|YLE|                          w w w . y l e . f i / k a m e r a k i e r t a a
> tulossa
arkisto
reseptit
tekijät
palaute
etusivu

Torstai 05.04. klo 18.20





Puhtaita pohjavesiä on Suomessa vähemmän kuin olemme kuvitelleet ja niistä on jo nyt pulaa. Mikkelissä on paljastunut jo toinen vakava pohjavesiä uhkaava riski. Pursialan pohjavesialueen vedestä on löytynyt sahateollisuuden ennen käyttämää kloorifenolia. Kansanterveyslaitoksen lausunnon mukaan aineen aiheuttama riski on vakava.
Toinen ongelma-alue on tunnettu jo vuosia. Tällä paikalla kyllästettiin ratapölkkyjä 80 vuotta. Alue kuuluu samaan pohjavesialueeseen Pursialan kanssa. Täällä käytetty aine, kreosiitti, on vielä pahempi kuin kloorifenoli. Saastunut maa ylettyy paikoin parinkymmenen metrin syvyyteen.





Autot kasvavat, kulutus nousee ja päästöt lisääntyvät. Miten tässä näin on käynyt? Kuinka yksityinen autoilija voi ylipäätään osallistua ilmastotalkoisiin? Siis diesel, bensa vai hybridi? Mikä vaihtoehto on ilmaston kannalta paras? Jokaisella autonomistajalla on asiasta varma käsitys.
Hybridiautoa ei ladata omasta eikä naapurin sähkötolpasta. Sen nykyaikaiset pikkuakkut latautuvat ajettaessa, varsinkin alamäissä ja jarrutettaessa. Auto käyttää välillä yhtaikaa sekä polttomootria että sähkömoottoria, välillä taas vain jompaa kumpaa moottoria. Hybridiauton hinta on selvästi kalliimpi kuin bensa-auton hinta ja vähän kalliimpi kuin diesel -auto. Se rajoittaa vielä nyt niiden yleistymistä





Ensi viikolla puhumme eettisesti kestävästä elintarviketuotannosta. Siis tuotannosta, jossa rasitetaan luontoa mahdollisimman vähän ja samalla huolehditaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Miten tällainen toimintatapa voi kilpailla tehokkaiden menetelmien kanssa.





Näsinneulan ravintola on hyvä esimerkki menestyvästä huippuravintolasta, jossa raaka-aineet hankitaan läheltä, tarkkaan valituilta tiloilta, jotka täyttävät tiukat kriteerit.





Riippumaton ajattelija.

Jokainen joka on joskus kasvattanut itse tomaatteja, tietää miltä juuri poimittu kypsä tomaatti maistuu. Jos kotimaisen ruokakorin ainoana ostoperusteena pidetään hintaa, saamme nopeasti unohtaa laadun, maun, tuoreuden ja lisäaineettomuuden ja valmistautua syömään tulevaisuudessa tehokkaasti ulkomailla tuotettua hormoonilihaa ja geenimanimpuloituja tuotteita. Ja sanoa hyvästi kotimaiselle elintarviketuotannolle.


<< Takaisin arkiston etusivulle