MAKUPALAT 21.12

Piparkakut ja joulupulla

 

Piparkakut


1 l sokeria
3 dl vettä
1,5, dl siirappia
2,5, rkl kanelia
1,5, rkl neilikkaa
2 rkl inkivääriä
500 g voita
2 rkl soodaa
2 rkl konjakkia
reilu 3 l vehnäjauhoja
   
Sekoita kattilassa vesi. sokeri, siirappi, kaneli, neilikka ja inkivääri ja lämmitä seos. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi. Sekoita kunnes seos on täysin kylmää. Liuota sooda ruokalusikalliseen haaleaa vettä ja sekoita mukaan seokseen, lisää myös konjakki ja jauhot. Vaivaa taikina. Tämän taikinan voi leipoa heti. Paista piparit uunissa 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Joulupulla

5 dl maitoa
1 pala hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 munaa
200 g voita
1 tl kardemummaa
½ pussia sahramia
1 kg vehnäjauhoja. 

Täyte:
voita
luumuhilloa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva ja suola maitotilkassa. Tee taikina koneella ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin tunnin verran. Leivo taikina levyksi, voitele voilla ja hillolla.