yle.fi


Annvi Gardberg, Svenska Yle fakta 27.10.2010, 09:26

Död, elände och skönhet på Prix Europa i Berlin

I sex dagar har vi suttit instängda nio-tio timmar per dag och lyssnat på radiodokumentärer från hela Europa. Från Ryssland till Frankrike,Grekland till Norge, Rumänien till Irland... Efter den sjätte dagen och 37 dokumentärer känner jag mig som om jag gått genom en mangel, och det ryms inte mycket in i hjärnan längre. Det som har underlättat det hela är att det har funnits många verkligt bra dokumentärer, höjdpunkter som har fått mig att lyssna på helspänn trots de långa dagarna.
Diskussionerna efter lyssnandet har varit inspirerande, med många skärpta inlägg som har gett nya insikter.

Programmen handlar, som de brukar, oftast om död och elände. Det finns undantag, men av någon anledning klarar de sig inte lika bra i omröstningen.

Vinnaren: Den fina dokumentären "Qui a connu Lolita?" undersöker ett dödsfall, men blir till mycket mera än en kriminalstory. Mehdi Ahoudigmed kolleger från Arte-Radio samarbetade med en lokalradiostation i Marseilles, och försökte ta reda på varför kvinnan från Cap Verde som kallades Lolita dog.
Ytterst välberättat, ett program som minut för minut avslöjar mera,och lämnar åt lyssnaren att dra sina egna slutsatser. Du kan lyssna på nätet:

http://www.arte.tv/fr/Echappees-culturelles/Arte-Radio---Marseille-sur-ecoute/2865922.html

En andlöst spännande story: irländska "The Runners" om pojkar som rymmer från uppfostringsanstalter där de misshandlas och utnyttjas sexuellt.
phttp://www.rte.ie/radio1/doconone/runners.html

Själv är jag fortfarande djupt gripen av ett av de vackraste program jag någonsin har hört. Isländska Thorgerdur Sigurdardottirs "I briminu" (Simmar fortfarande) handlar om sorg, saknad. Andlöst vackra bilder, starka symboler. Synd att det här landade på fjärde plats – för lite action kanske? Manuskriptet finns nedan på engelska, kollegerna på Yle 1 har sänt programmet på isländska i somras.

http://yle.fi/radio1/musiikki/aaniversumi/ihmisaania_gronlannista_ja_islannista_24587.html

Sedan en spännande och djupt personlig och mycket välberättad historia: "Jag ringer dig ibland" av Amanda Glans. Amandas mormor är judinna och överlevde förintelsen, dokumentären handlar om de spår den lämnar hos mor, dotter och dotterdotter.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=3280160

Även den har sänts i serien "Ääniversumi" i Yle 1.

Annvi Gardberg
(vars dokumentär "När grisarna börjar flyga" var med och tävlade i Prix Europa. Annvi satt också i juryn).

Vastaa

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

6 plus 2 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.