Brita Koivunen

----------------------------------------------

s. 31.8.1931, Helsinki

-------------------------------------------------

Brita Koivunen voitti vuonna 1954 Helsingissä järjestetyn iskelmälaulukilpailun. Musikaalisuus on suvussa, Brita Koivusen äidillä oli aikoinaan oma naisorkesteri Helsingissä.

Esimmäinen levytys oli 1954 Nainen – mies Börje Lampeniuksen kanssa ja samana vuonna hän sai kiinnityksen vokalistiksi Onni Gideonin orkesteriin. Pian tämän jälkeen Brita Koivusen siirtyi Olli Hämeen kvintettiin, missä hän viihtyi aina vuoteen 1958 saakka.

Vuonna 1956 Brita Koivunen teki läpimurtonsa kappaleella Suklaasydän. Koivusen teki Hämeen yhtyeen jäsenistä kootun Ditty Dealers -lauluyhtyeen kanssa singlen, joka tarjosi kuultavaksi "jazzikkaasti" sovitetut käännösiskelmät Puukko-Mackie ja Suklaasydän. Levyn b-puoli räjäytti pankin, levystä tuli maamme toinen kultalevy.

Brita Koivusen ensiesiintyminen elokuvassa tapahtui Suuri sävelparaati -elokuvassa 1959. Elokuva ohjasi Jack Witikka. mukana oli mm. Kipparikvartetti, Metro-Tytöt, Olavi Virta, Juha Eirto, Eino Grön, Vieno Kekkonen ja Laila Kinnunen. Brita Koivunen lauloi elokuvassa mm. kappaleet Mamma, tuo mies mua tuijottaa ja Katinka. Elokuva kuvattiin kolmessa viikossa studiossa, sen juoni oli löyhä ja se muistuttaa ehkäpä eniten peräjälkeen laitettuja musiikkivideoita. Yksi Ylelle siirtynyt kopio pilkottiin ja yksittäiset iskelmät esitettiin täytepaloina TV 1 :ssä 1960-luvun jälkipuoliskolla.

Vuonna 1960 tuli seuraava iskelmäelokuva "Iskelmäkaruselli pyörii". Elokuvan tuotti Filmi-Tria Oy, jonka takana olivat Scandia-Musiikin johtajat Harry Orvomaa ja Paavo Einiö sekä kuvaaja Osmo Harkimo. Käsikirjoituksen laati Aarre Elo, joka toimi lähinnä äänittäjänä, mutt aloitteli uraansa kirjoittajana. Elokuvassa olivat Brita Koivusen lisäksi mukana mm. Laila Kinnunen ja Vieno Kekkonen.

Brita Koivunen nimettiin Iskelmä-lehden yleisöäänestyksessä vuoden 1960 suosituimmaksi kotimaiseksi laulajattareksi. Tuolta ajalta ovat peräisin mm. sellaiset listahitit kuin Käy tanssimaan, Mua lemmitkö vielä, oi Kustaa? ja Troikka.

60-luvulla Koivunen lauloi iskelmien lisäksi myös lastenlauluja, joita hän ikuisti EP:n verran Eino Virtasen kanssa mm. kappaleen Polkupyörä. Vuonna 1961 Brita levytti Four Cats -lauluyhtyeen kanssa iki-ihanan Saku-Sammakkon.

Brita Koivunen oli mukana huippuaikoinaan useissa televisio-ohjelmissa kuten tv-ohjelmissa Jazzia vanhassa talossa 1961, Arkipäivä-Vardag 1961 ja Jojo 1968 Brita Koivunen oli mukana 1960-luvulla myös muutamassa mielenkiintoisessa lauluyhtyeessä, joista kannattaa mainita tässä yhteydessä syksyllä -64 ainoan levytyksensä Hippojen jälkeen tehnyt tähtikvintetti Matit ja Maijat, muina jäseninään Vieno Kekkonen, Laila Kinnunen, Eino Grön ja Kai Lind. Uransa myöhemmissä vaiheissa Brita on esiintynyt myös triona Vieno Kekkosen ja Pirkko Mannolan kanssa.

Brita Koivunen, 1960-luku, kuva: Kalle Kultala

-------------------------------------------------
Yhtyeet
Onni Gideonin yhtye, laulusolisti 1954
Olli Hämeen kvintetti, 1954-1958
Erkki Melakosken orkesteri, 1959-59
Eino Virtasen yhtye, 1959-62
Matit ja Maijat, laulaja 1964
-------------------------------------------------

Elokuvia ja tv-ohjelmia:

Suuri sävelparaati 1959
Iskelmäkaruselli pyörii 1960
Jazzia vanhassa talossa
Arkipäivä-Vardag
Jojo

-------------------------------------------------
-------------------------------------------------
Takaisin

Lähteet