|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAI 15.08.2004

  • Lohi palasi Oulujokeen

    Seitsemän voimalaitoksen tehokäytössä oleva Oulujoki oli kauan aikaa sitten oikea lohijoki. Tilanne muuttui, kun 1940-loppupuolella jokisuulle rakennettiin Merikosken voimala, joka esti lohien nousun kutupaikoille. Tilanne on nyt vuosikymmenten jälkeen muuttunut, sillä Merikosken voimalaan on rakennettu kalatie. Kalatien rakentaminen tuli maksamaan yhteensä 1,2 miljoonaa euroa ja sen kautta kalat pääsevät nousemaan lähes 40 kilometriä Muhokselle, Montan voimalaitokselle. Tästä ovat myös kalastajat mielissään, sillä Oulujoen kuuluisilta kala-apajilta on toivoa saada saalista vuosien jälkeen. Samalla Merikosken voimalaitoksesta tuli kiinnostava nähtävyys, kun kalojen kutureissua pääsee seuraamaan suoraan ikkunasta.

    Toimittajana Sirkku Kianto






  • Kalevalainen kansanparannus

    Kalevalainen kansanparannus. Kalevalainen kansanparannus on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto. Perinnetietona siirtynyttä parannusmenetelmää opettavat nykyisin parantaja Leila Kattilakoski ja mestariparantaja Olavi Mäkelä. Kuopion yliopiston tutkimuksessa perinnehoito todettiin tehokkaaksi erityisesti selkävaivoissa.



    Toimittajana Antti Siukola


  • Alueellisten uutisten kiinnostavimmat palat kaikilta kahdeksalta alueelta viikon varrelta.
    Seitsemän koiraveljestä villiinnyttävät kulttuurin ystävät Nurmijärven Kivi-juhlilla.

  • Urheilun iloa

    Vanhan ajan urheilukilpailuissa Nurmon Haalin kentällä vuodatettiin hikeä mutta ei kyyneleitä. Joukko nimekkäitä entisiä huippu-urheilijoita halusi osoittaa yleisölle, että urheileminen on hauskaa. Urheilun perusarvoista puhuvat olympialaisten alla Ringa Junnila, Petri Keskitalo, Tapio Korjus ja Tuuli Matinsalo.

    Toimittajana on Elina Kaakinen