|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAI 19.06.2005





  • Paperilakossa ei ole toistaiseksi saatu sopua aikaiseksi ja rajavartioiden lakossa tunteet ovat kovasti pinnalla, ei vähiten lakon murtamiseen tähtäävän pikalain takia. Ovatko lakko-oikeus ja rajakoirat lakon ensimmäisiä uhreja ?

  • Tampereen ja Jyväskylän välin pahamaiseisen radan kunnostustyö on nyt aloitettu. Kiskovaurioista kärsineen radan kunnostus nielee kaikki liikenevät varat.

  • Keksijä Toimi Holck

    Keksijä Toimi Holckin ideoiden tavaramerkki on ympäristöystävällisyys. Öljynsuodatinten purkulaite, peltipurkkipuristaja, keräyslasimurskain, ja suurimpana työtä ja luontoa säästävä metsäpohjan laikutuskone. Omassa peltihallissaan laitteita rakentava keksijä saa ideansa arkielämästä. Keksinnöt helpottavat elämää ja auttavat ympäristöä. Toimittajana Vesa Vaarama.

  • Merenkurkun vesireitit saadaan valmiiksi sopivasti ennen vilkkainta veneilykauden alkua. Kaskisissa Sälgrundin luotsiasema avataan jälleen matkailu-ja virkistyskäyttöön.

  • Kesän suuret kulttuuritapahtumat ovat nyt alkamassa ja niitä riittää pitkälle syksyyn. Mäntän kuvataideviikoilla ovat pohjoisen taiteilijat näyttävästi esillä. Kuopio tanssii ja soi - viikon alkajaisiksi kokeiltiin katsojien sietokykyä.

  • Pyöräretkellä Turun saaristossa.
    Saariston rengastie tekee Turun saaristoon tutustumisen mahdolliseksi polkupyörän satulassa. Pyöräretkeilyyn voi valita omaan aikatauluun ja kuntoon sopivan reitien. Parissa päivässä polkee niin sanotun pienen rengastien, jonka reitti on Turku - Naantali - Rymättylä - Nauvo - Parainen - Turku. Noin neljän - viiden päivän pyöräretkellä ehtii kiertämään suuren rengastien, joka kulkee reittiä: Turku - Parainen - Nauvo - Korppoo - Houtskär - Iniö - Kustavi - Taivassalo - Velkua - Askainen - Merimasku - Naantali - Turku. Saaristossa pyöräretken pystyy polkemaan ihan tavallisella pyörällä, sillä tiet ovat pääasiassa päällystettyjä, eikä maastossa ole kovin suuria korkeuseroja. "Täällä on etupäässä asfalttiteitä. Suurelta osin tiet ovat kapeita ja se täytyy ottaa huomioon. Alkumatkalla Turusta ja loppumatkalla on myös pyörätietä, mikäli kiertää suuren rengastien myötäpäivään Naatalin kautta takaisin. Nyt on tekeillä myös uudenlaista pyörätietä, niin sanottua kevyt polkua Paraisille ja myöhemmin Nauvoon. Kevytpolku on ainoastaan kesäkäyttöön pyöräilijöille tarkoitettu polku", opastaa Turku TouRingin matkailusuunnittelija Lauri Hokkinen. "Suosittelen mielellään noin neljän - viiden päivän kierrosta, jolloin päivittäin edetään 30-50 kilometriä." Turun saaristossa pyöräretkeen voi yhdistää pienen kierroksen myös Ahvenanmaan puolella, sillä Houtskäristä kulkee yhteysaluksia Brändön saarelle Ahvenanmaalle ja sieltä pääsee takaisin Kustaviin. Saarten välillä kulkee lauttoja ja yhteysaluksia. Lauttamatkat ovat lyhyitä ja lauttoja kulkee noin 15:n minuutin välein. Lauttamatkalla lihakset rentoutuvat muutaman minuutin, mutta jo tunnin lauttamatkalla pyöräillessä väsyneet lihakset ehtivät saada lepoa niin, että uuteen saareen rantautuessa satulan päälle voi nousta levänneenä. Yhteysalusten aikataulu on harvempi, joten aikataulut kannattaa selvittää etukäteen. Vaivaa joutuu hieman näkemään, sillä aikatauluihin on merkitty yhteysaluksen kyseisessä saaressa oleva lähtö- ja tulopaikka. Matkailuneuvonnasta saa maksutonta apua reitin suunnitteluun. Majapaikkoja on reitin varrella telttailumahdollisuudesta ja aamiaismajoituksesta hotelleihin. Ja saaristossa pääsee tutustumaan myös paikallisiin herkkuihin, kuten savukalaan. Sen lisäksi, että polkiessa matka taittuu ja maisevat vaihtuvat, pyörän päällä kohenee myös kunto. "Pyöräily on monipuolista ja se antaa hyvän mielen. Minusta pyöräily on yksi parhaimmista liikuntamuodoista", toteaa turkulainen Riitta Ahonen. "Luonto, linnusto, puusto ja kasvusto ovat mahtavia. Tämä on aivan ainutkertaista." Lisätietoja Turun saariston yhteyksistä sekä pyöräretkeilystä: www.merenkulkulaitos.fi/palvelut (saaristoliikenne)/rengastie www.liikkujat.com/lautta www.turkutouring.fi

    Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.

    .