Katri Helena


-------------------------------------------------------

Katri Helena Kalaoja
os. Koistinen
s. 17.8.1945, Tohmajärvi
---------------------------------------------------------

Katri Helenan ura iskelmätähtenä alkoi vuonna 1963. Katri Helenan ensimmäinen levytys oli vuonna 1963 Poikien kuvat. Sen jälkeen Katri Helena on levyttänyt yli 400 laulua ja hän on tehnyt yli 30 levyä. Ensimmäisiin iskelmäkisoihin hän osallistui vain 12-vuotiaana.

Katri Helena

Katri Helenan "löysi" tanskalainen Gunnar Pedersen, hän kiinnitti Katrin orkesterinsa solistiksi. Lisäksi Gunnar Pedersen toimitti Katri Helenan koelauluun helsinkiläiseen äänilevy-yhtiöön. Ja Katri Helena pääsi tekemään ensimmäisen levytyksensä elokuussa 1963, joka oli Pedersenin sävellyksen Poikien kuvat.

Katri Helenan kolmas levytys oli Pentti Viherluodon vanha sävellys Puhelinlangat laulaa, jonka Jörgen Petersen sovitti letkajenkaksi. Kappale nousi yhdeksi vuoden menestysiskelmistä ja esittäjänsä tunnussävelmäksi. Vuonna 1965 Katri Helena sai esitettäväkseen toisen letkajenkan - Toivo Kärjen ja Juha Vainion letkajenkan Minne tuuli kuljettaa - Katri Helena osallistui kappaleella vuoden 1965 eurovisiokisan kotimaan karsintaan.

Katri Helena, 1960-luku, kuva: Kalle Kultala

Vuonna 1965 Katri Helena levytti ensimmäisen LP-levynsä Vaalea valloittaja sekä singlet Lui ja Tyttö niin pieni. Kesän 1967 hän kierteli maata esiintymässä Ilkka "Danny" Lipsasen "Mustaa ja valkoista"-shown naistähtenä. 1960-luvun lopussa maamme ostetuimmaksi äänilevyksi nousi Jukka Kuoppamäen tilaustyönä hänelle säveltämä Ei kauniimpaa.

Katri Helena levytti 1970-luvun alussa Valto Laitisen Kai laulaa saan ja italialaisperäisen Äänesi mä kuulen. Keväällä 1973 Katri Helena sai laulettavakseen euroviisukäännöksen Nuoruus on seikkailu, josta tuli jälleen menestys.

Katri Helena esiintyi myös Operettiteatterissa mm. Kreivitär Maritzassa ja My Fair Ladyssa, mutta hän päätti pysyttäytyä edelleen ennen muuta iskelmätähtenä. Vuonna 1974 julkaistu LP Kun kohdattiin toi Katri Helenalle ensimmäisen kultalevyn ja seuraavan vuoden Paloma blanca myös timanttilevyn.

Katri Helena tuli 1976 Syksyn sävel-kilpailun kakkoseksi kappaleella Syysunelma, Keväällä 1979 Katri Helena edusti Suomea Eurovision laulukilpailssa Jerusalemiin Matti "Fredi" Siitosen ja Vexi Salmen kappaleella Katson sineen taivaan.

1980-luvun puolivälissä Katri Helena aloitti yhteistyön Esa Niemisen kanssa. ensimmäinen y6hteistyön helmi oli tyylikäs kokoelma On elämä laulu. Miehensä Timo Kalaojan kuoleman jälkeen Katri Helena keskittyi pelkästään konserttiesiintymisiin.

Katri Helena aloitti 1990-luvun 25-vuotisjuhlakiertueella, johon liittyi myös levykokonaisuus. Samoihin aikoihin Katri Helena sai Jukka Kuoppamäeltä kauniin laulun Anna mulle tähtitaivas. Vuonna 1993 Katri Helena oli toista kertaa edustamassa Suomea Eurovision laulukilpailussa Matti Puurtisen ja Jukka Saarisen sävelmällä Tule luo.

50-vuotispäiväänsä Katri Helena juhli mm. Finlandia-talossa pidetyllä konsertilla ja juhlan kunniaksi hänet nimettiin myös vuoden naissolistiksi. Siinä sivussa hän levytti Vesa-Matti Loirin kanssa dueton Kuinka kaunis on aamunkoitto kokoelmaan Kaksin.

Uuden vuosituhannen Katri Helena, Paula Koivuniemi, Lea Laven ja Marion Rung aloittivat yhdessä näyttävän konserttikiertueen otsikolla "Leidit lavalla", joka poiki myös albumin Leidit levyllä. Vuonna 2003 Katri Helena vietti omaa 40-vuotistaiteilijajuhlaansa.

2004 - 2005 Katri Helena ja Jari Sillanpää tekivät yhteiskiertueen: MeStarat Areenalla: Katri Helena ja Jari Sillanpää -konserttikiertue


-------------------------------------------------------

Takaisin Näyttelijät-sivulle