|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAI 22.05.2005





  • Paperitehtaissa on ollut viikolla hiljaista, mutta kiistasta on käyty äänekästäkin keskustelua. Saako paperin työkiista tukea kansalaisilta ? Tyhjenevätkö kaupan hyllyt ?

  • Oman maan mansikat ovat jo hyvää vauhtia kypsymässä kasvihuoneiden suojissa. Niitä haluava joutuu tosin myös maksamaan mansikoita!

  • Suomen musiikkivienti on kokenut viime vuodet melkoisia onnistumisia. Väitetään, että tällä hetkellä Suomi on ykkönen koko Euroopassa musiikkiviennissä. Musiikkivienti todella vetää! Euroviisuista huolimatta.

  • Saimaannorppiin pääsee tätä nykyä tutustumaan opastetuilla retkillä. Norpparetkistä ei kuitenkaan aiota tehdä mitään massaturismikohdetta.



  • ”Etelä-Karjalan alueella on tällä hetkellä noin kymmenen hyvää, toimivaa kohdetta, jotka sopivat lähes kaikille”, toteaa erityisryhmien luonto-opas Tapani Pajunen Taipalsaaren Karvajalanjoella, Haikolan luontopolulla. Haikolan luontopolun pitkospuilla mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. ”Tämä lähti alun perin kyläläisten hankkeesta. Alue oli umpeenkasvanut oja-alue, josta tehtiin luonto- ja riistanhoitokohde. Tällä alueella on pitkospuita 1,5 kilometriä, josta pyörätuolilla kuljettavaa on noin 600 metriä”, kertoo toiminnanohjaaja Osmo Pöysti Lemin ja Taipalsaaren Riistanhoitoyhdistyksestä. ”Tärkein on kohde itsessään eli kohteen luonne pitää huomioida. Turvallisuus on kaiken a ja o. Perusvarustus pitää alueella olla, esimerkiksi wc, johon pääsee menemään pyörätuolilla. Lisäksi alueella pitäisi olla jotakin mielenkiintoista nähtävää ja tekemistä vammasta huolimatta”, listaa Tapani Pajunen esteettömän luontokohteen suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja. Imatran keskustan lähellä sijaitsee Lammassaari, joka on kaupungin retkeily- ja virkistysalue Saimaan rannalla. Muutama vuosi sitten kaupunki myönsi rahaa esteettömän retkeilypaikan toteuttamiseen Lammassaareen. Erityisryhmien luonto-opas Seppo Vainikka Imatralta iloitsee Lammassaaren laavusta, mutta harmittelee samalla tihutyön tekijöitä, jotka rikkovat paikkoja. Lammassaaressa on polkuja erikuntoisille ja eri tavoin liikkuville. Kivituhkalla päällystettyä muutaman sadan metrin mittaista polkua pääsee kulkemaan pyörätuolilla avustajan kanssa. Seppo Vainikka on ollut mukana myös kehittämässä liikkumista helpottavia välineitä kuten sähköriksa sekä tandempyörä, jonka kanssa liikuntaesteisen kanssa pääsee kulkemaan. Esteettömien luontokohteiden toteutuminen vaatii tänä päivänä yhä aktiivisuutta. ”Kyllä se työtä vaatii ja aktiivisuutta, että jaksaa painaa päälle. Ei esteettömyys ole mikään itsestään selvyys tänä päivänä päättäjille”, sanoo Seppo Vainikka. Imatralainen Hannu Kekäläinen on saapunut Lammassaaren laavulle pyörätuolissa. ”Sukelsin huonossa asennossa. Laiturin päässä oli vippari ja siitä hyppäsin liian pystyssä veteen, siinä meni niskanikama”, Kekäläinen kertoo kolmenkymmenen vuoden takaisesta kokemuksestaan.  Kuinka tärkeätä se on, että pääsee luontoon? ”Se on hyvinkin tärkeätä ja ennen kaikkea mukavaa. Kyllä se on tärkeää”, toteaa Hannu Kekäläinen.

    Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.

    .