|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAI 05.06.2005





  • Leafin Turun tehtaan lopettaminen ei mene ammattiyhdistysliikkeessä läpi pelkällä olan kohautuksella. Luvassa on ammattiliittojen yhteistyötä kotimaassa ja kansainvälistä kampanjointia.

  • Paperiteollisuus seisoo edelleen ja rajavartijat aloittivat tiistaina oman lakkonsa. Pohjoisen raja-asemilla oli rauhallista , rajaseudun asukkaiden on kuitenkin syytä olla varuillaan.

  • Maaseutuliikenne on melkoisessa murroksessa kun matkustajat vähenevät ja bussiyhtiöitä katoaa kartalta - viimeiswenä Enon perinteikäs liikennelaitos.

  • Maaseutuliikenne murroksessa

  • Kylähenki on näinä aikoina korkealla pienessä Vekkuan kylässä Jämsässä. Äskettäin kylän väki sai valmiiksi kylävideon, johon on mahdutettu sata vuotta kylän elämää.

  • Seinäjoen seudulla viritellään omaa nimikkopoliisi toimintaa. Asukkaille oma kummipoliisi on tuttu jo entuudestaan myös syrjäkylillä.

  • ””Siuntion luontoliikuntapuisto” Vuosi sitten avattu Siuntion luontoliikuntapuisto sijaitsee Siuntion asemalta noin viiden kilometrin päässä Siuntion kylpylän yhteydessä. Kolmenkymmenen hehtaarin kokoinen luontoliikuntapuisto Siuntiossa on kaikkien vapaassa käytössä. ”Luontoliikuntapuistossa on panostettu esteettömään liikkumiseen ja helppotuntuiseen liikkumiseen luonnossa. Tänä päivänä moni meistä on vieraantunut luonnosta. Luontoliikuntapuistossa luonnon pääsee kokemaan turvallisesti”, kertoo Siuntion luontoliikuntapuiston luontoliikuntapäällikkö Mika Valavuori. ”Luontoliikuntapuistossa on runsaasti kasvillisuutta, linnustoa ja mikä parasta, täällä saa liikkua omaan tahtiin.” Siuntion luontoliikuntapuistossa erilaisia kävelyreittejä on viisi kilometriä, joista lankkusiltaa noin kilometri, pitkospuita noin kilometri, kivituhkapinnoitteista polku on kaksi kilometriä ja hakepolkua on kilometrin verran. Lisäksi puistossa on kahden kilometrin asfalttirata rullaluistelua ja kickbikella ajoa varten. Erilaisilla pintamateriaaleilla haetaan helppokulkuisuutta, mutta toisaalta muun muassa pitkospuilla harjoitetaan motoriikkaa. ”Pääsin eläkkeelle kuusi vuotta sitten ja päätin alkaa liikkua paljon. Vuosittain kävelen noin tuhat kilometriä ja kaikki tämä tapahtuu luonnossa”, kertoo Siuntiossa asuva Frey Karlsson, joka on käynyt puistossa joitakin kertoja. ”Puisto on vielä niin uusi, että aina ei tule ajatelleeksi puistoon tulemista.”  Vuosi sitten avattu puisto ei ole vielä kokonaan paikallisten tuntema, mutta viime vuonna valmistunut kävely- ja pyörätie Siuntion aseman ja kylpylän välillä helpottaa kulkemista. Uusi reitti on myös turvallinen. Liikunta on yksi hyvinvointimme perusteista. Luonnossa liikkuminen elvyttää tunnetusti sekä mieltä että kehoa. ”Kun on joskus huonotuulinen, niin ei tarvitse kuin lähteä kävelemään metsään, niin se auttaa”, sanoo maaseudulla asuva Viola Korander.

    Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.

    .