Janne Haapala, 27 kysyy:
Onko Afganistanissa yhtään mitään copyright-säädöksiä, eli voiko siellä laillisesti kopioida mitä vain laillista miten paljon vain? Toinen kysymys: kontrolloiko valtio mitä saat myydä? Onko lakia jossa luetellaan kielletyt aiheet? Mitä tapahtuisi jos joku levittäisi Mullah Omarin tai bin ladenin puheita CD:llä? Pidätettäisiinkö heti? Onko ISAF-joukkojen tai poliisin käytöksessä mitään toivomisen varaa? Onko poliisi koskaan pyytänyt lahjuksia missään yhteydessä? Onko poliisin ammattitaito silminnähden noussut 2 vuoden aikana? Onko Afganistanissa yhtään CD tai DVD painoa? Onko paljon CD-R:iä? Prosentteja? Onnistuuko postimyynti ja jos ei, milloin se voisi onnistua ja mihin osiin Kabulia tai koko maata? Mistä teknisistä lähteistä tulee data CD:isiin ym., ja mistä cd:t? Laittaako joku mp3:sia tai radiota CD:ille? Onko mitään käsitystä kuka voisi olla alueesi kansanedustaja tulevassa Afganistanin parlamentissa? Onko mitään merkkiä kampanjoinnista?

Fardin vastaa:
Meillä ei ole tekijänoikeuslakeja Afganistanissa, sillä me emme kopioi CD-levyjä. Me maahantuomme kopioituja cd-levyjä Pakistanista ja myymme niitä. Afganistanilaisella yleisöllä ei ole varaa aitoihin cd-levyihin. Se on yksinkertaisesti mahdotonta, sillä palkat ovat liian pieniä. Sen takia markkinat ovat täynnä halpoja piraattikopioita.

Kukaan ei kontrolloi CD- ja DVD-markkinoita täällä. Kukaan ei sano, mitä saa myydä tai mitä ei. Afgaanit eivät pidä mullah Omarista eivätkä Osama bin Ladenista, eivätkä he ikinä ostaisi heidän cd- tai DVD-levyjään.

ISAF-joukot käyttäytyvät hyvin ja he ovat hyväksi Afganistanille. Uskon, että Taleban ja al Qaida pelkäävät ISAF:ia. Jos ISAF-joukot lähtisivät Afganistanista, Taleban vahvistuu ja ottaa taas vallan Afganistanissa. Mielestäni ISAF:in pitäisi toistaiseksi pysyä täällä.

Kyllä, tällä alueella poliisit ottavat usein kaupoista mitä haluavat, eivätkä maksa. Noin kolme tai neljä kertaa cd-levykauppaamme tulee poliiseja, jotka ottavat cd-levyjä. He pitävät niitä muutaman päivän ja tuovat ne sitten takaisin. Mutta sitten emme enää voi myydä näitä levyjä, sillä ihmiset eivät halua ostaa käytettyjä levyjä, jotka eivät enää ole paketissa.Aiemmin tilanne oli todella paha. Nyt se on hiukan parantunut, mutta poliisia on yhä lahjottava.

En ole kiinnostunut politiikasta, mutta luulen, että jos Pakistan ei yritä vaikuttaa liikaa Afganistanin politiikkaan, meillä on mahdollisuudet tehdä perustuslaista hyvä. Jos perustuslaki on hyvä, siitä on hyötyä myös USA:lle, mutta toisaalta USA ei pysty saamaan liikaa vaikutusvaltaa. Jos USA saa liikaa vaikutusvaltaa, heistä tulee samanlaisia kuin venäläisistä aikanaan, eivätkä he pysty saavuttamaan mitään Afganistanin hyväksi.

Takaisin