Eino Grön


-------------------------------------------------------

Eino Grön
s. 31.1.1939, Pori
---------------------------------------------------------

Eino Grön on suomalaisen viihdemusiikin grand old man, laulaja, joka on tallentanut levytyksiinsä yli 500 sävelmää.

Eino Grön suuntasi nuorena pääosan energiastaan urheiluun ja paini oli päälaji, painissa hän menestyi hyvin ja otteli nuorten SM-tasolla. Grönin ura iskelmälaulajana alkoi vuonna 1957 Porissa. Tammikuussa 1958 hän voitti Turussa pidetyn kykyjenetsintäkilpailun ja pääsi koelevytykseen Helsinkiin. Turussa järjestetyissä Iskelmämestaruus-kilpailuissa oli kaksi sarjaa: kotimaisten iskelmien sarja ja vieraskielisten iskelmien sarja. Kotimaisessa sarjassa Eino Grön voitti kappaleella Onni, jonka annoin pois ja vieraskielisten iskelmien sarjan kappaleella I can`t give you anything but love.

Hänen ensimmäinen levytyksensä oli Toivo Kärjen Venäläisen tango neljän nuoren tulokkaan yhteisellä EP:llä "Uusia poikia - tuttuja tangoja". Seuraavaksi Eino Grön voitti iskelmälaulun SM-kisat ja sai levytyssopimuksen Musiikki-Fazerin kanssa. Grönin läpimurto tapahtui keväällä 1959 Kärjen foksilla Liian paljon rahaa, jota seurasivat mm. kappaleet Mona Lisa sekä Illan viimeinen tango.


Kuva: Iskelmälaulaja Eino Grön haastateltavana pakkausalan tehtaassa Porissa TV2:n ohjelmassa "Muovisävel - Viihdettä vuoron vaihtuessa". vuosi 1976.

Eino Grön jatkoi musiikkiuran ohessa painimista ja opiskeli Pajulahdessa liikuntaneuvojaksi.

Eino Grönin 1960-luvun hitteihin kuuluvat mm. Tango d'amore, Seinillä on korvat ja Vaarallista onnea , "rock-tango" Soitto seis ja elokuvahitti On jossakin.

Eino Grön 1971, kuva: Arja Lento

1970-luvulla Grön laajensi ohjelmistoaan sekä hengellisten laulujen että toisaalta big band -musiikin suuntaan, tehden Ilkka Kuusiston urkusäestyksellä kokoelman Hartaita lauluja.

Argentiinalainen tango on ollut Eino Grönin sydäntä lähellä pitkään. Keväällä 1984 Jaakko Salo ja Grön vierailivat Argentiinassa ja levyttivät siellä paikallisten muusikkojen kanssa valikoiman tangoja, tuloksena lp Tangon kotimaa.

Vuonna 1993 hänet palkittiin Erikois-Emmalla ansioistaan kotimaisen musiikkiviihteen saralla, ja kolme vuotta myöhemmin hän toteutti vanhan haaveensa levyttämällä Jaakko Salon tuottamana joukon lapsuudenmaisemiinsa liittyviä laulelmia otsikolla Eikka Porin maisemissa.

Vuonna 1997 Eino Grön suoritti hienon comebackin huipulle voittamalla MTV:n Syksyn sävel -kilpailun Reino Markkulan säveltämällä ja Kari Tuomisaaren sanoittamalla laululla Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa.

Eino Grönille myönnettiin Pro Finlandia-mitali 6.12.2001.


-------------------------------------------------------
Elokuvia:
Toivelauluja, 1961.

-------------------------------------------------------
Radio-ohjelma Yle Arkissa: Miten minusta tuli minä, Eino Grön.
Seppo Bruun ja Santtu Luoto. (1994)

Takaisin Artistit-sivulle