yle.fi


Suomalainen novellielokuva 2012

Suomalainen novellielokuva 2012

30. kesäkuuta 2011 Kommentit: 6

Yleisradion ja Suomen elokuvasäätiön Suomalainen Novellielokuva-hankkeen tarkoitus on kehittää kotimaista draamaa ja luoda mahdollisuuksia uusille elokuvantekijöille, uusille aiheille ja uusille tuotantotavoille. Elokuviksi haetaan nykyaikaan sijoittuvia tarinoita, jotka havainnoiltaan, sisällöltään ja tekotavoiltaan ovat kiinnostavia ja haastavasti omaperäisiä.

Hanke toteutetaan neljännen kerran. Valintamenettely on uusi.

Ehdotuksia otetaan vastaan ammattimaisesti toimivilta tuotantoyhtiöiltä. Ehdotuksen tulee sisältää 25 minuuttisen elokuvan treatment, käsikirjoittajan sana sekä tuottajan ja käsikirjoittajan tiiviit ansioluettelot. Tekstien on oltava alkuperäistekstejä. Sama tuottaja voi tarjota enintään kahta ehdotusta. Vielä av-alan oppilaitoksessa opiskeleva voi osallistua, jos hänellä on vähintään neljän vuoden opinnot suoritettuina elokuva-alalta.

Tuotantoyhtiöitä pyydetään lähettämään ehdotukset postitse sekä Suomen elokuvasäätiöön että Yleisradioon 15.9.2011 mennessä.

Ehdotuksista valitaan kuusi hanketta jatkokehittelyyn, jonka aikana käsikirjoittaja kirjoittaa valmiin käsikirjoituksen. Jatkokehittelyyn valitut ehdotukset julkistetaan 28.10.2011. Kehittelyn päätyttyä ehdotuksen tulee sisältää käsikirjoituksen lisäksi hankkeeseen sitoutuvan ohjaajan sana, taiteellisesti vastuullisten tekijöiden tiiviit ansioluettelot, tuotantoaikataulu ja elokuvan alustava kustannusarvio. Valittujen ehdotusten kehittely päättyy 6.1.2012.

Näistä kehitellyistä ehdotuksista valitaan kolme hanketta, joiden kehittämistä ja tuotantoa Suomen elokuvasäätiö ja Yleisradio ovat valmiita rahoittamaan yhteensä 170 000 eurolla edellyttäen, että kuvauskäsikirjoitus on hyväksytty ja edellytykset hankkeen toteuttamiseen sovitussa aikataulussa ovat olemassa. Elokuvien tulee valmistua 30.11.2012 mennessä. Ne esitetään Yleisradion tv-kanavalla. Ehdotukset tulee lähettää osoitteisiin:

Suomen elokuvasäätiö
Joona Louhivuori
Kanavakatu 12 00160 Helsinki

Yleisradio
Leena Kemppi
PL 96 00024 Yleisradio

Lisätietoja: Joona Louhivuori joona.louhivuori@ses.fi p. (09) 6220 3022
Leena Kemppi leena.kemppi@yle.fi p. (09) 1480 4419

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 21.07.2011, 13:08

Mitä tarkoittaa tuo, että projekteja otetaan vastaan "ammattimaisesti toimivilta tuotantoyhtiöiltä"?

Kyynikko vastaisi että ammattimaisesti toimivat tuotantoyhtiöt teettävät hommat harjoittelijoilla, jottei tarvitsisi maksaa palkkoja, ja että ammattimaisesti toimivissa tuotantoyhtiöissä tuottajat ovat poliisin esitutkinnassa taloudellisten epäselvyyksien takia? Törkeää yleistämistä kyynikoilta. Häpeäisivät.

Rehellisesti, mitä tuo tarkoittaa? Miten tuo vaatimus toimii, kun ajattelee novellielokuvahankkeen tarkoituksen olevan luoda mahdollisuuksia uusille elokuvantekijöille ja löytää elokuville uusia tuotantotapoja?

Kohtaus, Pertti 01.08.2011, 09:09

Tervehdys Anonyymi, välitän kysymyksesi tiedotteessa mainituille yhteyshenkilöille.

Elokuun terveisin,
Pertti

Joona Louhivuori/SES 02.08.2011, 08:06

Ammattimaisesti toimivalla tuotantoyhtiöllä tarkoitetaan yhtiötä, jonka toimialaan kuuluu elokuvien tuottaminen ja jonka voidaan katsoa pystyvän hoitamaan elokuvan tuotantoprosessi alusta loppuun. Asian arvioimisen kannalta tärkeitä ovat mm. yrityksen taloudellinen tila sekä yhtiön muut tuotannot: aiemmat, tämänhetkiset ja tulevat. Muita tuotantoja ei kuitenkaan välttämättä edellytetä, ja myös uudet firmat voivat saada tukea. Uusien yhtiöiden kohdalla arviointi painottuu tekijöiden taustoihin (mm. koulutukseen ja näyttöihin) sekä heidän esille tuomiinsa ideoihin ja ajatuksiin.

Suomen elokuvasäätiön tukiohjeen mukaan tukea voidaan myöntää Suomessa rekisteröidylle yhteisölle, ts. toiminimi tai ulkomaalainen yhtiö eivät käy.

Suomessa rahoituksen saaneiden elokuvatuotantojen valmistuminen on eurooppalaisittain hyvällä tasolla. Niin Suomessa kuin kansainvälisesti on havaittu, että sellaiset yhtiöt, joiden toiminta on jatkuvaa, pitkäjänteistä ja suunnitelmallista, onnistuvat useammin tekemään sekä yleisöä että kriitikkoja puhuttelevia elokuvia, kuin esimerkiksi yhtiöt, jotka tuottavat elinaikanaan vain yhden elokuvan.

Novellielokuva-hankkeen kantavana ajatuksena on antaa mahdollisuus sellaisille tuotannoille, jotka aiheensa, ilmeensä ja tekijäkaartinsa puolesta tuovat uutta suomalaiseen elokuvaan. Novellielokuvat eivät kuitenkaan ole harjoituselokuvia tekijöille, vaan tekijöiltä edellytetään korkeaa osaamisen tasoa sekä taiteellisesti että tuotannollisesti.

Joona Louhivuori
Tuotantoneuvoja/Suomen elokuvasäätiö

Anonyymi 28.10.2011, 17:22

"uusia elokuvantekijöitä." Kuten Auli Mantila?

Dr. Lector 31.10.2011, 17:55

Hmm.

Olisi kyllä erittäin mielenkiintoista kuulla Joona Louhivuoren perustelut Auli Mantilan käsikirjoituksen hyväksymiselle Novellielokuvaksi, jos tarkoitus oli luoda mahdollisuuksia uusille tekijöille. Eikö todellakaan 76 lyhytelokuvan joukosta löytynyt 6 uuden tekijän käsikirjoitusta?

Täytyy myöntää että hieman absurdilta kuulostaa ajatus Auli Mantilasta uutena elokuvantekijänä. Tuleeko Novellielokuva 2012 projektien käsikirjoittajiksi Timo Koivusalo ja Pekko Pesonen? Kai hekin yhtä aloittelijoita ovat.

ei valituissa. 31.10.2011, 20:27

Voisiko olla, että uusien tekijöiden sijaan valittiinkin hyvät tekstit?