yle.fi


Tv-näytelmiä: Leikin loppu 1968 ja Tribadien yö 1983

Julkaistu: 21.01.2009 - Janne

Moikka rouva!
Tämmöisenä 60-70-lukujen vaihteessa varttuneena on mieleeni jäänyt tv-elokuva, jonka pääosia esittivät Tarmo Manni ja Pentti Siimes... lisäksi näytelmässä olivat mukana ainakin pari muuta näyttelijää - olisivatko olleet Pia Hattara ja Pentti Irjala - jotka asuivat tynnyreissä! Niin ainakin muistelisin!
Mistähän kuvasta voisi olla kyse, ja onko sitä enää tallella Ylen arkistoissa?
Toinen tv-elokuva josta kysyisin, on August Stringbergistä kertova Miesvihaajat. Koska sen tv-versio tehtiin, ketä siinä näytteli ja onko se vielä olemassa?
Kiiiitos!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Janne.
Tuo ensimmäinen kyselemäsi ohjelma on Samuel Beckettin kuuluisa näytelmä Leikin loppu, jonka Jack Witikka ohjasi vuonna 1968. Hienon absurdin näytelmän pyörätuoliin sidottua Hammia esittää Tarmo Manni ja hänen palvelijaansa Clovia Pentti Siimes. Hammin vanhemmat Nell ja Nagg (Pentti Irjala ja Pia Hattara) asuvat tosiaankin tynnyreissä Hammin luona. Manni ja Siimes ovat rooleissaan kerta kaikkiaan unohtumattomia!
Näytelmä on esitetty televisiossa vain kahdesti, vuosina 1968 ja 1969, mutta YLE Teeman TV-arkisto esittää -ohjelmapaikalta vihjailtiin, että ensi syksynä Leikin loppu saattaisi saada uusintaensi-illan 40 vuoden tauon jälkeen. Toivotaan, etteivät esitysoikeudet tuota ongelmia!
Tuo toinen kyselemäsi tv-elokuva on Per Olof Enquistin näytelmä, joka kertoo August Strindbergistä ja Siri von Essenistä. Se on alun perin käännetty nimellä Miesvihaajat, mutta nykyisinhän näytelmä tunnetaan nimellä Tribadien yö. Näytelmä on kirjoitettu vuonna 1975, ja silloin sen teki Tampereen työväenteatteri nimellä Miesvihaajat. Tuosta esityksestä tehtiin televisiolle pieni dokumentti, jossa myös haastateltiin kirjailija Enquistia.
Kokonaisena YLEn Televisioteatteri teki näytelmän vasta vuonna 1983 nimellä Tribadien yö, ei siis nimellä Miesvihaajat.
Näytelmän ohjasi Veikko Kerttula ja päärooleissa olivat Harri Tirkkonen, Liisamaija Laaksonen, Tarja Keinänen, Oiva Lohtander ja Sulevi Peltola. Tätäkin huikaisevaa näytelmäklassikkoa kannattaa toivoa YLE Teeman TV-arkisto-paikalle!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!