yle.fi


Koulun penkiltä

  • Kill your darlings

    21. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Juhana Lumme 1 6

    Käsikirjoittajan työtä pidetään usein yksinäisenä puurtamisena; käsikirjoittajahan istuu yksin kammiossaan, naputellen tietokonettaan pöytälampun valossa, raottaen välillä verhoa nähdäkseen onko ulkona päivä vai yö, kunnes hän lopulta ulostautuu ihmisten ilmoille valmis käsikirjoitus kainalossaan.

    Lue lisää

  • Jätetyksi tulemisesta ja uuden löytämisestä

    11. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Sanni Priha 0 1

    Minut jätettiin ennen joulua. En halunnut uskoa enkä suostunut uskomaan että näin olisi käynyt. Soittelin, tekstailin, ilman vastausta. Yritin jopa etsiä Facebookista merkkejä kyseisen ihmisen tekemisistä, sijainnista, ylipäänsä elossa olemisesta, turhaan. Aloin uskotella itselleni että hänelle on sattunut jotain eikä hän siksi pysty vastamaan minun viesteihini tai että hänestä itsestään riippumattomasta syystä hän ei voinut olla yhteydessä minuun. Lupasin itselleni että odotan loman yli, minkä jälkeen hän varmasti voisi vastata minulle ja saisin tietää mistä oli ollut kyse

    Lue lisää

  • Itseä etsimässä ulkomailla

    7. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Eija Niskanen 0 2

    Näin tänään Tokion Foreign Correspondents’ Clubilla japanilaisen uutisreportteri Kyoko Gashan dokumenttielokuvan Mother’s Way, Daughter’s Choice. Dokumentti lähtee Gashan omasta kokemuksesta, siitä miten hän, päinvastoin kuin teeseremoniaa harjoittava keskiluokkainen kotirouvaäitinsä, sinnitteli itsensä Japanin ensimmäiseksi naispuoliseksi uutisankkuriksi ja sitä kautta myöhemmin New Yorkiin Reutersille töihin, jälkimmäinen yh-äitinä.

    Lue lisää

  • Oikealla alalla

    28. helmikuuta 2011 Kirjoittaja: Hanna Lappalainen 2 5

    Tunnustan olevani toiselta ammatiltani tanssitaiteilija. Viime aikoina olen kaivannut tanssijuutta, koska ihmisten palaute teoksista oli aika usein luokkaa ”olipas se kiva”, koska kukaan ei ns. tajunnut siitä mitään. Tanssiesityksen ymmärtämiseen ei ole vakiintunut Pihtiputaan mummolle sopivia tulkintanormeja, varsinkaan nykytanssiin, joka yleensä nähdään kummallisena vääntelehtimisenä.

    Lue lisää

  • Kollegani Fitz, Salander ja Hill

    21. helmikuuta 2011 Kirjoittaja: Lotta Pelkonen 1 3

    1990-luvulla ne pari alkuperäistä suomalaista televisiokanavaa suoltivat rikossarjoja. Minä olin vastikään aloittanut koulun ja suunnittelin jo innokkaasti, mitä tekisin koulun penkin kuluttamisen jälkeen. Vanhempani katsoivat paljon rikossarjoja ja lukivat dekkareita, jotka jotenkin päätyivät minunkin lukemistooni. Seurauksena oli sairaalloisia sarjamurhaajapainajaisia ja outoja ammattihaaveita.

    Lue lisää

  • Mistä tunnistaa hyvän palautteen?

    14. helmikuuta 2011 Kirjoittaja: Ulpu-Maria Lehtinen 1 1

    Tuska raastaa kirjoittajaa, kun kaksi palautteen antajaa sanoo tismalleen päinvastaista. Kaksi opettajaa tai luokkakaveria on täysin vastakkaista mieltä. Ja äiti sanoo, että ihan hyvähän se jo on. No, sitä ei ainakaan pidä uskoa.

    Lue lisää

  • Kuninkaan puhe - käsikirjoittajan oma tunne

    8. helmikuuta 2011 Kirjoittaja: Fredi Lilius 0 1

    Luettuani tarinan David Seidlerin traagisesta lapsuudesta, paosta Euroopassa riehuvasta sodasta ja kohtalokkaasta laivamatkasta Atlantin yli, ymmärsin miksi hän kirjoitti käsikirjoituksen elokuvaan Kings Speech.

    Lue lisää

  • Tutkimusmatkalla

    31. tammikuuta 2011 Kirjoittaja: Jenny Dahlström 0 7

    Kukas se sanoikaan, ettei saa kuolla uteliaana? Muistan tuon lauseen yleensä silloin, kun jokin tuleva pelottaa. Tulevassa pelottaa tuntematon, että ei tiedä. Epävarmuus. Siellä on myös ahdistus.

    Lue lisää

  • Ihan paskaa tekstiä

    24. tammikuuta 2011 Kirjoittaja: Anna Ruohonen 0 3

    Henkilö X käy katsomassa elokuvan. Henkilö Y kysyy: “No millanen oli?” “No,” miettii henkilö X hetken IÄ ja aloittaa, “siinä oli- “ Henkilö Y keskeyttää: “Musta se oli ihan PASKA”.

    Lue lisää

  • Tajuntaa laajentavia sanoja

    17. tammikuuta 2011 Kirjoittaja: Juhana Lumme 1 6

    Yksi opiskelun parhaita puolia on mahdollisuus lähteä vaihto-oppilaaksi toiseen maahan. Itse menin Japaniin, maahan, joka on kiehtonut minua aina lapsuudesta lähtien. Saavuin Kiotoon keväällä, kauneimpaan mahdolliseen aikaan; kirsikkapuut olivat juuri puhjenneet kukkaan.

    Lue lisää

test

  • Koulun penkiltä

    Koulun penkiltä -kolumni on elokuva- ja tv-alan opiskelijoiden vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Luovat yhteisöt kylvävät ideoita ja korjaavat ratkaisuja.