yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Uutisten maailma

XL kuuluttaja
Vielä muutama vuosikymmen sitten suomalainen sai seurata uutisia vain päivälehdistä ja radiosta. TV:n myötä totuttiin vähitellen kahteen päivittäiseen uutislähetykseen. Nyt meitä ympäröi jatkuva uutisten virta. TV:stä ja radiosta tulee kymmeniä uutisia vuorokaudessa ja kokonaisia kanavia on omistettu niiden tuottamiseen ja lähettämiseen. Internet täydentää uutisvirtaa ja sanomalehdet tarjoavat lisää taustatietoa uutisille. Uutisten anti on monen tekijän lopputulos. Siihen vaikuttavat kansainvälinen uutistarjonta, toimitusten käytännöt sekä uutistoimituksissa työskentelevät ihmiset.

Media viihteellistyy, niin myös uutiset. Rajanveto oikean ja hömppäuutisen välillä on makuasia. Poliitikkojen ja kuninkaallisten avioliitoista ja eroista kerrotaan jo suomalaisissakin TV-uutisissa. Lasten kanssa on hyvä pohtia, miksi joku asia on uutinen. Ketä uutiset koskettavat? Keneen ja miten ne vaikuttavat? Mikä uutinen on tärkeä - mikä taas ehkä vähemmän tärkeä?


Lapsi ja uutiset

Elokuvan ikäraja kertoo vanhemmille, voivatko lapset sitä katsoa. Uutisissa ei ole ikärajoja. Vanhempien on silti on syytä harkita, kannattaako lapsen antaa katsoa ihan kaikkea.


Videot

Myös uutiset ovat subjektiivisia
Eläkkeellä oleva Ylen toimittaja Sinikka Arteva kertoo, että uutiset heijastelevat toimittajien ja uutispäällikön henkilökohtaisia valintoja.


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää