|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAINA 12.12.2004 klo 10.40

  • Kansainvälisessä PISA-vertailussa Suomen koulujärjestelmää ylitettiin - mitä mieltä ovat oppilaat ? Tutkijoillekin tuli yllätyksenä se, että Suomen koululaiset pärjäsivät hyvin myös matematiikassa. Haastateltavana erikoistutkija Pekka Kupari Koulutuksen tutkimuslaitokselta.

  • Yhtenäisperuskoulu

    Suomalainen oppivelvollisuuskoulu on jälleen murroksessa. Uusi yhtenäisperuskouluksi nimetty opinahjo poistaa kynnyksiä Ehyen oppimisen polulta.

    Kuvaus ja ohjaus Sirkku Kianto


  • Alueellisten uutisten kiinnostavimmat palat kaikilta kahdeksalta alueelta viikon varrelta.



  • Kamera kiertää uusintana perjantai-illasta



  • Ympäristö liikuttaa -sarja jatkuu.

    "Retkeilyä Kurjenrahkan kansallispuistossa" Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsee Turusta 35 kilometriä pohjoiseen. Pinta-alaltaan 29 neliökilometrin puisto on Varsinais-Suomen laajin ja monipuolisin suojeltu suoalue. Kurjenrahkan kansallispuistossa keskeinen paikka on Kurjenpesän luontotupa lähialueineen Savojärven rannalla. Kurjenpesältä on lyhyt patikointimatka yhteen kansallispuiston merkittävimmistä nähtävyyksistä, Kuhankuonon rajakivelle. Rajakivi on satoja vuosia vanha ja se toimii vielä tänäkin päivänä kahdeksan kunnan rajakivenä. Juuri valmistunut Kurjenrahkan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on pohjana puiston kehittämiselle. Metsähallitus kehittää kansallispuistoa yhteistyössä alueen kuntien sekä Varsinais-Suomen ympäristökeskuksen kanssa. "Olemme keskittäneet palveluvarustusta Savojärven rantaan Kurjenpesän alueelle, missä keittokatokset, wc:t, sekä Kurjenpesän luontotupa on kaikki rakennettu inva-rakenteisena. Lisäksi tämän talven aikana meillä on rakenteilla Savojärveen laituri, joka mahdollistaa liikuntarajoitteisten uimisen. Kaikessa rakentamisessa otamme huomioon liikuntarajoitteiset, ikääntyneet sekä lapsiperheet", selventää Kurjenrahkan kansallispuiston puistonhoitaja Jukka Mattila Metsähallituksesta. Kurjenrahkan kansallispuisto on lintuharrastajan paratiisi. "Täällä voi nähdä kaikki Suomen kanalinnut kiirunaa lukuunottamatta. Tämä on Turun suunnasta lähin paikka, missä riekkoja on hengissä. Lisäksi täällä tapaa pyitä, metsoja, teeriä. Täällä pesii myös liito-oravia", luettelee konservaattori Ari Karhilahti Turun yliopiston eläinmuseosta. Kurjenrahkan kansallispuisto on perustettu vuonna 1998 ja se on yksi nuorimmista Suomen 35:stä kansallispuistosta. Tänä vuonna Kurjenrahkan kansallispuistossa on vieraillut arivolta 20.000 kävijää. "Uskomme kävijöiden määrän lisääntyvän, kunhan saamme kaikki palvelurakenteet valmiiksi", ennustaa Mattila puiston tulevaisuudesta. Kurjenrahkan kansallispuisto kuuluu osana Kuhankuonon retkeilyreitistöön. Kansallispuistossa merkittyjä reittejä on 20 kilometriä. "Kurjenrahkan kansallispuiston alueella on tänä vuonna panostettu reittien merkitsemiseen, siten että jokaiselta merkiltä näkee aina seuraavan merkin", sanoo Mattila. Retkeilijän kannalta Kurjenrahkan kansallispuistossa harrastetaan eniten päivän vierailuja, mutta toki puistossa voi yöpyäkin. "Merkityt reitit helpottavat liikkumista ja sopivin välimatkoin on nuotiopaikkoja, joissa voi tulistella ja evästellä. Puistossa on muutamia laavuja, joissa voi yöpyä. Lisäksi esimerkiksi Pukkipalon aarnialueella on lyhyt luontopolku, missä opastauluilla kerrotaan alueen luonnosta", kertoo Kurjenrahkan kansallispuiston alueella 16 vuotta sitten ensimmäisen kerran vieraillut erityissuunnittelija Hanna Ylitalo Metsähallituksesta. Lisätietoja Kurjenrahkan kansallispuistosta: www.luontoon.fi ”

    Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.