yle.fi


Tunne itsesi!

Tunne itsesi!

24. marraskuuta 2009 Kirjoittaja: Anna-Maija Halonen Kommentit: 4

Alussa oli tilaus

- Kakkosen fiktion tilaaja Olli Tola tilasi Filmiteollisuudelta komediallisen perhesarjan, ja Filmiteollisuuden Olli Haikka kysyi minulta, kiinnostaisiko lähteä kehittelemään tällaista juttua. Kyllä kiinnosti, sanoo Parasta aikaa-sarjan pääkirjoittaja Petja Peltomaa.
Aloimme kehitellä konseptia Anna Dahlmanin kanssa, joka on lisäkseni ollut mukana tässä projektissa alusta asti.  Käsikirjoitusryhmän jäseniksi valikoituivat Jarkko Pajunen, Melli Maikkula ja Sanna Reinumägi. Kiira Sirola oli mukana työharjoittelijana. Se että on monta kirjoittajaa, säästää aikaa. Ryhmässä ideointi on rikkaampaa, ideoita voi heitellä ja kehittää nopeasti. Pääkirjoittajana minulla oli kuitenkin valta ja vastuu koko tekstistä.
 

Rajattua rakentamista

- Tilaaja toivoi että jokainen jakso päättyisi onnellisesti. Ei haluttu päähenkilöiden, perheen vanhempien, ajautuvan sellaisiin konflikteihin, joita ei yhden jakson sisällä pystyisi ratkaisemaan.  Katsoja voi olla varma, että perheen vanhemmat pysyvät yhdessä, tuli mitä tuli. Suurten konfliktien sijaan tavoitteena oli kertoa pieniä mutta tunnistettavia perhe-elämään, vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyviä tarinoita. Esimerkiksi uskottomuus on aihe, jota varmaan jokaisessa parisuhteessa jollain tavalla puidaan. Meidän sarjassamme kumpikaan vanhemmista ei kuitenkaan ole uskoton koska aiheen syvälliseen selvittelyyn ei riittäisi puoli tuntia… sen sijaan aiheeseen liittyviin epäilyksiin, väärinkäsityksiin ja mustasukkaisuuteen yksi jakso riittää hyvin.
Myös nuoria katsojia haluttiin tavoittaa. Yhtenä lähtökohtana oli tehdä sarja koko perheelle, sellainen jota vanhemmat ja lapset voisivat katsoa yhdessä.
 Lähdimme haalimaan rakennuspalikoita.  Tarvittiin perhe: otettiin isä, äiti ja kolme lasta. Miljöinä koti, koulu ja vanhempien työpaikat. Laitoimme vanhemmat ekonomisesti samaan työpaikkaan, kouluun, jota myös perheen teini-ikäinen tytär käy.   
 Jokaisessa jaksossa seurataan sekä perheen vanhempien Ekin (Kari Hietalahti) ja Sadun (Tiina Lymi) elämää että myös perheen tyttären, 15-vuotiaan Even (Emma Kunnas) edesottamuksia. Toisin kuin vanhempien, Even tarina etenee kronologisesti ja muodostaa isomman tarinallisen kaaren.  Myös perheen nuoremmilla, Otolla (Atte Järvelin) ja Tiukulla (Emma Haapamäki) on omat hetkensä muun muassa sisarkateuksineen.
Olisimme voineet kehittää vanhempien juonestakin sarjan läpi kulkevan, mutta päädyimme heidän kohdallaan tähän episodimalliin.     
 

Käsikirjoittaminen vaatii itsetuntemusta

- Originaalit ideat ovat kirjoittajalähtöisiä. Idean löytyminen perustuu kykyyn havainnoida ympäristöään. Havainnot herättävät mielenkiinnon, synnyttävät kysymyksiä, herättävät tunteita ja niihin havahtuessa tarina alkaa jo elää. Jotta voisi tunnistaa nuo tunteet ja ajatukset on tunnettava itsensä aika hyvin.  Itsetuntemus on myös ihmistuntemusta. Tästä syystä ajattelen usein, että psykologia on lähempänä käsikirjoittamista kuin kirjallisuus, jossa tekstin ulkoasulla on paljon suurempi merkitys kuin käsikirjoittamisessa. Käsikirjoituksesta vain dialogi päätyy sellaisenaan kuulijan korviin.
 

