17.12.2004Jouluherkkuja purkkiin ja vuokaanLohihyytelö300 g lohta 200 g parsaa 1 pussi pakasteherneitä 5 dl kalalientä 6 liivatelehteä suolaa pippuria Liota liivatteet kylmässä vedessä. Keitä sillä aikaa paloiteltu lohi suolavedessä. Huuhtele hyytelövuoka kylmässä vedessä. Lado ainekset kerroksittain vuokaan. Purista liivatelehdet kylmästä vedestä ja liota ne tilkassa kuumaa kalalientä. Lisää jäljellä oleva kalaliemi ja kaada vuokaan niin että kaikki peittyvät. Anna vuoan hyytyä kylmässä yön yli.
Sipulihillo4 punasipulia loraus vettä ½ dl fariinisokeria ½ dl punaviinietikkaa Suikaloi sipulit. Kiehauta vesi ja lisää kaikki aineet kattilaan. Keitä noin 30 minuuttia ja säilö purkkeihin, jotka on kiehautettu kuumassa vedessä.
Maksapasteija400 g poron maksaa 200 g sian maksaa 100 g silavaa 2 sipulia 1 prk anjovista 1 dl vettä 3 ranskanleipäviipaletta 3,5 dl kuohukermaa 2 kananmunaa loraus jaloviinaa suolaa valkopippuria meiramia pekonia Jauha maksat ja silava hienoksi. Keitä desissä vettä hakattu sipuli ja anjovisfileet. Jäähdytä seos. Liota pilkottu leipä kerman seassa ja jauha hienoksi. Sekoita kaikki ainekset. Vuoraa uunivuoka pekonilla. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja paista vesihauteessa 175 asteessa 1,5 tuntia.
Pikaiset herkkukurkut1 kg tuorekurkkua ½ dl suolaa ½ rkl sinapinsiemeniä 3 dl sokeria tilliä ½ dl väkiviinietikkaa 0,5 l vissyä Pese ja viipaloi kurkut. Sekoita suola ja sokeri. Lado tölkkiin kurkkuja, mausteita ja tilliä kerroksittain. Kaada lopuksi päälle keskenään sekoitettu vissy ja etikka. Kurkut ovat valmiita syötäväksi jo samana päivänä ja ne säilyvät pari kuukautta. Purkit täytyy keittää ennen säilömistä!
Porkkanasoselaatikko1,5 kg porkkanaa vettä 1,5 dl kermaa 1 kananmuna 2 tl anista ½ tl muskottipähkinää 1 tl kanelia 1 rkl fariinisokeria 50 g voita suolaa korppujauhoja voita Keitä porkkanat kypsiksi, kuori ja soseuta ne. Sekoita muut ainekset. Kaada voideltuihin vuokiin ja ripottele korppujauhoja ja voinokareita päälle. Paista 180 asteessa noin tunti.
Karpalohillo1 l karpaloita 200 g hillosokeria Soseuta karpalot. Lisää sokeri ja kiehuttele noin 10 minuutin ajan.
|