MAKUPALAT 21.12Piparkakut ja joulupulla
Piparkakut1 l sokeria 3 dl vettä 1,5, dl siirappia 2,5, rkl kanelia 1,5, rkl neilikkaa 2 rkl inkivääriä 500 g voita 2 rkl soodaa 2 rkl konjakkia reilu 3 l vehnäjauhojaSekoita kattilassa vesi. sokeri, siirappi, kaneli, neilikka ja inkivääri ja lämmitä seos. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi. Sekoita kunnes seos on täysin kylmää. Liuota sooda ruokalusikalliseen haaleaa vettä ja sekoita mukaan seokseen, lisää myös konjakki ja jauhot. Vaivaa taikina. Tämän taikinan voi leipoa heti. Paista piparit uunissa 200 asteessa kauniin ruskeiksi.
5 dl maitoa 1 pala hiivaa 1 tl suolaa 1 dl sokeria 2 munaa 200 g voita 1 tl kardemummaa ½ pussia sahramia 1 kg vehnäjauhoja. Täyte: voita luumuhilloa Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva ja suola maitotilkassa. Tee taikina koneella ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunnin verran. Leivo taikina levyksi, voitele voilla ja hillolla. |