yle.fi


Timo Vuorensola 12.04.2010, 15:13

Maailma muuttuu. Elokuvanteko ja kuluttajat tulevat lähemmäksi toisiaan. Työkalut, ohjelmistot ja levityskanavat ovat muidenkin kuin "ammattilaisiksi" määriteltyjen tahojen tavoitettavissa. Tämä laskee rimaa ryhtyä tekemään elokuvia. Uusia tekijöitä tulee perinteisiksi määriteltävien kanavien ulkopuolilta. Elokuvasäätiön tehtävänä on tukea ammattimaista elokuvantekoa, joten esikoiselokuva tulee olemaan monille ne kannukset, joita elokuvakoulutus on perinteisesti tarjonnut kohti ammattilaisuutta.

Esikoiselokuvaa ilmaiseksi tai äärimmäisen vähällä tekeviä innokkaita ja lahjakkaita tekijöitä löytyy entistä enemmän. Kukin taaplaa tyylillään, elokuvakoulutus tarjoaa hyvin omanlaistaan ja korvaamatonta oppia leffa-alalle, mutta niin tarjoaa leffantekokin. Se, kumpi lähestyminen on lopulta parempi hyvien, menestyvien ja merkittävien elokuvien tekemiseen ei ole kiinni enää muuta kuin itsestään. Jotkut osaavat kertoa tarinoita liikkuvalla kuvalla, toiset eivät. Joillekin luontevampaa on tehdä elokuva, toisille opiskella, kolmannelle näiden yhdistäminen.

Järjestelmällinen mikrobudjetin tuotantojen tukeminen mahdollistaa uudenlaisen elokuvanteon synnyn.Se ei vie leipää yhdenkään ammattilaisen suusta, se ei lakkauta elokuva-alan koulutusta Suomesta tai mistään muualtakaan, eikä huononna yleistä suomalaisen elokuvan laatua. Se tarjoaa mahdollisuuden niille tekijöille, jotka eivät syystä tai toisesta halua, kykene tai pääse etenemään tai ansaitsemaan kannuksiaan elokuva-alalle koulutuksen kautta, tai eivät koulutuksestakaan huolimatta pääse tekemään haluamaansa pitkää elokuvaa. Tukimuotoja on jo nyt erilaisia, mutta peräänkuuluttamani järjestelmä on seuraavanlainen: Se tuo yhteen tekijät, rahoituksen, resurssit ja ammattimaisen tuen ja neuvot, pyrkien näin kannustamaan innokkaita tekijöitä aloittamaan, jaksamaan ja viemään loppuun asti tuotantonsa mahdollisimman hyvällä laadulla. (Usein todellisuudessa tarvittu tuki ei ole välttämättä kylmää rahaa laisinkaan, vaan parilla konsultointimiestyöpäivällä esim. leikkauksen tai äänityön kanssa päästään jo hyvin pitkälle.)

Yritykset ovat kiinnostuneita näkyvyydestä, mahdollisuudesta päästä mukaan yhteisöihin, tilastotiedoista, markkinoinnissaan ja tiedotuksessaan käytettävästä sisällöstä ja löytyypä vielä maininta yhteiskuntavastuusta isompien yritysten kirjoista, jota voidaan vaikkapa toteuttaa rahoittamalla kulttuuria. Näistä voi räätälöidä jos minkämoisia ratkaisuja.

Vastaa

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

9 plus 8 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.