|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n v i i k k o
SUNNUNTAINA 24.10.2004

  • Kansa vaeltaa vaaliuurnille laiskanlaisesti. Kannattaako kuntavaaleissa äänestää ?

  • Pieksänmaa vuonna yksi

    Paljon julkisuutta saanut Pieksämäen maalaiskunnan, Jäppilän ja Virtasalmen yhdistyminen Pieksänmaan kunnaksi lähestyy vuoden ikää. Liitospaineet eivät silti kadonneet mihinkään, sillä Pieksänmaa on edelleen reikäleipäkunta Pieksämäen kaupungin ympärillä. Mitä miettivät kuntalaiset vaalien alla? Haastattelussa lukiolainen, perushoitaja ja maanviljelijä.

    Toimittajana on Kari Salmela


  • Alueellisten uutisten kiinnostavimmat palat kaikilta kahdeksalta alueelta viikon varrelta.


  • Kamera kiertää uusintana perjantailta.

    Koriste-esineitä ja käyttötavaraa huutamalla, koukkuun jääneet kertovat. Jos hyvinvointivaltiosta ei enää saa puhua, on ilmeisesti alettava puhua pahoinvointivaltiosta, pohtii riippumaton ajattelija. Suomenjuntit kurssilla.

  • Ympäristö liikuttaa -sarja jatkuu.

    Elokuun Heinolan Tähtiniemen asuntomessut ovat takanapäin ja uudet asukkaat ovat kotiutuneet uudelle asuinalueelleen Tähtiniemeen parin kuukauden ajan. Tähtiniemi sijaitsee noin 2, 5 kilometrin päässä Heinolan keskustasta. Alue on liikkumisolosuhteiltaan mielenkiintoinen, sillä liikkumisolosuhteet on huomioitu alueen suunnitteluvaiheessa, siis jo kaavoitusvaiheessa. Tähtiniemessä on useita lähiliikuntapaikkoja; Liikuntaleikkipuisto Keksi, Lauttavahdin uimaranta, Lähiliikuntakeskus Voudinluhta sekä Elämänkaaritalo. Lähiliikuntapaikkojen kokonaiskustannusarvio oli noin 700.000 euroa. Lähiliikuntapaikoilla on haluttu osaltaan luoda alueelle liikunnallinen asuinympäristö. Elämänkaaritalo kuvastaa osaltaan Tähtiniemen suunnittelussa huomioon otettua koko ihmisen elämänkaarta, vauvasta vaariin. Elämänkaaritalossa toteutetaan uudenlaista kunnallista yhteistyötä. Samassa talossa toimii päiväkoti, koulu, vanhusten palvelutiloja, niin ikään asukastoiminnan tiloja sekä monitoimihalli. Tuukkaset asuivat aikaisemmin Heinolan keskustassa, mutta perhe valitsi uudeksi asuinpaikakseen Tähtiniemen. ”Tässä on lapsille hyvät puistot, liikkumapaikat ja sitten tässä on talvella ladut suoraan vieressä. Lisäksi tämä on turvallinen alue, koska tämä on suljettu. Täällä on hyvin vähän autoliikennettä eli sopii lapsiperheelle oikein hyvin”, toteaa Matti Tuukkanen. Tähtiniemessä asunnot sijaitsevat pistokaduilla, joka tarkoittaa sitä, että asuntojen edustalla olevalla kadulla ei ole läpikulkuliikennettä. Tähtiniemen suunnittelussa tavoite on ollut se, että liikkumaan pääsee suoraan kotiovelta. ”Enää ei tarvitse lähteä erikseen liikkumaan autolla jonnekin, vaan pääsee kotiovelta. Se on todella helpottava tekijä”, iloitsee Tuukkanen. Tuukkasen perheeseen kuuluu isä-Matin ja äiti-Tarjan lisäksi tyttäret Ella (8  vuotta) ja Alli (6 vuotta). Perhe liikkuu paljon yhdessä. ”Me harrastamme aika monipuolista liikuntaa, vuodenajat huomioiden.  Talvella hiihdämme ja nythän pääsemme kotiovelta hiihtämään Vierumäen urheiluopistolle. Sitten me tietysti luistelemme tyttöjen kanssa paljon. Kesäisin pyöräillään, rullaluistellaan, sauvakävellään ja uidaan. Syksyllä sienestetään, marjastetaan ja liikutaan luonnossa”, kertoo Tarja Tuukkanen perheen liikuntaharrastuksista. ”Nykyään tuntuu, että moni ihminen on liian kiireinen nauttiakseen näistä elämän pienistä asioista. Oma liikunta ei ehkä ole kauhean tehokasta, mutta sitten perheen pienemmät ovat oppineet pienestä asti liikkumaan. On kiva, että olemme yhdessä ja nautimme siitä vapaa-ajasta, joka on kuitenkin rajallista”, sanoo Matti Tuukkanen tyytyväisenä uusista perheen liikkumismahdollisuuksista. Ympäristö liikuttaa -sarjan tuottaa 'Kunnossa kaiken ikää' -projekti.