yle.fi


Koulun penkiltä

  • Ich bin dein Vater

    3. tammikuuta 2011 Kirjoittaja: Michael Böger 1 4

    ”I am your father”, lausuu Darth Vader kolkolla äänellään. Hikipisarat valuvat Luke Skywalkerin otsaa pitkin, oikea käsi on hetkeä sitten katkaistu ja silmiä polttaa. Epätoivon huuto kajahtaa sankarin huulilta. Mitä ihmettä? Ei sittenkään – poikahan rääkyy kuin ankanpoikanen. Minne Yodan koulutuksen tuoma itsevarmuus äänessä on kaikonnut? Miehekkäälle bassolle on tehty alapäänleikkuu; pelkkää tyhjää sadan hertsin alapuolella. Mikä pyhäinhäväistys! Luke, kuka on mennyt pilaamaan ääniraitasi?

    Lue lisää

  • Ehtiihän sen huomennakin

    22. joulukuuta 2010 Kirjoittaja: Hanna Lappalainen 4 3

    Kuulun siihen ihmisryhmään, joka ei saa mitään valmiiksi ennen deadlinea. Istun lähes poikkeuksetta edellisen yön koneen ääressä pureskellen kynsinauhojani ja harkitsen alanvaihtoa. Hävettävän usein kerjään lisäaikaa vielä määräajan jälkeenkin. Tätä ei kai pitäisi myöntää, mutta jotkut rästit erääntyivät jo vuosi sitten. Ja sitä kolmen vuoden takaista teatterihistorian esseetä en ole vieläkään tehnyt. Terveisiä vaan opettajille.

    Lue lisää

  • Aalto-yliopiston rottakoe

    13. joulukuuta 2010 Kirjoittaja: Paula Korva 4 3

    ”Unohtakaa kirjan teema, ette te kuitenkaan ymmärrä siitä mitään. Kiinnittäkää sen sijaan huomiota yksityiskohtiin”, kirjailija Vladimir Nabokov sanoi joskus luennolla opiskelijoille. Syynäämällä Aalto-yliopiston taskukalenteria ymmärtää innovaatioyliopistosta enemmän kuin tuhannesta strategiajulistuksesta.

    Lue lisää

  • Onko murros tapahtunut?

    7. joulukuuta 2010 Kirjoittaja: Fredi Lilius 1 2

    Toisen vuoden käsikirjoitusopiskelijana olen saanut vasta raapaista pintaa alan työstä. Pelkotilat onnistumisesta elokuvakäsikirjoittajana tulevaisuudessa valvottavat öisin. Sänky hiestä märkä, tyyny on kuin sitä olisi uitettu, nousen ylös ja menen koneeni äärelle. Avaan ”The Script Magazinen” sivuston ja eteeni aukeaa Iron Man II koskeva artikkeli. Elokuva sinänsä on tavanomainen kakkosjakso Marvell sarjakuviin perustuvan hittileffan menestykseen. Pysähdyn miettimään pystynköhän tähän koskaan itse? Onko Suomessa koskaan tähän mahdollisuus?

    Lue lisää

  • Karismaattista materiaalia

    29. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Sanni Priha 2 2

    "Tärkeintä on olla karismaattinen, mutta mihin sitä voi käyttää”, kysyy Zorro eli Ilmari Säävälä elokuvassa Valon lapset (ohjaus Jaakko Ruuska, 2008). Se on yksi mieleeni jääneistä koulun harjoituselokuvien repliikeistä. Elokuvassa kaksi nuorta miestä elää elämäänsä yrittäen tulla toimeen veronmaksajien avulla yhteiskunnan marginaalissa, kouluttautumattomina taiteilijoina – runoilijana ja teatterin tekijänä. Kysymys on enemmän kuin ajankohtainen tänä syksynä kun mietin mitä oikein teen dokumentaarisen elokuvan opinnoilla. Mihin niitä voi käyttää?

    Lue lisää

  • Kaavoihin kangistunut elokuva

    22. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Henna Seppälä 9 1

    Olen huomannut jo koulumaailmassa, että poikien ja miesten kasvutarinat ovat ilmeisesti hyvin kiinnostavia. Niitä elokuvia kun tulee ovista ja ikkunoista. Useimmiten näissä elokuvissa on yksi yhteinen piirre: yksiulotteinen, stereotyyppinen ja ennalta-arvattava naiskuva.

    Lue lisää

  • Yankee Doodle Dandy

    15. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Eija Niskanen 2 1

    Jossain vaiheessa jatko-opintojani eksyin Japaniin, jopa useaan kertaan, kas kun jatko-opintojen tutkimusaihekin liittyy japanilaiseen elokuvaan ja animeen. Ja kuten useimmat tietänevät, apurahojen saatavuus on niin ja näin, joten töitä on tehtävä, Japanissakin.

    Lue lisää

  • Tuotanto vie ja oppitunnit vikisevät

    8. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Lotta Pelkonen 2 0

    Tätä lukiessanne nukun todennäköisesti kuvauspaikan perimmäisessä nurkassa takkiini kääriytyneenä kahvinkeittimen poristessa taustalla. Uniini sekoittuu varmasti painajaismaisia sävyjä tekemättömien portfolioiden ja oppimispäiväkirjojen muodossa, joiden palautuspäivämäärä oli puolitoista kuukautta sitten. Käskymuotoinen ”olkaa hyvä!” on takuuvarma herättäjä ja havahdun taas voitelemaan leipiä nälkäistä kuvausryhmää varten.

    Lue lisää

  • Nautinnon lykkääjä

    1. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Juhana Lumme 4 1

    Kun kertoo opiskelevansa elokuva- ja TV-käsikirjoittajaksi, ihmiset yleensä sanovat, että mielenkiintoista – mutta elääkö sillä? Silloin käsikirjoitusopiskelija menee vaikeaksi – kysymykseen kun ei ole yksinkertaista vastausta. En voi puhua valmistuneiden käsikirjoittajien puolesta, mutta nyt, opintojeni loppusuoralla, minulla alkaa olla kokonaiskuva käsikirjoitusopiskelijan toimeentulon muodostumisesta opintojen eri vaiheissa.

    Lue lisää

  • Synkkä salaisuus

    25. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Ulpu-Maria Lehtinen 6 0

    Älkää kertoko tätä kenellekään. Minulla on synkkä salaisuus: olen opiskellut kohta seitsemän vuotta, jo kolmea eri alaa. Olen tutustunut tiedotusopin, historian ja elokuvakäsikirjoittamisen erilaisiin mutta ihmeellisiin maailmoihin. Hups, nyt tulin paljastaneeksi sen. Kohta koputtavat valtion agentit ovelleni ja sanovat ”Neitiseni, oletteko miettinyt, että teidän pitäisi olla kunniallinen työssäkäyvä veronmaksaja? Olette sentään jo 25-vuotias. Hävetkää.”

    Lue lisää

test

  • Koulun penkiltä

    Koulun penkiltä -kolumni on elokuva- ja tv-alan opiskelijoiden vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Sanotaan että ennen Whistleriä Lontoossa ei ollut sumua.