|

Torstai 01.01.2004
KATISKAN HISTORIAA HAUSKASTI
Miksi kala menee katiskaan? Entä mikä on katiskan oikea malli? Nämä kysymykset ovat askarruttaneet ilmeisesti lähes kaikkia katiskoilla kalaa pyytäviä. Vähintään yksi katiska kuuluu joka rantamökin varustukseen. Se on pyydys, jonka voi nakata laiturin nokasta veteen ja kokea, kun sattuu muistamaan. Oikeasti katiska on ikivanha pyydys, jota yhä käyttävät myös ammattikalastajat.
Katiskan tarina johdattaa hauskasti katiskan historiaan: näemme, miten muinainen liistekatiska aikoinaan tehtiin liisteistä nyhtämällä. Entä se oikea malli? Saamme nähdä, että neliskulmainen laatikkomainen katiska toimii vedessä ja pyytää siinä, missä pyöreämuotoinenkin. Laatikkomallia käyttävät Lokan ammattikalastajat.
Keksijä ja katiskantekijä Veikko Hakala puolestaan väittää, että parhaiten kalastaa katiska, jossa kalat viihtyvät. Elleivät ne viihdy, ne viestittävät lajitovereilleen, että pysykää kaukana, ja pahimmassa tapauksessa karkaavat sieltä itsekin. Veikko rakensi kuvausryhmälle erikoisen kuvauskatiskan. Sen avulla tutkimme veden alla, miten kalat katiskaan menevät ja miten ne siellä viihtyvät.
Oke Herranen puolestaan tuntee matikan sielunelämää ja pohtii Linnansaaren kansallispuiston maisemissa, miten välttämätön matikkamyräkkä on mateiden kutupuuhille. Vasta myräkällä vellova vesi takaa kudun onnistumisen.
Katiskan tarinan ovat kuvanneet Juha Taskinen, Taito Siira ja Ari Koski. Tarinan kertojana ja ohjaajana on Pekka Myyryläinen
|
|
 |
|