MAKUPALAT osa 17 /27.4.99
Tippaleivät
3 munaa
2 ½ dl maitoa
1 rkl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
keitinrasvaa
Sekoita aineet ja anna taikinan seistä hetken aikaa. Valuta taikaan ohuena
nauhana noin 170 asteiseen rasvaan ja paista kauniin ruskeaksi. Valuta
talouspaperin päälle hetken aikaa ja sokeroi tomusokerilla
Munkit
3 dl maitoa
1 rkl hiivaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl sokeria
50 g pehmeätä voita
8 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita muut ainekset ja vaivaa
taikina. Anna kohota puolisen tuntia lämpöisessä paikassa. Leivo jauhotetuin
käsin munkkeja ja anna niidenkin kohota molemmin puolin noin 15 minuuttia.
Paista 170 - 180 asteisessa öljyssä ja sokeroi.
Sima
4 l vettä
½ kg sokeria
1 sitruuna tai puoli litraa
pilkottua raparperia
1 plo olutta
rusinoita
sokeria
Sekoita sokeri kiehuvaan veteen. Viipaloi sitruuna, josta on poistettu
valkoinen osa (tai käytä raparperia). Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää
hiiva ja olut. Anna käydä noin vuorokausi, kunnes pinnalle syntyy vaahtoa.
Siivilöi ja pullota. Laita pulloon ripaus sokeria ja rusinoita. Kun rusinat
nousevat pinnalle, on sima valmista.
|