17.12.2004

Jouluherkkuja purkkiin ja vuokaan

Lohihyytelö

300 g lohta
200 g parsaa
1 pussi pakasteherneitä
5 dl kalalientä
6 liivatelehteä
suolaa
pippuria

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Keitä sillä aikaa paloiteltu lohi suolavedessä. Huuhtele hyytelövuoka kylmässä vedessä. Lado ainekset kerroksittain vuokaan. Purista liivatelehdet kylmästä vedestä ja liota ne tilkassa kuumaa kalalientä. Lisää jäljellä oleva kalaliemi ja kaada vuokaan niin että kaikki peittyvät. Anna vuoan hyytyä kylmässä yön yli.

Sipulihillo

4 punasipulia
loraus vettä
½ dl fariinisokeria
½ dl punaviinietikkaa

Suikaloi sipulit. Kiehauta vesi ja lisää kaikki aineet kattilaan. Keitä noin 30 minuuttia ja säilö purkkeihin, jotka on kiehautettu kuumassa vedessä.

Maksapasteija

400 g poron maksaa
200 g sian maksaa
100 g silavaa
2 sipulia
1 prk anjovista
1 dl vettä
3 ranskanleipäviipaletta
3,5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
loraus jaloviinaa
suolaa
valkopippuria
meiramia
pekonia

Jauha maksat ja silava hienoksi. Keitä desissä vettä hakattu sipuli ja anjovisfileet. Jäähdytä seos. Liota pilkottu leipä kerman seassa ja jauha hienoksi. Sekoita kaikki ainekset. Vuoraa uunivuoka pekonilla. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja paista vesihauteessa 175 asteessa 1,5 tuntia.

Pikaiset herkkukurkut

1 kg tuorekurkkua
½ dl suolaa
½ rkl sinapinsiemeniä
3 dl sokeria
tilliä
½ dl väkiviinietikkaa
0,5 l vissyä

Pese ja viipaloi kurkut. Sekoita suola ja sokeri. Lado tölkkiin kurkkuja, mausteita ja tilliä kerroksittain. Kaada lopuksi päälle keskenään sekoitettu vissy ja etikka. Kurkut ovat valmiita syötäväksi jo samana päivänä ja ne säilyvät pari kuukautta. Purkit täytyy keittää ennen säilömistä!

Porkkanasoselaatikko

1,5 kg porkkanaa
vettä
1,5 dl kermaa
1 kananmuna
2 tl anista
½ tl muskottipähkinää
1 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria
50 g voita
suolaa
korppujauhoja
voita

Keitä porkkanat kypsiksi, kuori ja soseuta ne. Sekoita muut ainekset. Kaada voideltuihin vuokiin ja ripottele korppujauhoja ja voinokareita päälle. Paista 180 asteessa noin tunti.

Karpalohillo

1 l karpaloita 
200 g hillosokeria


Soseuta karpalot. Lisää sokeri ja kiehuttele noin 10 minuutin ajan.