MAKUPALAT osa 17 /27.4.99

Tippaleivät

3 	munaa
2 ½ dl 	maitoa
1 rkl 	sokeria
6 dl 	vehnäjauhoja
1 ½ tl 	leivinjauhetta
	keitinrasvaa

Sekoita aineet ja anna taikinan seistä hetken aikaa. Valuta taikaan ohuena nauhana noin 170 asteiseen rasvaan ja paista kauniin ruskeaksi. Valuta talouspaperin päälle hetken aikaa ja sokeroi tomusokerilla


Munkit

3 dl 	maitoa
1 rkl 	hiivaa
½ tl 	suolaa
1 	muna
1 dl 	sokeria
50 g 	pehmeätä voita
8 dl 	vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita muut ainekset ja vaivaa taikina. Anna kohota puolisen tuntia lämpöisessä paikassa. Leivo jauhotetuin käsin munkkeja ja anna niidenkin kohota molemmin puolin noin 15 minuuttia. Paista 170 - 180 asteisessa öljyssä ja sokeroi.


Sima

4 l 	vettä
½ kg 	sokeria
1 	sitruuna tai puoli litraa 
	pilkottua raparperia
1 plo 	olutta
	rusinoita
	sokeria

Sekoita sokeri kiehuvaan veteen. Viipaloi sitruuna, josta on poistettu valkoinen osa (tai käytä raparperia). Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja olut. Anna käydä noin vuorokausi, kunnes pinnalle syntyy vaahtoa. Siivilöi ja pullota. Laita pulloon ripaus sokeria ja rusinoita. Kun rusinat nousevat pinnalle, on sima valmista.