Danny


-------------------------------------------------------

Ilkka Lipsanen
24.9.1942 Helsinki
---------------------------------------------------------

Vuonna 1963 Ilkka Lipsasesta tulee Danny.

Danny, kuva: Kalle Kultala 1960-luku

Ilkka esiintyi Electric Five-nimisen bändin kanssa, jossa soittivat hänen lisäkseen Hasse Walli, Eklundin veljekset ja Håkan Mansner. He harjoittelivat entisen koulunsa kellarissa. Samassa kellarissa harjoittelivat myös Islanders-yhtyeen jäsenet, jotka tähtäsivät ammattimuusikoiksi. He pyysivät Ilkkaa laulusolistiksi, yhtyeen toinen laulaja on Pepe Willberg. Näin syntyy Danny & Islanders. Taitelijanimeksi Ilkka valitsi Dannyn, muita vaihtoehtoja olivat: Davy, Jack, Juha, Patrick, Mikael, Richard ja Roy.

Danny & Islanders esiintyi mm. teinikuntien juhlissa. Alkukeväästä 1964 yhtye pääsi levyttämään singlen, levyllä oli kappaleet East Virginia ja Hey Boba Lou. Balladi East Virginia oli löytynyt folklaulajattaren Joan Baezin ohjelmistosta. Levystä tuli menestys.

Danny

Danny lähti suorittamaan asevelvollisuuttaan Dragsvikin varuskuntaan. Ennen lähtöään Danny ja Islanders heittivät viimeisen keikkansa ja esiintymislavalla Dannyn tukka lyhennettiin armeijamittaan.

Danny teki muutaman levytyksen myös armeijassa ollessaan, mm. "Kauan", joka nousi listojen kärkeen heti ilmestyttyään huhtikuussa 1965.

Danny oli Reserviupseerikoulussa 23.4.-24.7. samalla kurssilla kun siellä toisensa löytäneet Georg Dolivo, Matti Siitonen, Ilkka Hemming ja Ismo Sajakorpi, jotka muodostivat lauluyhtyeen Kivikasvot. Danny palaa siviiliin 10. päivä elokuuta 1965. Samana vuonna hän ehti vielä osallistua Suomen Eurovisio -kilpailuun laululla "Pieni sana" ja julkaista ensimmäisen lp-levynsä, sen nimi oli "Se olla voi toisinkin päin".

Danny halusi tehdä Suomen oloissa ennennäkemättömia showkiertueita. Kesällä 1966 lähti Dannyn ensimmäinen " Timantinkova Danny-Show" kiertueelle. Dannyn kesähitti vuonna 1966 oli "Vähän ennen kyyneleitä".

Danny keikkabussissa, kuva: Kalle Kultala 1960-luku

Vuonna 1966 Danny perusti oman ohjelmatoimiston, D-tuotannon. konserttikiertueen, jossa olivat mukana myös mm. Anki Lindqvist, Antti Einiö sekä sittemmin hänen ideanikkarikseen ryhtynyt Jyrki Hämäläinen. Samana vuonna Danny sai aikaan myös uusia listahittejä kuten amerikkalaiskäännöksen Kesäkatu (Scandia KS 659) l. Summer in the City ja italialaislähtöisen balladin Vähän ennen kyyneleitä (Scandia KS 635).

Kesällä 1967 Danny tuotti shown "Mustaa ja valkoista", kiertueella oli mukana mm. huippusuosittu Katri Helena ja Anki. Mukana oli myös tanssitytöt. Show'n henkilökunta ja sen massiivinen kalusto kulkivat bussilla, jonka peräosassa oli oma generaattori, joka mahdollisti esitykset paikoissa, joissa ei ollut riittävästi tai ollenkaan sähköä.

D-tuotannon toiminta kasvoi, taiteilijakaartissaan isännän itsensä lisäksi myös mm. Kirka Babitzin, joka teki ensilevytyksensä Hetki lyö. Kirkan kautta tuli mukaan koko sisarussarja: aluksi Sammy ja Muska, myöhemmin myös Anna ja Ykä.

Vuonna 1968 Danny oli mukana Pertti "Spede" Pasasen seikkailukomediassa "Noin seitsemän veljestä", Danny esittää elokuvassa laulun "Seitsemän kertaa seitsemän".

Danny Iltatähti-ohjelmassa, kuva: Leif Öster 1970-luku

Danny-showt jatkuivat 70-luvulle tultaessa entistäkin suureellisempina ja listalevyjä syntyi tasaiseen tahtiin, mm. joulukuussa 1970 levytetty Tuulensuojaan, joka oli suosikkitilastoissa yhtäjaksoisesti peräti 126 viikkoa. Vuonna 1975 Danny osallistui esityksellään Seikkailija Suomen eurovisiokarsintaan, jääden kuitenkin toiseksi. Vuotta 1976 väritti jälleen uusi levymenestys: Kuusamo .

Vuonna 1977 Danny aloitti sn yhteistyön uuden Miss Suomen Armi Aavikon kanssa. Syntyi Veikko Samulin säveltämä duetto Tahdon olla sulle hellä, mikä merkitsi uutta vaihetta molempien uralle viihdeteollisuuden palveluksessa. Näyttävän parin yhteistyö päättyi vasta 1990-luvun puolivälissä Armin vetäydyttyä syrjään estradeilta.

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT palkitsi Dannyn vuonna 1996 "Erikois-Emmalla" pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnastaan maamme esittävän taiteen saralla. Samana vuonna hänelle myönnettiin myös Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki ja kuusi vuotta myöhemmin hänet palkittiin ensimmäisenä kotimaisena viihdetaiteilijana musiikkineuvoksen arvonimellä.

2000-luvun edetessä Danny on esiintynyt niin rockfestivaaleilla (mm. Raumanmeren juhannus -festivaaleilla) kun konserttisaleissa. Danny on nähty myös monissa tv-ohjelmissa (mm. TV2:n suositussa Laulava sydän -sarjassa Danny on Agentsien vieraana.) ja mm. Kummelin Jackpot -elokuvassakin (vuonna 2006) Danny saapuu D´Voices lauluryhmän kanssa keikalle.


-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Takaisin Artistit-sivulle