Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Media /
Päivi Istala
Päivi Istala työskenteli radiotoimittajana vuodesta 1967 vuoteen 2011. Hän ei jättänyt yleisöään kylmäksi: Istala esitti mielipiteensä räväkästi, ja hänen ohjelmansa herättivät mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Imatralla vuonna 1947 syntynyt Päivi Istala on koulutukseltaan ohjaaja-dramaturgi. Hän valmistui Teatterikoulun korkeakouluosastolta vuonna 1971 ja opiskeli myös Tampereen yliopistossa lehdistö-ja tiedotusoppia. Istala toimi ohjaajana Kemin kaupunginteatterissa 1975-81.
Juonnettu musiikkiohjelma Ristivetoa synnytti radiopoliittisen säpinän syksyllä 1970. Neuvoston enemmistölle olivat liikaa etenkin jaksot, joissa kritisoitiin asuntopolitiikkaa ja poliisin toimintaa Persian shaahin vastaisissa mielenosoituksissa.
Ristivetoa lakkautettiin lokakuussa 1970. Päätös nostatti laajaa vastustusta mm. ay-liikkeen keskuudessa, ja Istala sai tukiviestin myös presidentti Urho Kekkoselta.
Tänään iltapäivällä -toimituksessa Istala työskenteli vuosina 1981-1990. Vuonna 1990 hän käynnisti Naisten tunnin, joka oli Yleisradion ensimmäinen feministinen ohjelmasarja. Se muistetaan erityisesti "sikapalkinnoista", joita jaettiin julkisovinismiin syyllistyneille tahoille.
Naisten tunti epäilytti aluksi Istalan esimiehiä, mutta se pysyi ohjelmistossa 13 vuoden ajan. Tekijälle myönnettiin sarjasta valtion tiedonjulkistamispalkinto vuonna 2003. Yleisradion tasa-arvotoimikunnan Hella-palkinnon hän sai vuonna 1993 ja Hella-erityiskunniamaininnan vuonna 2000.
Istala on saanut myös Zonta-järjestön Naisen teko –kunniamaininnan. Vuonna 2008 hänet palkittiin Suomen Valkoisen Ruusun ansioristillä. Istala jäi eläkkeelle tammikuun lopussa 2011.
Päivi Istalan radiouran parhaat palat on koottu keväällä 2010 radioituun ohjelmasarjaan "Päivi Istala - elämyksiä vuosikymmenten varrelta". Se on kokonaisuudessaan kuultavissa Elävässä arkistossa.
Teksti: Jukka Lindfors
AVAINSANAT: Päivi Istala, toimittajat, Yleisradio
Katsele ja kuuntele
Päivi Istala - elämyksiä vuosikymmenten varrelta 1
8 audioleikettä
Nimikkosarjassaan Päivi Istala poimii jännittäviä tapahtumia ja haastateltavia uransa varrelta. Tässä koosteessa keskiössä ovat maailman ja yhteiskunnan ajankohtaiset asiat ja historia Iranista Inkeriin.
Katsele ja kuuntele
Päivi Istala - elämyksiä vuosikymmenten varrelta 2
9 audioleikettä
Päivi Istala on uransa aikana käsitellyt naisten asemaa ja heidän epäoikeudenmukaista kohteluaan. Hän on ohjelmissaan tehnyt myös kunniaa merkittäville suomalaisille kulttuurinaisille.
Katsele ja kuuntele
Päivi Istala - elämyksiä vuosikymmenten varrelta 3
9 audioleikettä
Päivi Istalan yli 40-vuotisen uran varrelta on kerääntynyt monia elämyksiä ja muistoja ihmisistä sekä tapahtumista. Tässä koosteessa tavataan merkkihahmoja kulttuurin eri aloilta.
Katsele ja kuuntele
Ristivetoa-ohjelma sensuurin kourissa
2 audioleikettä ja 1 videoleike
Radion ohjelmaneuvosto lakkautti Päivi Istalan ohjelmasarjan lokakuussa 1970. Kriittinen ohjelma asuntopolitiikasta oli neuvoston enemmistölle liikaa.
Katsele ja kuuntele
Ristivetoa "Ristivedosta"
1 audioleike
Päivi Istalan juonnettu musiikkiohjelma Ristivetoa kärjisti ristiriitoja radion johtajan ja Yleisradion hallintoelinten välillä syksyllä 1970.
