|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAINA 15.05.2005





  • Suomalainen sisu, muotoilu ja monipuolisuus tiivistyy kotimaisessa hevosessa, joka on ollut elintärkeä osa maatilojen, savotoiden ja sotien selkärankaa. Tänäpäivänäkin suomenhevonen on suomalaisen ystävä ja työkaveri.

    Toimittajana Sirkku Kianto

  • Turvattomuus työpaikoilla on yhä yleisempää. Väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet etenkin naisvaltaisilla aloilla.

  • Luumäen Somerharjun pohjavesialueella on edessä erittäin hankala saastuneen maa-alueen puhdistus. Ratapölkkyjen kyllästyspaikalta on aikoinaan valunut syövälle altistavaa kreosoottiöljyä jopa pohjaveden alapuolelle.

  • Piippolassa on entisöity vanhat hevosvetoiset ruumisvaunut.

  • Kartat käteen ja joukkueet kohti toimintarasteja. Perheliikuntakurssilla on vuorossa vanhempien ja lasten yhteinen liikuntahetki. Isät, äidit ja lapset ratkovat yhdessä autonrenkaiden järjestystä ja heittävät saapasta. Välillä kuljetaan tuhatjalkaisena tai pyöritellään tippaleipää. Perhe on paras -viikonloppukurssilla lapset ja vanhemmat liikkuvat aamusta iltaan. Perheliikuntalomalle tullaan nimenomaan viettämään perheen yhteistä aikaa. ”Olemme urheilullisia ja olemme olleet täällä ennenkin. Havaitsimme, että perheliikuntakurssi on oikein hyvä tapa viettää viikonloppua yhdessä. Saamme olla yhdessä kiireettömästi mieluisan urheiluteeman ympärillä”, kertoo Rami Keinänen Turusta. Keinästen perheeseen kuuluvat Rami-isän lisäksi Pia-äiti sekä lapset Lotta (8) ja Tomas (3). Päivän mittaan liikutaan myös erikseen. Aikuiset perehtyvät niin jättipallojumppaan kuin kuntosaliharjoitteluun.  Lapsilla on palloilua ja perinteisiä leikkejä kuten peiliä, hippaa, polttopalloa ja pikipataa. ”Perinteiset leikit ovat valitettavasti vähenemään päin. Pyrimme siihen, että liikuntaleikkien perinne pysyisi yllä kotipuolessa ja lapset liikkuisivat kadulla, puistossa ja koulussa välituntisin monipuolisesti”, valaisee Vierumäen Urheiluopiston liikunnanohjaaja Jere Vasarainen kurssin sisällöstä. Viikonloppukurssin lapsille perinteiset leikit ovat tuttuja. ”En mä leiki niitä ollenkaan kotona, mutta koulussa kyllä”, kommentoi 10-vuotias Oliver Tarkkanen. Tarkkasille viikonlopun perheliikuntakurssi Vierumäellä osui sopivaan ajankohtaan, sillä perheen äiti on samaan aikaan urheiluopistossa maratonkoulussa. ”Täällä on hauskinta se, että on koko ajan ohjelmaa, ei ole hetkenkään rauhaa. Yksi homma loppuu, niin seuraava alkaa. Se on ihan mukavaa”, toteaa vantaalainen Tuomas Tarkkanen.

    Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.

    .