yle.fi


Synkkä salaisuus

Synkkä salaisuus

25. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Ulpu-Maria Lehtinen Kommentit: 6

Älkää kertoko tätä kenellekään. Minulla on synkkä salaisuus: olen opiskellut kohta seitsemän vuotta, jo kolmea eri alaa. Olen tutustunut tiedotusopin, historian ja elokuvakäsikirjoittamisen erilaisiin mutta ihmeellisiin maailmoihin. Hups, nyt tulin paljastaneeksi sen. Kohta koputtavat valtion agentit ovelleni ja sanovat ”Neitiseni, oletteko miettinyt, että teidän pitäisi olla kunniallinen työssäkäyvä veronmaksaja? Olette sentään jo 25-vuotias. Hävetkää.”

Moni poliitikko on viime vuosina ärissyt, kuinka laiskat opiskelijat tuhlaavat valtion varoja ja lilluvat opiskelijaelämän mukavassa liemessä sen sijaan että singahtaisivat työelämään kuin kunnon kansalaiset ainakin.

Joskus mietin, missä ja ennen kaikkea kuka olisin, jos olisin jäänyt opiskelemaan tiedotusoppia, jota päädyin lukemaan Tampereen yliopistoon 19-vuotiaana, ja valmistunut viidessä vuodessa putkimaisteriksi. Nyt olisin ahkeroinut jo vuoden pätkätyöelämässä toimittajana, saanut nostettua itseni opiskelijaelämän materiaalisesta köyhyydestä ja maksanut useita veroeuroja valtion alati nälkäiseen kassaan.

Mutta elämä ei ole pelkkiä seteleitä, vaikka niiden kahina kieltämättä korvaa miellyttääkin. Opiskeluvuosieni myötä olen alkanut ymmärtää vähän paremmin maailmaa ja ihmisiä. Olen oppinut, mitä pidän elämässä tärkeänä ja myös saanut niin hienoja ystäviä, ettei minusta uskoakseni koskaan tule yksinäistä urakeskeistä putkimaisteria, joka saa burn outin alle nelikymppisenä ja joutuu sen jälkeen tuhlaamaan valtion varoja vuosien terapiaan ja työkyvyttömyyskorvauksiin.

Nopealla valmistumisella voi olla varjopuolensa, jos silloin putkahtaa putkesta ulos eksyneenä ja keskenkasvuisena. Myöskään työllistymistä ei enää takaa yksi ahkerasti tehty tutkinto, kuten oli ennen, niinä vanhoina hyvinä aikoina.

Opiskelijaelämä ei voi olla pelkkä putki, jossa opiskellaan ja huhkitaan töissä toimeentulon saamiseksi. Pitää ehtiä rakentamaan ne ystävyyssuhteiden turvaverkot, jotka parhaassa tapauksessa kantavat läpi elämän. Monet löytävät opiskelujensa ohessa tulevan puolisonsa, jotkut saavat lapsia. Mikä tärkeintä nuoren aikuisen on myös rakennettava identiteettinsä.

Nykyään on siirrytty entistä kauemmas entisaikojen yhteiskunnasta, jossa yhteisö, perhetausta tai yleisesti hyväksytty arvomaailma ohjasivat elämänkulkua ennalta. Nykymaailmassa jokaisen ihmisen on kohdattava valintojen huumaava paljous ja rakennettava itsensä edes jotakuinkin eheäksi ihmiseksi muuttuvien ja suhteellisten arvojen ja totuuksien maailmassa. Niin yllättävää kuin se onkin, tämä vie hiukan aikaa.

Siispä nyt haluankin, rakas Suomen valtio, pyytää anteeksi sitä, että olen opiskellut pitkään ja moninaisesti. Opiskeluvuoteni ovat tehneet minusta paremman ihmisen ja antaneet aikaa kasvaa aikuiseksi. Yritätte parhaanne mukaan saada minut tuntemaan itseni rikolliseksi, mutta paatuneesti joudun toteamaan, etten kadu mitään. Päin vastoin, lupaan nousta barrikadeille, jos tulevilta opiskelijasukupolvilta yritetään riistää mahdollisuus löytää itsensä ja oma polkunsa rauhassa. Kiitos ja anteeksi, hyvät naiset ja herrat.

Kuka?

Ulpu-Maria Lehtinen

käsikirjoitusopiskelija

Tampereen ammattikorkeakoulu, elokuva- ja televisioilmaisu, kolmas vuosikurssi. Kirjoittaa opinnäytetyöelokuvaansa englantilaiseen Salfordin yliopistoon valmistuakseen kesällä 2011 elokuvakäsikirjoittamisen maisteriksi.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä
Asiasanat:

Kommentit

Tuomo Björksten 25.10.2010, 11:47

Blogikirjoituksesi liittyy mainiosti Aamulehden tämän päivän pääuutiseen, jossa kerrotaan, että osa yliopistojen rahoituksesta kytkettäisiin opiskelijoiden työllistymiseen. Tavoitteena olisi karsia pois työllistymisen kannalta hyödyttömät opinnot.

