|YLE|                          w w w . y l e . f i / k a m e r a k i e r t a a
> tulossa
arkisto
tekijät
palaute
etusivu

Torstai 19.10. klo 18.20





Kangasniemen taajaman jätevedet kuormittavat Puulavettä. Kangasniemen imagoon on liitetty Suomen kauneimman kunnan titteli ja Puulavettä taas on totuttu pitämään erittäin puhtaana järvenä. Kuntalaiset ovat nyt huolissaan kuntakuvan muutoksesta ja vesien pilaantumisesta. LVI-alan insinööri Rauli Sandholm on tarkkaan laskeskellut ja tutkinut huolestuneena kuntalaisena veden laatua ja väittää, että vesi taajaman edustalla on hyvää kukkien kasteluvettä, muuta lannoitetta ei tarvita. Eikä uiminenkaan aina onnistu järvisyyhyn takia.



Georg Ots lauloi aikanaan Saarenmaan suomalaisten sydämiin. Mutta ei saaren lumo perustu pelkästään tähän valssiin. Lempeän leuto ilmasto ja saaren ainutlaatuinen ilmapiiri kiehtovat myös matkailijan mieltä. Suomalaiset rynnistivät Saarenmaalle heti Eestin vapautumisen jälkeen. Suomen kieltä kuulee Kuresaaren kaduilla vähän väliä. Monet ovat hankkineet sieltä maata mökkiään varten tai jopa pieniä maataloja omistukseensa. Nyt hinnat karkaavat helposti tavoittamattomiin. Kamera kiersi saaren ympäri muutaman päivän aikana. Tuulimyllyjä oli aikanaan liki joka talossa. Nyt ne ovat saaren symboleina.



Rohtosamettikukka eli meksikon rakuuna on uutuusyrtti. Se ei varsinaisesti ole sukua vanhoille rakuunoille eli venäjän ja ranskan rakuunoille, mutta sen vaikuttavat ainesosat ovat samoja, selvittää Bertalan Galambosi. Kun tavallinen rakuuna sisältää mausteina käytettävää lehtimassaa vain 40% kasvin koko massasta, niin meksikon rakuunassa suhde on parempi. Sitä paitsi tämä uutuusyrtti on helppo viljellä ja kaunis katsella.



Tertin kartanossa yrttejä on pihalla upeassa tarhassa, mutta niitä on myös kartanon pitopöydässä maun antajina ja silmien ilona. Kartanon kesäkokki Emma Rautio kerää aamulla päivän yrtit keittiöön.



YRTTINEN SAVUKALAPATEE

savukalaa
sulaa voita
tomaattipyreetä
kalalientä (suolaa)
ranskan rakuunaa
saksan kirveliä
tilliä
pippureita maun mukaan.

Savukalat silvitään ja jauhetaan. Lisätään yrtit, asula voi ja pyree. Sekoitetaan hyvin ja kuumennetaan pannussa tai vesihauteessa uunissa.







Markkinavoima, varjele meitä petollisilta tavarantarkastajilta, ahneilta asianajajilta ja suomalaista työtä halventavilta yrityksiltä. Opeta meitä oivaltamaan, että oikeutta voi aina ostaa ja että silloinkin, kun joskus voittaa, itse asiassa aina häviää. Valitettavasti.


<< Takaisin arkiston etusivulle