|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAINA 05.12.2004

  • Itsenäisyyspäivää juhlitaan eri tavoin - ei ainoastaan Linnassa..

  • Sankarivainajan paluu

    Satojen suomalaisten sotavainajien kohtalo on selvinnyt sotatoimialueilla tehtyjen etsintöjen ansiosta. Yksi löydetyistä on siilinjärveläinen jääkäri Manne Lyytinen, joka katosi Talin-Ihantalan taisteluissa kesällä 1944. Sankarihautajaiset Siilinjärvellä pidettiin elokuussa. Omaisille Lyytisen löytyminen oli helpotus.

    Kuvaus ja ohjaus Kari Salmela


  • Alueellisten uutisten kiinnostavimmat palat kaikilta kahdeksalta alueelta viikon varrelta. Turussa omakotiasukkaat ja kaupunki kiistelevät katujen aurauksesta. Keski-Suomessa ensimmäiset tieisännöitsijät aloittavat työnsä. Lappeenrannan jutussa kerrotaan, että lapsettomuushoitojen ehtoja aiotaan kiristää. Myönteisiä uutisia Keravan nuorisovankilasta: Yhä useamman nuorisovangin rikoskierre katkeaa kuntoutuksen avulla. Arkkipiispa Leon saamia joulukortteja on koottu näyttelyksi Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon Kuopioon.Ville Ranta on yksi maamme harvoista kokopäiväisistä sarjakuvan tekijöistä.



  • Kamera kiertää uusintana perjantai-illasta
    Miksi vanhat ikkunat kestävät papan papalta pojan pojalle? Kirjastosta tuli entisen marketin tiloihin muuton jälkeen kunnan yhteinen olohuone Joutsassa. Juolukka on arvomarja. Yksityistämiselläkin on rajansa, väittää riippumaton ajattelija, jos se ylitetään yhteiskunta menettää oikeuden kerätä veroja.


  • Ympäristö liikuttaa -sarja jatkuu.

    ” Lumikenkäilyä Helsingin keskustan tuntumassa” Usein Helsingin keskusta on talvellakin lumesta paljas, mutta silloin, kun lumi peittää pääkaupungin, talvisia liikuntalajeja voi harrastaa ihan keskustan tuntumassa. Lisäksi kaikkeen talviseen liikuntaan ei tarvitse hankkia omia varusteita, vaan ne voi vuokrata. Olympiastadionin kupeessa sijaitsee Töölönlahden Ulkoilukeskus, josta voi vuokrata välineitä monenlaiseen luontoliikuntaan. ”Meillähän löytyy vuokraamosta kaikkea tarpeellinen retkeilyvälineistö; reput, rinkat, makuupussit, makuualustat, retkisukset, vaellusjalkineet, turvavälineet ja paljon muuta”, kertoo Pasi Juutilainen Töölönlahden Ulkoilukeskuksesta. ”Tämän talven hittilaji on lumikenkäily, joka on sauvakävelyn talvinen jatke. Vuokraamme lumikenkiä (lumikenkävuokra 8,50 euroa/ päivä, viikonloppuvuokra 17 euroa) ja vuokraukseen sisältyy aina opastus. Töölönlahden Ulkoilukeskuksessa järjestetään sään mukaan joko opastettuja sauvakävely- tai lumikenkäretkiä. Talvisäässä Töölönlahden maisemissa pystyy tekemään lumikenkälenkkejä. ”Meillä on yhteys keskuspuistoon saakka, missä riittää metsäistä maisemaa, mutta sitten ihan lähiympäristöässä Töölönlahden Ulkoilukeskuksen lähellä on jo sellaista maisemaa, ettei tunne kaupungissa olevansakaan”, kertoo Juutilainen. Lumikenkäily on lajina sopiva koko perheen liikuntalajiksi. ”Se joka osaa kävellä, osaa lumikenkäillä. Lumikenkäily ei vaadi palon erilaisia tekniikoita.  Silloin, kun lähdetään vaikeampiin maastoihin ja halutaan haasteita, silloin lumikenkäily tulee suhteuttaa omaan taito- ja kuntotasoon”, kertoo Juutilainen. ”Lumikenkäily on ensinnäkin mukavaa. Se antaa mahdollisuuden liikkumiseen talvisessa luonnossa ilman että olet polkujen tai teiden vanki. Toisaalta siinä on hyvä kuntoliikuntaefekti, kun sauvakävelyä on pidetty tavallista kävelyä tehokkaampana ja kuntoa kasvattavana lajina, lumikenkäily on tuplat siihen sauvakävelyyn. Lisäksi lumikenkäilyssä tulee lumen elementti, jolloin motorinen taito ja tasapaino kehittyyvät. Lumikenkäily on parasta laihdutusliikuntaa.”

    Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.