|

SAVUKUOREITA
KIISKILIEMESSÄ
Kiiskiltä poistetaan suolet ja laitetaan kokonaisina yrttien, pippureiden, ja 1,8 % suolan kanssa. Savukuoreet ladotaan purkkeihin ja päälle kaadetaan siivilöity kiiskiliemi.
Purkit suljetaan ja kypsennetään 130 asteisessa uunissa 1 tunti ja 100 asteisessa uunissa 2 tuntia.
YRTTISÄRKEÄ PURKISSA
Perattuja särkiä
Rypsiöljyä
Saksankirveliä
Sitruunamelissaa
Valkosipulia
2-3 valkopippuria
2-3 mustapippuria
kalacurrya ripaus
1,8 % suola
ROSMARIINISIPULIPIIRAS
Pohja:
1 prk maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita maitorahka pehmeään voihin. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita. Anna kovettua jääkaapissa.
Täyte:
sipulia
öljyä
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
kirveliä
valkosipulituorejuustoa
2 kanamunaa
ruohosipulia
kirveliä
Sipulit kuullotetaan pannulla. Lisätään rosmariini ja kirveli. Sekoitetaan kulhossa tuorejuusto ja munat. Lisätään joukkoon ruohosipuli ja kirveli.
Sipulit kumotaan pohjan päälle ja niiden päälle tuorejuustoseos. Paistetaan 200 asteessa puoli tuntia.

YRTTINEN SAVUKALAPATEE
savukalaa
sulaa voita
tomaattipyreetä
kalalientä (suolaa)
ranskan rakuunaa
saksan kirveliä
tilliä
pippureita maun mukaan
Savukalat silvitään ja jauhetaan myllyssä. Lisätään yrtit, sula voi ja tomaattipyree. Sekoitetaan hyvin ja kuumennetaan pannussa tai vesihauteessa uunissa.

TOMAATTI-BASILIKASALAATTI
tomaattia viipaleina
sipulia renkaina
tuoreita basilikan lehtiä
balsamiviinietikkaa
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
hienoa sokeria
Ainekset ladotaan kerroksittain salaattikulhoon.
Kerrosten väliin ripotellaan hieman suolaa, sokeria ja vastajauhettua mustapippuria sekä valutetaan öljyä ja balsamiviinietikka. Salaatti on parhaimmillaan kun se saa vetäytyä hetken ja maut tasaantuvat.

YRTTINEN RIEKKOSALAATTI
lintua (riekkoa tai vaikka broileria)
punasikuria
herkkusieniä
erilaisia salaatteja
kirsikkatomaatteja
herneen palkoja
minttua
oreganoa
lipstikkaa
tomaattidressingiä
mantelivinegretteä
Salaatintarpeet, yrtit ja lisukkeet kootaan sievästi punasikurin sisään. Maustetaan vinegrettellä ja tomaattidressingillä. Lintu leikataan viuhkaksi lautaselle.

PERUNALETUT JA TZATZIKI
Perunaletut:
2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 munaa
6-7 kpl keitettyä perunaa
1 sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria
salviaa, persiljaa
paistamiseen voita tai öljyä
Vatkaa maidon joukkoon munat ja vehnäjauhot. Lisää seokseen raastettu peruna, hienonnettu sipuli ja mausteet. Anna taikinan levätä ennen paistamista n. ½ tuntia. Paista taikinasta pieniä lettuja esim. ohukaispannulla.
Paista letut miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
Tzatziki:
2 dl maustamatonta jogurttia (valutettua)
2 dl tuorekurkkuraastetta (valutettua)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl tuoretta minttua
suolaa, mustapippuria
Laita jogurtti valumaan esim. sideharsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Anna valua pari tuntia. Raasta kurkku ja valuta myös siitä ylimääräinen neste pois.
Yhdistä valutettuun jogurttiin kurkkuraaste ja mausteet. Tarjoa paistettujen perunalettujen lisänä.

YRTTIHAUKI
1 hauki
öljyä tai voita
suppilovahveroita
saksankirveliä
sitruunamelissaa
valkopippuria
suolaa
Avattu hauki voidellaan öljyllä tai voisulalla. Päälle ripotellaan jauheena yrtit, sienet suola ja pippuri. Paistetaan 175 asteessa n. 40 minuuttia.

NOKKOSKEITTO
nokkossilppua ryöpätyistä lehdistä
öljyä tai voita
½ l maitoa
vehnäjauhoja
voita
suolaa
lisukkeeksi kananmunia

SUOLAKURKUT
kurkkuja
valkosipulia
1 rkl suolaa/l
porkkananlastuja
tillin kruunuja
korianterin siemeniä
tammen, lehmuksen tai mustaherukan lehtiä
maitohappoheraa tai hapankaalia 1 rkl
Kurkut pistellään ja kääritään lehtiin kuten etikkakurkut. Lisätään hapate. Parin viikon kuluttua liemi kiehautetaan ja palautetaan purkkeihin.

OMENASORBETTI
omenamehua
vettä, sokeria
sitruunamelissaa
mintun lehtiä
mansikoita
vadelmia
2 munavalkuaista
Jäähdytä mehu hileiseksi pakastimessa, samoin kovaksi vatkatut valkuaiset.
Sekoita aina välillä. Yhdistä ainekset. Jäähdytä. Tarjoile marjojen kanssa.

YRTTISIÄ MAUSTEÖLJYJÄ
MAUSTEÖLJY I
rypsiöljyä
piparminttua
minttua
sitruunamelissaa
MAUSTEÖLJY II
salviaa
kirveliä
timjamia
Pese pullot hyvin. Öljyn voi myös kuumentaa

|
|
 |
|