Video)
-
Seurakuntien sinkkuillat suosiossa 17.08.2001 | kesto: 1:58 (Video)
Yksineläjän tilalle on tullut ilmiö nimeltä sinkku. Vanhasta piiasta voi kuoriutua supersinkku ja peräkammarin pojasta unelmien poikamies. Sinkkutalouksia on nykytalouksista melkein puolet.
Yksinelävien talouksien osuus Suomessa on noin 40 %. Helsingissä jo yli puolet on sinkkutalouksia. Kun vielä 1960-luvun alussa yli 90 prosenttia naispuolisesta aikuisväestöstä solmi avioliiton, 1990-luvun lopulla osuus oli laskenut 60 prosenttiin.
Nykyään naimisiin mennään vanhempina kuin ennen ja takana on monesti jo paljon kokemuksia, elämyksiä ja aiempia suhteita.
”Nuorena sä olet kuin puhdas paperi ja sun on aika helppoa sovittaa ne kaks elämää yhteen, mutta sitten kun se A4:nen on jo toiselta puolelta täyteen sotkettu, se tulee aika vaikeeks” pohtii Kata Kärkkäinen (nykyään Katariina Souri) Musta laatikko -ohjelmassa vuodelta 1999. Sinkkuilmiöstä Timo Harakan johdolla ovat keskustelemassa myös tutkija Jukka Relander ja koko elämänsä sinkkuna viettänyt eläkeläinen Eeva Kuparinen.
Suomalaisten avioitumisikä on ollut nousussa 60-luvulta lähtien. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2009 ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 30,2 vuotta ja miesten 32,5 vuotta. Suomalaiset kuuluvat muiden pohjoismaalaisten kanssa maailman ikääntyneimpiin avioitujiin.
Sinkuille sanotaan usein, että ensin pitää oppia olemaan yksin, ”Mutta sitten kun nää asiat toteutuu siinä yksinelämisessä, että sä oot onnellinen ja tyytyväinen, niin kuka hitto haluaa enää sitä miestä siihen tai eukkoa nalkuttamaan”, nauraa Kärkkäinen.
Sinkkubisnestä
Media markkinoi sinkkuutta ja sinkkuudesta tehdään bisnestä. Sinkut kuluttavat enemmän rahaa vapaa-aikaan ja palveluihin ja jokaiseen yksittäistalouteen tarvitaan oma jääkaappi, pesukone, televisio jne. Sinkkuruokaa jutussa kerrotaan, kuinka kaupat tarjoavat kalliita einesruokia pienissä annoskoissa.
Musta laatikko -ohjelmassa haastateltu Jukka Lokka perusti Suomeen amerikkalaismallisen tietokonepohjaisen ystävänvälitystoimiston vuonna 1995. Lokka on yhdessä Sinkut Finlandia yhdistyksen kanssa pannut myös pystyyn ammattimaisesti toimivan sinkkuketjun. Yritys järjestää mm. matkoja, tansseja ja muita tapahtumia.
Lokka toteaa, että eletään murroskautta, sinkkujen ei ole enää häpeällistä etsiä avoimesti seuraa ja käyttää siihen erilaisia palveluita. Ohjelman lopussa Sumiaisten kunnanjohtaja kertoo mitä tapahtui kun kunta perusti poikamiespankin.
Mustassa laatikossa käsiteltiin myös silloin vielä uutta asiaa eli nettideittailua. Keskustelussa pohdittiin kuinka moni ihminen todella päätyisi yhteen netin kautta. Vieraat olivat epäluuloisia nettideittailun suhteen, mutta tulevaisuus todisti toisin, 2000-luvulla nettideittailusta on tullut hyvin suosittua.
Tosi Tarinan dokumentissa tutustutaan neljän eri-ikäisen ja erilaisen sinkun elämään. Yksi vaihtoehto seuraa kaipaavalle sinkulle ovat sinkkuklubit.
Satu on 54 vuotias sinkku ja mukana Sinkut Finlandia ry:n toiminnassa. Jos jostakin jäsenestä ei kuulu vähään aikaan mitään, hänelle soitetaan. Monesti syynä poissaololle on se, ettei ole saanut lähdettyä kotoa liikkeelle, Satu kertoo. Ystävällinen puhelinsoitto voi ratkaista sen, jääkö ihminen yksin kotiin murehtimaan vai uskaltautuuko muiden seuraan.
Uutisjutussa kerrotaan, että yksinelävien ihmisten osuus väestöstä on kasvanut huimaa vauhtia, mutta heidän ongelmiaan ei ole juuri pohdittu. Helsingissä järjestetyssä Single-seminaarissa todettiin, että yksinelävillä täytyisi olla oikeus asumisväljyyden kasvuun kuten lapsiperheillä. Asuntohallituksen johtajan Ulla Saarenheimon mukaan yksin elävälläkin tulisi olla yhtä hyvä mahdollisuus hankkia asunto, jossa esim. nukkumatilat ja oleskelutilat ovat erikseen.
Teksti: Heidi Sommar
AVAINSANAT: aikamiespojat, asuminen, asunnot, asuntopolitiikka, avioliitto, avoliitto, deittailu, dokumenttiohjelmat, eronneet, haastattelut, ihmissuhteet, keskustelupalstat, keskusteluryhmät, keskustelut, kontakti-ilmoitukset, naimattomuus, nettideittailu, parisuhde, poikamiehet, poikamiestytöt, poikaystävät, rakkaus, rakkaussuhde, seuraelämä, seuralaispalvelut, seurustelu, sinkut, sosiaaliset suhteet, tietotekniikka, treffit, tyttöystävät, verkkokeskustelu, yhteiskunnallinen muutos, yksineläjät, yksinäisyys, ystävyys, ystävät
Tietolaatikko
- Heikki Kemppainen kirjoitti vuonna 1986 City-lehteen jutun vapaaehtoisesti yksin asuvista nuorista kaupunkilaisista. Lehden päätoimittaja Kari Kivelä ja Eeropekka Rislakki olivat halunneet löytää vastineen, joka ei olisi negatiivissävytteinen, amerikkalaiselle singles-termille. Lehtijutusta nousi kohu ja sinkkuudesta tuli yksi puhutuimmista kaupunki-ilmiöstä, sinkkukäsite oli lanseerattu. Sittemmin sana on levinnyt yleiseen käyttöön tarkoittamaan henkilöä, joka ei elä parisuhteessa (Lähde: City on sinun -kirja).
- Kun suomalainen nainen solmi ensimmäisen avioliiton 1960-luvun puolivälissä 23-vuotiaana, 1970- luvun puolivälissä ikä alkoi kohota ja oli vuonna 1990 noussut 26-vuoteen. 1990-luvulla avioitumisikä kipusi jo 29-vuoteen.
- 45 % avioliitoista päätyi avioeroon vuoden 2009 tilastokeskuksen tiedon mukaan.
Sisältötiedot
ALKUPERÄISEN OHJELMAN OTSIKKO:
Musta laatikko
Tosi Tarina: Sinkut
Uutiset ja sää
Ajankohtainen kakkonen
Pohjois-Suomen uutiset
TV2 Ajankohtaisohjelmat, TV1 Dokumenttiohjelmat, TV1 Uutistoimitus, TV-alueuutiset Oulu
HAASTATELTAVAT: Kata Kärkkäinen, Eva Kuparinen, Jukka Lokka, Jukka Relander, Esko Santala, Ulla Saarenheimo, Onni Kauppinen, Teuvo Nevala, Eine Jäntti
OHJELMAN TEKIJÄT:
Musta laatikko: Timo Harakka (tuot). Joonas Lehtipuu & Susanna Särkkä (toim). Tiina Roisko (ohj). Tuomas Nevanlinna (neuvonantaja). Mika-Juhani Tertsunen (kuv). Niilo Fabritius (ään). Airi Koski-Laulaja (beta-leik). Tapio Keskitalo (lav). Hanna Selkälä & Risto Nurisalo (graaf). Saija Mäkinen (kuvsiht).
Tosi Tarina: Hilkka Nevala (free-käsik, free-ohj). Marko Siitonen (free-kuv). Anssi Tamminen (ään). Heikki Lehtinen (on line-leik). Pekka Mäkelä (värimäärittely). Leila Koivuaho (leik). Riitta Helevuo (kuvsiht, tvks). Marjatta Cronvall (tuot).
Uutiset ja sää: Riikka Uosukainen (lukija)
Ajankohtainen kakkonen: Helena Itkonen (toimsiht). Pirjo Isomäki (ohj). Soile Neuvonen (kuvsiht). Pertti Hilkamo (lav). Risto Nurisalo (graaf).
Oulun alueuutiset:
Erkki Rahkola (tuot, uutispääl). Marjo Kurttila (ohj). Markus Liimatainen (luk). Hannu Lundström & Marko Väänänen (kuv). Jarmo Honkanen & Erno Serkosalmi & Marko Siekkinen & Antti Pylväs & Anne Vaara (leik). Riikka Niemelä (tvks). Antti Pylväs (apuohj, kuv, leik).
Kuva: Nainen puistossa (1994) Kuvaaja: Timo J Malmi.
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Elävä arkisto
- Voimala: Parisuhde
- Sumiaisten poikamiespankki
- 50 vuotta yksineloa
- Yksinäisyys
- Videotreffeillä ei ollut häviäjiä
YLEn www-sivustot
Internet
Julkaistu 09.07.2010