Olen kanssasi samaa mieltä, että silloin, kun elämää ryhdytään mittaamaan rahassa, edessä on muutama paha kompastuskivi. Miten mitata kypsyyttä työelämään? Kaikki valmistuvat eivät ole oikeasti valmiita, kuten kirjoitatkin.

Lisäksi valmiuksia ja kokemusta työelämästä voi hankkia koulun lisäksi ihan oikeissa töissä, joita minusta kannattaa todellakin tehdä opintojen ohessa, vaikka se pitkittääkin valmistumista.

Entä miten pitäisi suhtautua itseni kaltaisiin ihmisiin, joilla on jo vakituinen työpaikka, mutta opinnot ovat pahasti kesken? Onko se yhteiskunnan kannalta hyvästä vai pahasta?

Tuomo Björksten
toimittaja
Aamulehti

Anonyymi 26.10.2010, 18:48

Minua kiinnostaa se, kuinka kirjoittaja Lehtinen aikoo jatkossa sitten parempana ihmisenä elättää itsensä? Toivottavasti opiskeluvuodet ovat tuoneet myös kontakteja työelämään.

Nuukka 26.10.2010, 19:01

Itse tein juuri sen virheen että lukion jälkeen siirryin ammattikorkeakouluun opiskelemaan tradenomiksi. Kävin kynsin hampain koulun läpi, tuntien joka päivä että, tämä ei ole sitä mitä haluan. Nyt toista vuotta työttömänä opiskelun jälkeen itken sitä, että en oikeasti jättänyt tuota koulua kesken ja tehnyt niinkuin sydän sanoi.... vaihtanut alaa. Kiire oli valmistua, sitähän ne kaikki hoputti. Alan vaihto siinä vaihessa olisi ollut katastrofi.. olisin ollut huono ihminen joka olisi antanut liian nopeasti periksi!

Ulpu-Maria 26.10.2010, 20:02

Kiitos henkilökohtaisista ja ajatuksia herättävistä näkökulmista aiheeseen, Tuomo ja Nuukka!

Ja kiitos sinullekin huolenpidostasi, hyvä Anonyymi. Aikeeni ei suinkaan ole valmistua koulun penkiltä kortistoon. Olen työskennellyt opintojeni ohella kolmelle eri sanomalehdelle, tehnyt töitä Hämeen linnassa museo-oppaana vetäen kierroksia suomen lisäksi kolmella vieraalla kielellä sekä tehnyt sijaisuuksia lukioissa ja yläasteilla kahdella eri paikkakunnalla. Tietenkään nykyaikana mikään ei takaa varmaa työpaikkaa, mutta olen tehnyt parhaani hankkiakseni monipuolista työkokemusta.

En kertonut työhistoriastani jutussa, koska ajattelin olevan ihan yleisesti tiedossa, että työskentely opintojen ohella ja kesäisin on meille opiskelijoille itsestäänselvyys, sillä opintotuki ei riitä elämiseen ja opintolainan ottaminen ei houkuttele monia juuri tuon työllistymisen epävarmuuden vuoksi.

Zanni 30.10.2010, 07:45

Jos olisit valmistunut putkessa tiedotusopin laitokselta, olisit ainakin siellä kortistossa. Toimittajille ei riitä työtä eikä freelancereille arvostusta, joten onnittelut siitä, että löysit jotain muuta. Minäkin olin opiskelujen ohessa useammassa lehdessä töissä, mutta eipä siitä apua ollut. Sen jälkeen olen ollut kahdeksan vuotta pätkätyössä eli työttömänä eli freelancerina useassa eri lehdessä.

Toivotaan parasta, että useampi ala auttaa työllistymään, koska - kuten sanoit - työllistyminen ei nykyään ole nuorille aivan itsestään selvää. Sen voi sanoa myös niin, että hyvähän se on työpaikan saaneiden huudella.

Anonyymi 02.11.2010, 21:28

Hyvä, ajankohtainen kirjoitus. Työpaikan/työn tekemisen mielekkyyttä ei Suomessa arvosteta, halutaan vain saada nuori johonkin töihin tuomaan verotuloja. Työhönsä tyytymättömät kuitenkin enemmän sairastelevat ja "sairastelevat" ja kärsivät masennuksesta, mikä vie taas sitä niin arvokasta rahaa.. Ihmisellä on kuitenkin yksi elämä, eikä sitä mielestäni pitäisi tuhlata miettimällä verotuloja onnellisuuden kustannuksella.

kiitos!

test

  • Koulun penkiltä

    Koulun penkiltä -kolumni on elokuva- ja tv-alan opiskelijoiden vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Luovat yhteisöt kylvävät ideoita ja korjaavat ratkaisuja.