Katsele ja kuuntele
Naisten tunti jakaa sikapalkintoja
6 audioleikettä
"Sika, sika, sika..." tämän ikimuistoisen tunnarin säestyksellä toimittaja Päivi Istala jakoi sikapalkintoja julkisuudessa naisia halveksineille.
Katsele ja kuuntele
Kuulokuvia Laatokan Karjalasta
2 audioleikettä
Toimittajat Päivi Istala ja Riitta Tarkkola suuntasivat kesämatkalle Sortavalaan, Laatokan Karjalan pääkaupunkiin. Matkalla poikettiin myös Sammatsaaressa ja tarunhohtoisessa Valamossa.
Katsele ja kuuntele
Ella Erosen 50-vuotistaiteilijajuhla
1 audioleike
Näyttelijä ja lausuntataiteilija Ella Eronen teki läpimurtonsa 1930-luvulla. Hän niitti mainetta suurten klassisten tragedioiden naisosissa - Kleopatrana, Medeiana ja Lady Macbethinä.
Katsele ja kuuntele
Tavataan Jukka Kajava
1 audioleike
Oululaisessa teinilehdessä uransa aloittanut toimittaja Jukka Kajava oli jo 1980-luvun alussa vakiintunut suomalaisen lehdistön vaikutusvaltaisimmaksi tv-kriitikoksi.
Katsele ja kuuntele
Viihdevieraana Paula Koivuniemi
1 audioleike
Laulajan ura lähti 1980-luvulla uuteen nousuun kappaleella ”Tummat silmät, ruskea tukka”.
Katsele ja kuuntele
Vieraana kirjailija Leena Krohn
1 audioleike
Leena Krohn sai Finlandia -palkinnon vuonna 1992 ilmestyneestä essee- ja kertomuskokoelmasta ”Matemaattisia olioita tai jaettuja unia”.
Katsele ja kuuntele
Poliittinen Eino Leino
1 audioleike
Runoilijana tunnettu Eino Leino oli myös kärkevä lehtimies, kriitikko ja poliittinen pakinoitsija.
Katsele ja kuuntele
Runoilijan talossa Kuninkaanpuistossa
1 audioleike
Sodanjälkeisen modernismin kärkeen kuuluneesta runoilija Eeva-Liisa Mannerista (1921-1995) kertova romaani tai fiktiivinen elämäkerta ”Runoilijan talossa” sai Finlandia-palkinnon vuonna 2004.
Katsele ja kuuntele
Naisten tunti
10 audioleikettä
Ylen radiouudistuksen yhteydessä vuonna 1990 Päivi Istala sai läpi ideansa Naisten tunnista, naisten omasta jokasunnuntaisesta feministisestä radio-ohjelmasta.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Valtion tiedonjulkistamispalkinnon perustelut: "Naisten tunti tarttui ajankohtaiseen aiheeseen, sanomalehtien seksi-ilmoituksiin, jonka seurauksena kustantajat poistivat ne sivuiltaan. Samaan aikaan tiedotusvälineissä käytiin laajaa keskustelua maksullisista seksipalveluista ja niihin liittyvistä tasa-arvokysymyksistä. Toimittaja Päivi Istala on vuosien aikana tuonut naisen asemaan liittyviä kysymyksiä esiin sinnikkäästi ja peräänantamattomasti. Työlleen hän on saanut laajaa tukea alan järjestökentältä. Naisten tunti on jakanut mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta kuuntelijoitaan se ei ole jättänyt kylmäksi. Päivi Istalan persoonallinen, tutkiva työote sekä palava tahto ja uskallus tarttua epäkohdiksi koettuihin, usein vaikeisiin asioihin, on toimittajan työssä tänä aikana harvinaisuus. Sellainen harvinaisuus, että tiedotusvälineiden toivoisi tukevan entistä selvemmin ja vahvemmin journalisteja, joilla on siihen luonnetta, kykyä ja osaamista."
- Istalan muita ohjelmia ovat olleet mm. Silmäneula, Moninainen, Villit vuodet - suuret luokat, Kyllä kansa muistaa ja monet Karjala-aiheiset reportaasit.
Julkaistu 24.11.2010