yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Tekniikka

Digitaalinen tekniikka syrjäyttää analogisen

Analogisissa laitteissa, kuten VHS -kameroissa ja -nauhureissa, nauha on ollut tallenne. Nauhan vahvuutena on ollut sen materiaalisuus ja selkeys. Katsomiseen ja tallentamiseen tarvittiin vain nauha, nauhuri ja TV.

Materiaalisuuden nurjempi puoli tuli esille leikattaessa. Analoginen nauhaeditointi pohjautui kopiointiin. Työ kasattiin lineaarisesti aloittamalla ensimmäisestä kuvasta ja leikkaamalla lopuksi viimeinen. Järjestyksen muuttaminen oli käytännössä mahdotonta laadun huonontumatta kopioinnin takia. Ainahan voi aloittaa tietenkin alusta, mutta…

Analogisten editointilaitteiden kalleus, suhteellisen hankala käyttö ja työskentelyn tekniset rajoitteet tekivät leikkauksesta miltei salatiedettä, vain muutamien asiaan vihkiytyneiden erityisosaamista. Näistä kokemuksista johtuen moni opettaja vierastaa leikkauslaitteiden käyttöä oppilaiden kanssa työskenneltäessä.

Digitaalisuus

AV-mediatuotannoissa ollaan siirtymässä analogisista laitteista digitaalisiin. Näin myös kouluissa. Digitaalisuus nopeuttaa av-materiaalin prosessointia ja mahdollistaa oppilaiden osallistumisen leikkausvaiheeseen oppituntien puitteissa. Siksi siirtyminen analogisesta tekniikasta digitaaliseen on ollut kouluissa erityisen tarpeellista.

Digitaalisen median vahvuutena on varioitavuus, heikkoutena haavoittuvuus. Tämä haavoittuvuus näkyy usein työn tai sen osan katoamisena. Työ tuntuu valuneen hukkaan, jos tiedosto on lakaistu koneen roskakorin kautta bittihautausmaalle tai esitykseen kaavailtu CD tai DVD tarjoaa esityksen sijaan soittimen näytölle error-tiedotteen. Jälkimmäisessä tilanteessa tiedot ovat usein tallessa, mutta niiden esittäminen ei onnistu. Haavoittuvuus pohjautuu digitaalisen videon lähes rajattomiin teknisiin valintamahdollisuuksiin.

Tietokoneen muisti joutuu koville

Työstäessäsi digitaalista videota käsket tietokoneen muuttamaan näytön jokaista pistettä 24, 25 tai 50 kertaa sekunnissa noin 16,7 miljoonasta vaihtoehdosta. Visuaalista esitystä täydentää tietyllä nopeudella äänestä näytteitä ottava ja esittävä ohjelma.

Karrikoiden voisi digitaalisen videon virheetöntä näkemistä halutussa näyttölaitteessa pitää pienenä ihmeenä. Onneksi käyttäjän ei tarvitse osata ohjelmoida, vaan käyttää ohjelman tarjoamia työkaluja, kuten virtuaalista videonauhaa eli aikajanaa. Työskentely on suhteellisen yksinkertaista ja visuaalista. Haavoittuvampi onkin itse työ, digitaalinen video mahdollisuuksineen.

Digitoitaessa tietokoneen työmuisti on kovilla. Tallennettaessa vaaditaan kapasiteettia kovalevyiltä. Kun työ valmistuu, siitä luodaan yhtenäinen ja runsaasti tietoa sisältävä tiedosto. Jotta tiedosto olisi helposti siirrettävissä esityspaikkaan tai esitettävissä, toteutetaan tiedostosta digitaalinen tai analoginen tallenne. Suunta on digitaalisuudessa, vaikka ei nauhatallenteitakaan ole vielä kuopattu. Fyysisyys ja varmuus työn olemassaolosta pitävät niin analogista kuin digitaalistakin nauhaa hengissä.

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää