yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus tarkoittaa teoksen luojalle kuuluvaa yksinoikeutta teokseensa. Teos voi olla vaikkapa taulu, valokuva, elokuva, kirja, käsikirjoitus tai musiikkikappale. Tekijällä on sanansa sanottavana esimerkiksi teoksen monistamisen, muuttamisen tai esittämisen suhteen. Tekijänoikeus on turvattu kansainvälisillä sopimuksilla ja kansallisella lainsäädännöllä.

Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta, ja sen haltija ilmoitetaan esimerkiksi kirjallisissa tuotteissa usein ©-merkillä. Merkin puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että teoksella ei olisi tekijänoikeussuojaa.

Tekijänoikeutta koskeva lainsäädäntö on varsin mutkikas ja tulkinnanvarainen. Uudet tekniikat, internet, multimedia ja digitaaliset tallennusvälineet tuovat uusia haasteita tekijänoikeuslakiin. Uudet tekniikat eivät – ainakaan toistaiseksi – ole kuitenkaan muuttaneet varsinaisen tekijänoikeuden määrittelyä mihinkään. Niinpä esimerkiksi teoksen julkaiseminen netissä vaikkapa omalla kotisivulla edellyttää nimenomaista lupaa tekijältä tai tekijöiltä. Mikään hiljainen suostumus tai kiellon puuttuminen ei riitä.

Käytännössä tekijänoikeutta rikotaan esimerkiksi internetissä jatkuvasti. On hyvä muistaa, että oikeudessa selitykseksi ei kelpaa se, että ”kaikki muutkin tekevät niin”. Netissä jokainen voi olla julkaisija, mutta jokaisen julkaisijan pitäisi olla myös tietoinen tekijänoikeuksista

 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää