Chadori eli Burkha ja huivi

Ystäväni Mariam pujahtaa vaaleansiniseen chadoriinsa joka aamu kotipihallaan. Ensin hän kääntää chadorin nurin päin ja asettaa päähänsä sen yläosaan ommellun pienen lakin. Näin koko huntuviritys pysyy tiukasti kohdallaan. Tässä vaiheessa koko vaate roikkuu hänen selässään muistuttaen morsiushuntua. Sitten hän kääntää selkänsä takaa päänsä yli chadorin etuosan, joka tähän saakka on siis ollut saumat ulospäin. Nyt Mariam on kuin teltassa. Silmien kohdalla on kirjailtu tai virkattu ristikko, josta voi tarkkailla maailmaa.

Tiedän, että chadorin sisällä on tukalaa hengittää ja kompastumisen vaarakin vaanii tottumatonta.

Koulun portilla Mariam riisuu chadorinsa ja työntää sen muovikassiinsa odottamaan kotimatkaa.

Yleisin chadorin väri Kabulissa on vaaleansininen. Pohjoisessa Mazar-i-Zarifin kaupungissa käytetään paljon valkoisia chadoreita. Vanhoissa valokuvissa ja filminpätkissä näkyy vihreitä, keltaisia ja ruskeita chadoreita. Eräs turistikauppa Kabulissa myy punaisia, oransseja ja vaaleanpunaisia cahdoreita.

Käyttipä nainen chadoria tai ei, huivi hänellä joka tapauksessa on. Joillakin se on suuri ja se peittää lähes koko vartalon. Nuorilla naisilla se on usein pieni, joskus jopa melkein läpinäkyvä. Keväällä 2003 uutta muotia oli tyllimäiseen läpikuultava huivi jossa oli satoja kiiltäviä helmiä, kuin sadepisaroita. Muotihuivi on kotoisin rajan takaa Pakistanista. Se saapui Kabulin katukuvaan sieltä palaavien pakolaisten mukana. Pian sitä valmistettiin kotiompelimoissa ja myytiin kaduilla. Pakistanilaismallinen huivi oli kirjailtu kankaan värisellä langalla ja siihen oli kiinnitetty pieniä peilejä.

Viime talvena 90 prosenttia Kabulin naisista käytti kasvot ja vartalon peittävää huntua, jota Afganistanissa kutsutaan nimellä chadori. Kevään tullen yhä useampi riisui sen ja kietoi hiustensa peitoksi suuren huivin nimeltään chador (ilman i-kirjainta lopussa). Kokohunnun tärkein tehtävä on peittää nainen miehen katseilta. Huntu, samoin kuin huivikin, suojaa kantajansa kylmältä ja pölyltä, jota tuntuu olevan koko ajan ja kaikkialla.

Myös miehet suojaavat kasvonsa ja vartalonsa huivilla kylmään tai pölyiseen aikaan. He kietoutuvat suureen ruskeaan villaiseen huiviin. Lämpimällä säällä kasvot suojataan pienemmällä ruudullisella huivilla.

Eräässä keskustelutilaisuudessa väiteltiin kokohunnun historiallisesta taustasta. Jotkut yhdistivät sen uskontoon, toiset puhuivat yläluokan naisten aloittamasta hunnun käytöstä. Keskustelijoina oli länsimaisia ja iranilaisia miehiä ja naisia. Jotkut miehistä yrittivät puolustella hunnun käyttöä. Paikalla olleet nuoret afgaaninaiset sanoivat miehille: Kokeilkaa itse kävellä chadorin kanssa ennen kuin puolustatte sen käyttöä. Olemme varmoja, että itse ette suostuisi elämään tuntiakaan moisessa teltassa.

K.T.