Juha Vainio


-------------------------------------------------------

10.5.1938 - 29.10.1990
---------------------------------------------------------

Juha Vainion aloitti uransa 1960-luvulla Kotkassa Pertti Metsärinteen orkesterin solistina ja tekstintekijänä. Juha Vainio kirjoitti Pertti Metsärinteen orkesterille päivän iskelmiin ajankohtaisia uusia ja näppäräsanaisia tekstejä, joita yhtye esitti keikoilla.

Erik Lindström näki Juha Vainion television viihdeohjelmassa ja ehdotti yhteistyötä, Juha Vainio pääsi levyttämään. Lindströmin levy-yhtiössä syntyivät mm. levytykset Paras rautalankayhtye (1964) ja Jos vain saisin nastahampaan takaisin (1963).

Vuonna 1965 Vainio teki kappaleen Juhannustanssit, jonka nimi viittasi Hannu Salaman kohua herättäneeseen samannimiseen kirjaan – laululla ja tekstillä ei tosin ollut mitään varsinaista yhteyttä. Muita 1960-luvun hittejä olivat mm. Herrat Helsingin, Turistit tuppukylään ja Vanha salakuljettaja Laitinen.

Juha Watt Vainion yhteistyö Toivo Kärjen kanssa alkoi, kun Toivo Kärki tarvitsi vuonna 1965 kuolleen Reino Helismaan tilalle uuden sanoittajan. Toivo Kärjen palveluksessa Vainio teki iskelmätekstejä myös muille laulajille. Vainio jatkoi myös artistina.

1970-luvulla Vainion tyyli muuttui syvällisemmäksi. Humoristiset laulut pysyivät kuitenkin mukana hänen ohjelmistossaan. Vainio käsitteli teksteissään monia yhteiskunnan epäkohtia kuten luonnon saastumista, suvaitsemattomuutta ja sosiaalisia ongelmia. Pääosissa hänen tarinoissaan ovat yksilöt, joiden kautta Vainio hahmotteli kuvaa kokonaisesta yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä. Vainio kuvasi monissa lauluissaan kauniisti, hauskasti ja syvästi ymmärtäen ihmisiä ja heidän heikkouksiaan.

Juha Vainio on ollut Reino Helismaan ja Vexi Salmen ohella yksi tuotteliaimpia suomalaisia sanoittajia. Hänen tuotantonsa käsittää yhteensä yli 2000 sanoitusta ja sävellystä.


-------------------------------------------------------
Salanimet:
Kirsi Sunila, Junnu, Junnu Kaihomieli, Mirja Lähde, Jorma Koski, Ilkka Lähde
-------------------------------------------------------

Takaisin Artistit-sivulle