yle.fi


Saksalaiset poliisisarjat

Julkaistu: 21.05.2008 - Muistoja kuvaputkesta

Hei taas, pitkästä aikaa! Kuten olet varmaan huomannut olen englantilaisten sarjojen ystävä. Olen katsellut myös saksalaisia poliisisarjoja kautta vuosien. Nyt alkoi Derrikin 70-luvun jaksojen uusinnan myötä mietityttää, mikä mahtoikaan olla ensimmäinen Suomessa esitetty saksalainen poliisisarja ja milloin. Mahdatko löytää vastauksen mieltäni vaivaavaan kysymykseen?

Toinen kysymys liittyy 90-luvun lopulla esitettyyn saksalaiseen elokuvaan. Haen elokuvan nimeä, jonka olen tietysti unohtanut. Jotenkin mielessä pyörii ajatus nimestä Kyttäyskeikka, mutta voin sekoittaa kaksi elokuvaa keskenään. Aiheena oli poliisien tekemä rosvojen kyttäyskeikka, poliiseina oli ainakin kaksi miestä ja yksi nainen (taisi näytellä myös Vuoristolääkäri-sarjassa), poliisien pomolla oli valtaisa homokammo ja koko porukan ihmissuhteet taisivat olla sekaisin enemmän ja vähemmän. Touhu oli jotenkin surkuhupaisaa ja pidin todella paljon elokuvasta. Kun saisin nimen selville, voisin katsastaa löytyisikö sitä mahdollisesti DVD-muodossa. Sokerina pohjalla, poliisien pomo taisi olla itse homo, mutta yritteli peitellä sitä esittämällä homokammoista. Jos siis muistan yhtään sinne päinkään.

Kiitokset taas jo ennakkoon ja hyvää alkavaa kesää sinulle.

Ystävätär riemastui tiedosta Leskien keikasta.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei taas!
Saksalaisten rikossarjojen historiasta löytyy useitakin kirjoituksia, sillä krimi-lajityypin selkeät ominaispiirteet kiehtovat kovasti tutkijoiden mieliä. Usein krimisarjojen varhaisvaiheista puhuttaessa viitataan sarjaan Das Kriminalmuseum erzählt, jota tehtiin Saksassa vuodesta 1963 vuoteen 1970. Suomessa sitä esitti Suomen televisio, nimellä Rikosmuseo kertoo. Ensimmäinen jakso nähtiin 23.6.1964, joten se melko todennäköisesti on ensimmäinen krimi-lajityyppiin kuuluva saksalainen rikossarja Suomen televisiossa.
Lajityypin vakiinnuttanut Komissaari (Der Kommissar) alkoi Saksassa vuonna 1969, Suomessa se pyöri vuosina 1970-1975. Siinähän komisario Herbert Kelleriä esittänyt Erik Ode loi oikein saksalaisten rikosetsivien prototyypin.
Derrick alkoi Saksassa loppuvuodesta 1974, ja YLE TV2 on tosiaankin viime syksystä alkaen esittänyt Derrickin jaksoja alusta asti järjestyksessä kahtena päivänä viikossa. Nyt loppukeväällä on päästy jo vuonna 1980 valmistuneisiin jaksoihin saakka. Mutta näytettävää riittää, sillä Derrickin tekeminen lopetettiin vasta vuonna 1998, ja kaiken kaikkiaan jaksoja kertyi 281.
Toinen kysymyksesi koskee 1990-luvun lopussa esitettyä elokuvaa.
Kyttäyskeikka (Stakeout, 1987) on amerikkalainen poliisikomedia, jonka pääosissa ovat Richard Dreyfuss ja Emilio Estevez. Tarkoitat kuitenkin saksalaiselokuvaa Tosi miehiä (Echte kerle, 1996), joka esitettiin TV1:llä vuonna 1998. Rolf Silberin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa poliisipartio tosiaan kyttää autovarkaita, mutta komiikan ydin on seksuaalisen identiteetin etsimisessä.
Pääosassa on machopoliisi, joka ajautuu suhteeseen miespuolisen autovarkauksiin sekaantuneen pikkurikollisen kanssa. Samalla hän ihastuu naispuoliseen kollegaansa, joka mahdollisesti onkin lesbo. Leffan loppuratkaisua, jossa on pikkuinen yllätyskierre, en paljasta ettei mene elokuvanautinto hukkaan!
Saksassa huippusuosittu Tosi miehiä ei ole ilmestynyt dvd-levitykseen Suomessa, mutta englanninkielisillä teksteillä sitä löytää netistä nimellä Regular Guys.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!