Carola


-------------------------------------------------------

Carola Standertskjöld
s. 23.3.1941, Helsinki
k. 12.11.1997, Kirkkonummi
---------------------------------------------------------

Carola Standertskjöld (1941—1997) oli Suomen oloissa tavallista eksoottisempi esiintyjä, hän levytti jazzin ja iskelmän lisäksi mm. myös monia latinalaisamerikkalaisia ja juutalaisia sävelmiä.

Carola, kuva: Kalle Kultala 1965, YLE kuva-arkisto Kuvateksti:Iskelmämusiikin äänitystä kulttuuritalon studiossa, Carola levytysstudiossa. Kuva: Kalle Kultala 1965.

Carola asui suuren osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan ulkomailla, hän mm. kävi koulua Sveitsissä ja Espanjassa, jossa hän teki ensimmäisen jazzkeikkansa kouluaikoinaan Espanjassa.

Carola oli kielellisesti hyvin lahjakas ja hän oli kiinnostunut mm. ranskan kielestä ja ranskalaisista laulelmista eli chansoneista, niitä hän esitti kitaransa säestyksellä mm. koulun juhlissa ja muissa pienemmissä tilaisuuksissa. Rumpali Anssi Pethman sattui kuulemaan eräissä juhlissa 60-luvun alussa ja hän puhui Carolan mukaanPethmanin veljeksien perustamaan yhtyeeseen vuonna 1962.

Pethmanin veljesten yhtye esiintyi myös ulkomailla mm. Puolassa, Tsekkoslovakiassa ja Ruotsissa. Vuonna 1963 Carola pääsi Pethmanin avustuksella levyttämään, hän lauloi Laila Halmeen singlen Telstar kääntöpuolen. Kappale oli iskelmällinen muunnelma juutalaisesta kansanlaulusta Hava nagilah. Kolmas levy oli kantrivaikutteinen Nyt nostan kytkimen (1964).


Kuvateksti: Toimittaja Jarmo Nieminen, iskelmälaulaja Carola Standertskjöld ja toimittaja Eero Silvasti TV2:n ohjelmassa "Lili-Marlene, kuvaaja: Antero Tenhunen vuonna 1966."

Carola sai kiinnityksen sveitsiläisen Hazy Osterwaldin orkesterin solistiksi, sen kanssa hän kierteli Euroopassa. Carola osallistui vuonna 1965 Eurovision laulukilpailun Suomen karsintaan Lasse Mårtensonin ruotsinkielisellä kappaleella Ge mig en grabb, jonka hän levytti myös suomeksi Mä tahdon pojan. Kääntöpuolena kuultiin Lehtisen sävellys Ota tai jätä.

Carola, kuva: Kalle Kultala 1960-luku
Kuva: Kalle Kultala 1960-luku

Vuonna 1965 Carola levytti The Boys-yhtyeen säestyksellä kappaleet Jo riittää ja Hunajainen. Ne olivat Jussi Raittisen suomennoksia kahdesta maailmanmenestyksestä - Rolling Stonesin "The Last Time" ja Herb Alpertin "Taste Of Honey". Samana vuonna julkaistiin myös Raittisen tekstittämä Maailmain, brittiläisen Dusty Springfieldin dramaattisesta balladista "You're My World".


Kuvateksti: Carola Standertskjöld Haikon kartanon häähuoneen sängyllä, kuva: Kalle Kultala 1960-luku.

Carolan varsinaiseksi hitiksi nousi Rauno Lehtisen hänelle löytämä ja sovittama "Forbidden Games", Saukin sanamukaisesti kääntämänä Kielletyt leikit vuodelta 1966. Levyn kääntöpuolella oli musikaali-iskelmä Nousee päivä.

Carolan vuoden 1967 hitit, Bond-sävelmä Ei aina käy niin kuin haaveillaan ja duettona Lasse Mårtensonin kanssa laulettu Mä lähden stadiin, ovat syöpyneet lähtemättömästi monien mieliin. Carolan jazzillisempaa antia tuli tarjolle samana vuonna vieraskielisissä esityksissään Mohair Sam ja Aqua de beber.

Syksyllä 1968 oli vuorossa tunnelmallinen balladi Rakkauden jälkeen. 1970-luvun alussa Carola teki LP-kokoelman Aarno Ranisen johdolla. Albumi sai otsikon Kielletyt leikit ja sisälsi uudelleen äänitetyn nimisävelmän ohessa muutamia muita uusintaottoja sekä aivan uusia taltiointeja kuten myös Marjatta Leppäsen levyttämän Se onko hän. T 1971 Carola levytti Vexi Salmen tekstittämän veikeän muunnelman ahvenanmaalaisesta kansanlaulusta Herrojen kanssa pellon laidalla ja Tuula Valkaman sanoittaman espanjalaisballadin Vuoriston kellot.

1970-luvun puolivälissä Carola oli vetäytyi julkisuudesta. Vuosikymmenen lopulla hän palasi esiintymislavoille ja esiintyi satunnaisesti mm. Helsingin jazzravintola Groovyssa ja UMO:n eli Uuden Musiikin Orkesterin solistina.

Carola sairastui 1980-luvun puolivälissä Alzheimerin tautiin. Carola konsertoi kuitenkin vielä vuonna -88 UMO:n ja -89 Iiro Rantalan kanssa sekä vielä 90-luvun alussa yksinään muutamissa hyväntekeväisyystilaisuuksissa.

Carolan viimeiseksi levytykseksi jäi vuonna 1988 Sydämeni jäi Sorrentoon.

Lähteet:
Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)
Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)


-------------------------------------------------------
Carola: Hava nagilah 1963 (RCA)
Carola: Nyt nostan kytkimen 1964 (RCA)
Carola & The Boys: Jo riittää / Hunajainen 1965 (RCA)
Carola: Kielletyt leikit 1966 (RCA)
Carola: Chico - mustalainen / Nousee päivä 1966 (RCA)
Carola: Ei aina käy niin kuin haaveillaan / Carola & Lasse Mårtenson: Mä lähden stadiin 1967 (Scandia)
Carola: Mohair Sam / Aqua de beber 1967 (Scandia)
Carola: Rakkauden jälkeen 1968 (Scandia)
Carola: Kielletyt leikit 1970 (RCA) (LP)
Carola: Herrojen kanssa pellon laidassa / Vuoriston kellot 1971 (Decca)
Carola: Penkki, puu ja puistotie 1971 (Decca)
Carola: Rakastan - saavuthan 1972 (Decca)
Carola: Maria, Maria 1980 (Gold Disc) (CD)
Carola: Sydämeni jäi soimaan blues 1985 (Flamingo) (CD)
Eri esittäjiä: Ciao ciao bambina 1988 (Gold Disc) (CD)
Carola: Parhaat - Tulkitsijan taival 2004 (Warner) (2CD)
Carola & Heikki Sarmanto Trio: Jazzpuu 2004 (Sähkö Recordings) (CD)

Yle Arkki, Radio-ohjelma Carola. Ossi Wallius. (1971) Takaisin Näyttelijät-sivulle