Ideat lihaksi

- Käsikirjoittajana muutan näkemäni idean kirjalliseen muotoon käsikirjoitukseksi, kohtauksiksi, jotka näyttelijät muuttavat takaisin lihaksi ohjaajan ja muun kuvausryhmän kanssa. Työ jatkuu kuvausten jälkeen kuvan ja äänen jälkitöissä. Leikkaus on tavattoman mielenkiintoinen vaihe, siinä voi vielä luoda uutta.
Olen ylipäätään tosi mielissäni kaikesta jatkokehityksestä, mitä näen valmiissa ohjelmassa. Kun näyttelijä vie ajatukseni vielä pidemmälle, kun ohjaaja oivaltaa kohtauksesta jotakin syvempää, kun kuvaus ja leikkaus tuovat siihen oman lisänsä.
Parasta aikaa-sarja on kuvattu ja nyt jälkityövaiheessa. Sen kanssa teemme niin, että saan leikkaajalta katsottavakseni raakaleikatun version. Kerron omat kommenttini ohjaaja Joona Tenalle, joka saattaa työn valmiiksi yhdessä leikkaaja Jyrki Levän kanssa.  
 

Täydellinen aihe: täydellinen rikos?
 

-  Täydellinen aihe on sellainen, joka koskettaa itseä ja johon on jokin henkilökohtainen sidos. Aiheen voi sitten sijoittaa valitsemaansa maailmaan.  Esim. sairaalaan voi helposti sijoittua lähes minkä tahansa tyylilajin elokuvan tai sarjan. Siellä on toivoa ja luopumista, iloa ja tuskaa, surua ja epätoivoa, syntymää ja kuolemaa. Jokainen meistä on siellä joskus, elämänsä jossakin vaiheessa. Siellä on draamaa.  Maailmaakin tärkeämpää on, että kirjoittaja tunnistaa aiheensa.
- Tällä hetkellä kiinnostaa myös täydellinen rikos. Viime keväänä tapahtunut panttivankidraama oli lähes täydellistä draamaa, odotan vain kuka sen ensimmäiseksi dramatisoi tarinan muotoon.  Miten kukaan voi suunnitella noin täydellisen rikoksen, se on todella kiinnostavaa. Jos lähtisin itse sitä dramatisoimaan, luulen, että valitsisin lähestymiskulmaksi omantunnon. Miten tekijä vaimentaa omantunnon, kolkutteleeko se ja mitä sitten tapahtuu? Ja jos ei omatunto kolkuttele, olisi kiinnostavaa tutkia, että miksi ei. Siinäkin on lähestymiskulmaa. 

Tekijät kertovat

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

 

 

Parasta aikaa tulee ulos YLE TV2:lta lauantaisin 26.12.2009 alkaen.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 05.12.2009, 13:43

Mielestäni Parasta aikaa-sarja vaikuttaa hyvin realistiselta ja ,ielenkiintoiselta. Odotan sen alkamista innolla. Oli kiva lukea mietteitä siitä ja kuinka työ edistyi.

perheenäiti 09.01.2010, 20:07

Kiitos käsikirjoittajat. Olette tehneet hyvää työtä tehdessänne tämän Parasta aikaa sarjan. Sarja on huippu hyvä. Olette ihania , kun katsotte asioita myös teinienkin näkökulmasta ja vielä oikealla tavallakin. Meillä katsotaan sarjaa koko perheen kanssa ja teinit katsovat myös. Näyttelijätkin on valittu huippu hyvin rooleihin. Kiitos vielä kerran teille.

Anonyymi 09.01.2010, 21:24

Kaksi ensimmäistä jaksoa olivat tosi hyviä. Tuntui, että kerrankin tv:ssä on sarja, jossa ei mässäillä seksillä, viinalla tms. kuluneilla aiheilla. Kolmas jakso tuotti kuitenkin pettymyksen. Vanhemmat, jotka antavat lapselleen kortsuja, ovat valmiita ostamaan lapsilleen siideriä yms. - toisinsanoen kuoliaaksiymmärtäjät - esitetäänkin "hyvässä valossa". Nykyajan menoa katsoessaan huomaa, etteivät lapset/nuoret tarvitse enää vanhempien kannustusta viinanjuontiin tai seksin harrastamiseen. Näitä molempia tehdään yhä nuorempana, eikä ole näyttöä, että vanhempien "suvaitsevaisuus" olisi näitä asioita estämässä, pikemminkin päinvastoin. Toivon todella, että tulevat jaksot esittäisivät toisenlaistakin puolta asiasta.

Anonyymi nuori 25.01.2010, 00:14

Teinit harrastavat seksiä joka tapauksessa, parempi siis, että niitä kortsuja löytyy ja ettei seksin harrastamista esitetä paheellisena ja hävettävänä. Vanhempien suvaitsevaisuus ei ehkä estä seksin harrastamista, mutta sarjassa esitetyn kaltainen avoimuus vähentää seksin harrastamista ilman ehkäisyä --> vähentää teiniraskauksia.
Kuullostat muuten ihan siltä sarjan tiukkapipoiselta ussan maikalta =)