Tomas ajelee aikuisten maailmaan
17-minuuttinen elokuva TV2:ssa keskiviikkona 6.7.2005 klo 21.00

Tänään Tornionlaakson poika Tomas (Tobias Henriksson) täyttää viisitoista vuotta. Hän on jo vuosia vongannut luokkatoveriaan Mariannea (Andrea Pekkala), ja toivoo "jänkkäävänsä treffit" ehdottamalla yhteistä mopomatkaa.

Tomas laittautuu hienoksi, lainaa sisarensa kulkupeliä ja onnistuu saamaan tytön moponsa tarakalle. Onni loppuu lyhyeen, sillä vastaan ajava virkavalta pysäyttää Tomaksen. Pajalan poliisi (Rolf Digervall) ja hänen opettaja-vaimonsa (Yaba Holst) ovat jo pitkään kiusanneet uhmakasta poikaa, jonka perheessä puhutaan halveksuttua meänkieltä.

Lyhytelokuva kertoo nuoresta rakkaudesta, mutta samalla se on julma kertomus ihmisistä, jotka seuraavat ajan henkeä ja käyttävät kieltä aseenaan. Tarina kuvaa askelta aikuisten maailmaan, jossa oman meänkielisen taustan kieltäminen avasi tien "hienojen" ruotsalaisten elämään.

 Kirjailija Bengt Pohjanen on syntynyt 26.6.1944 Kassan kylässä Ruotsin Pajalassa aivan Suomen rajalla. Hän on opiskellut Uppsalan ja Tukholman yliopistoissa ja koulutukseltaan teologian kandidaatti. Bengt Pohjanen kirjoittaa kolmella kielellä: Suomeksi, ruotsiksi ja meänkielellä. Hän myös kääntää suomalaista kirjallisuutta ruotsiksi ja on tehnyt Raamatun tekstien meänkielisiä käännöksiä.

Täyttää mopoa on Bengt Pohjasen ensimmäinen ohjaustyö ja se perustuu hänen omaelämäkerrallisiin muistoihinsa 1950-luvulta. Elokuva on kuvattu Överkalixissa ja Kaartisen kylässä Pajalan eteläosassa.

Elokuvan on tuottanut Jon Lindström/STREET MOVIES AB yhteistyössä Anna Pontén/FilmPool Nord AB:n ja Mats Långbacka/Långfilm Productions Finland OY:n kanssa. Elokuvaa on rahoittanut YLE TV2, Suomen Elokuvasäätiö ja EU:n rakennerahastot Kohde 1.