PÅ SVENSKA
IN ENGLISH
|
|
Bioenergian rooli korostuu kaikkialla Euroopassa Tuotepäällikkö Eija Alakangas edustaa Suomea EUBIONET 2 –hankkeessa. Hankkeessa tarkastellaan mm. eri EU-maiden lainsäädäntöä, kansainvälistä biopolttoaineiden kauppaa sekä selvitellään erilaisia biopolttoaineiden tuotantoketjuja. Hankkeessa on mukana edustajia 15:sta eri maasta ja se seuraa 30 erilaista tuotantoketjua, jotka pääsääntöisesti liittyvät puupolttoaineen tuotantoon. Päähuomio on hakkeen ja pelletin käytössä, mutta myös oljen käyttöä lämpölaitoksen polttoaineena tutkitaan. |
- Yhteistyön on tarkoituksena on tukea jäsenmaiden omaa tuotantoa eli me pyritään siirtämään hyviä käytäntöjä maasta toiseen ja samalla me edistetään teknologian siirtymistä. Suomi on sekä bio- että puuenergian käyttäjänä johtava maa, mutta meillä on vähemmän kokemusta esim. oljen tai peltobiomassojen käytöstä ja niissä taas Tanska on ollut johtava maa, Alakangas toteaa.
Hanketoiminta tukee Euroopan yhteisiä tavoitteita ja samalla pyritään tukemaan bioenergian käytön lisäämistä. Jokaisessa jäsenmaassa on omat ohjelmat ja omat tavoitteet , mutta samalla kaikilla jäsenmailla on myös yhteinen kokonaistavoite. Esimerkiksi nostaa bioenergian osuus 12 prosenttiin kokonaisenergian kulutuksesta vuoteen 2010 mennessä.
Uusiutuvan energian mallimaat
Bioenergia Suomessa. Lähde:VTT
| Suomi on tilastojen mukaan johtava maa bioenergian käytössä. Meillä bioenergiaa käytetään kaikissa kokoluokissa alkaen omakotitalojen pelletti- ja hakelämmityksestä isoihin voimalaitoksiin. Pietarsaaressa sijaitsee maailman suurin biopolttoainetta käyttävä voimalaitos. Muissa EU-maissa biopolttoaineiden käyttö keskittyy kotitalouksien puunpolttoon ja muutaman megawatin aluelämpölaitoksiin. Kaikista Euroopan maista Suomessa käytetään prosentuaalisesti eniten biopolttoainetta sähköntuotantoon.
- Tuulivoiman ykkösmaa on Tanska, koska he ovat pystyneet luomaan teollisuutta, joka tuottaa näitä tuulivoimalaitoksia. Heillä on sekä laitevalmistusta että omia tuulivoimaloita. Megawatteina katsottuna Saksa on tuulivoiman kärkimaa. Saksan tuulisähkön tuotanto on verrattavissa Suomen koko sähkön tuotantoon. Viime vuosina myös Espanja on kovasti kasvattanut tuulienergian osuutta omassa energiantuotannossaan.
Aurinkoenergian tuotannossa kärjessä ovat Etelä-Euroopan maat Espanja ja Malta. Myös Itävalta on kunnostautunut aurinkoenergian hyödyntämisessä. Itävallassa aurinkoenergiaa käytetään talojen lämmityksessä yhdessä pellettilämmityksen kanssa.
Maalämmön ja geotermisen energian mahtimaita ovat Italia ja Islanti. Myös Ruotsissa on suhteellisen paljon lämpöpumppuja käytössä.
Vesivoimaa hyödynnetään monissa maissa. Vihreästä sähköstä suurin osa tuotetaan vesivoimalla. Vesivoiman mahtimaita ovat vuoristoiset maat kuten Ruotsi, Norja sekä Itävalta. Pohjois-Suomen vesivoima on myös kansallisesti merkittävä.
EU-maiden erilaiset lähtökohdat Jokaisen EU-maan tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Suomessa samoin kuin muissa Pohjoismaissa tähdätään erityisesti bioenergian käytön lisäämiseen. Englannissa ollaan kiinnostuneita pellolla kasvatetuista biopolttoaineista, koska siellä ei ole suhteellisesti niin paljon metsää kuin Pohjoismaissa. Englanti on bioenergian suhteen EU-maiden häntäpäässä, koska he ovat perinteisesti hyödyntäneet omia fossiilisia polttoainevarojaan etupäässä kivihiiltä. Yleistavoite uusiutuvan energian suhteen on sellainen, että vuonna 2010 12 % kaikesta energiasta tuotettaisiin uusiutuvilla energialähteiden avulla (nyt 6 %). Tavoitetta ei ole jaettu maakohtaisesti. Sähköntuotannossa jokaiselle maalle on annettu oma prosentuaalinen tavoite ja sitä myös seurataan. Suomen pitäisi nostaa uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön osuus nykyisestä noin 23 prosentista 31,5 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä. Eri EU-maiden välillä on melkoisia eroja. Unkarissa tämä sähköntuotantotavoite on 3,6 % ja Ruotsissa 60%. Tavoitteet perustuvat vuoden 1997 tilastoihin.
|
|
|
|