yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Väline on väline

Tiedämmeköhän edes, kuinka monet omista käsityksistämme ovat toisen käden tietoa, jonkin välineen, lehtien, kirjojen, radion, internetin, valokuvien, mainosten, elokuvien ja television kautta omaksuttua. Mitä enemmän vastaanottajalla on ikiomaa kokemustietoa elämästä, sitä paremmin hän ymmärtää välitettyäkin. Media ei toimi heikoimpien ehdoilla, joten sen kielteisiin vaikutuksiin on varauduttava.

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella verkkosamoilijalla omat tapansa ja parhaimmassa tapauksessa informatiivisen verkkosivuston sisältö voi olla hyvinkin opettavaista. Intenetin käyttö oppimisen apuvälineenä on suotavaa, mutta tiedon valtatielläkin tilaisuus tuntuu helposti tekevän varkaan.
toimitus_pallo

Korkeakoulujen keskeisiin tehtäviin kuuluu opiskelijoiden kouluttaminen hyvän tieteellisen käytännön periaatteiden omaksumiseen. Plagiointi eli toisen ihmisen työn esittäminen omanaan ilman alkuperäisen lähteen ilmoittamista loukkaa näitä periaatteita. Hyvän tieteellisen käytännön periaatteita pohtimaan on perustettu Tutkimuseettinen Neuvottelukunta. Eräs ongelma joka puolsi näiden periaatteiden vahvempaa peräänkuuluttamista, oli Internetin kautta tapahtuvan plagioinnin yleistyminen opintosuorituksissa.

Kansalaismedia valvoo

Verkosta löytyy nettipalveluita, jonne kuka tahansa voi lähettää videoita muiden katseltavaksi. Verkkomedian mahdollistamat vapaat julkaisukanavat on pääsääntöisesti tulkittu rivikansalaisen mahdollisuutena saavuttaa se klassinen "viidentoista minuutin kuuluisuus", mutta yllättäin näistä kanavista on tullut myös väyliä karkeiden ylilyöntien julkistamiselle. Esimerkiksi YouTube-palvelusta löytyneistä videosta on noussut suurta kohua ja tuloksena on ollut konkreettisia käytännön seuraamuksia.
toimitus_jazzpallo

Kansainvälisesti suurta huomiota herätti uutinen, jossa väitettiin YouTuben ratkaisseen Yhdysvaltain senaatin vaalit. Kyse oli republikaanien ehdokkaan, senaattori George Allenin kampanjatilaisuudessa tallennetuista kohtauksista, joissa Allen osoittelee intialaista syntyperää olevaa videobloggaria sormellaan ja nimittelee häntä makakiksi. YouTubessa julkaistua videota ladattiin satoja tuhansia kertoja ja kansalaisjärjestöt sekä -yhteisöt ryhtyivät aktiivisesti tukemaan Allenin vastaehdokasta, demokraattien Jim Webbiä. Seurauksena oli, että Allen hävisi vaaleissa Webbille seitsemällä tuhannella äänellä ja demokraatit saivat 51. paikan satapaikkaisessa senaatissa.