YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


NAISEN RAJAT 19. ja 26.3. ja 2.4.

Suomalaisten naisten vapautta ja riippumattomuutta ihaillaan ja kadehditaan muualla. Millaiseksi tämän vapauden kokevat ne naiset, jotka muuttavat Suomeen toisenlaisen kulttuurin parista? Kuka määrittelee sopivan ja sopimattoman rajat, kuka kauneuden mittapuut? Millainen rooli naisen täytyy hyväksyä kotona, työssä, koulussa ja ystäväpiirissä?

Tämän kysymystulvan keskelle sukelletaan Naisen rajat -dokumentti ja -keskustelusarjassa kolmena peräkkäisenä sunnuntai-iltana Ykkösdokumentin paikalla.

Keskusteluosiota vetää Kassandra ry:n perustaja, teatteriohjaaja Ritva Siikala. Hänen kanssaan Suomen kulttuurista monimuotoisuutta ja naisen asemaa sen sisällä arvioivat aktiiviset ja rohkeat maahanmuuttajanaiset, jotka eivät aio tyytyä pelkästään heille asetettuun osaan. Jokaista keskustelua edeltää dokumentti johdantona illan teemaan.

Ohjelmat on tuottanut TV1:lle Silva Mysterium Oy.


NAISEN RAJAT: AINA JONKUN TYTÄR
su 19.3. klo 21.15


Ensimmäisenä dokumenttina nähdään Ghadi Boustanin ohjaama Aina jonkun tytär, joka avaa samalla Rasisminvastaisen viikon vieton YLE TV1:ssä.

Joulukuussa 2004 tuli Helsingin Aleksanterin teatterissa ensi-iltaan Kassandra ry:n tuottama Aina jonkun tytär -näytelmä. Pääosaa, suomalaiselle poikaystävälleen raskaaksi tullutta 16-vuotiasta somalityttöä esitti itsekin somalialaissyntyinen Maryan Guuleed. Esitys herätti kiukkua konservatiivisissa islamisteissa – reaktiot olivat niin kiihkeitä, että asiasta tehtiin jopa tutkintapyyntö poliisille.

Dokumentissa nähdään katkelmia näytelmästä ja kuullaan mm. näyttelijä Arttu Kapulaisen ja presidentti Tarja Halosen kommentit. Näytelmän aiheuttamaa kohua käsitellään sekä näyttelijöiden että teatterikävijöiden voimin. Onko oman maansa sortoa pakenevilla miehillä oikeus jatkaa naisten sortamista Suomessa ”kulttuuristen tapojen suvaitsevaisuuden” turvin? Entä mitkä ovat taiteen rajat meillä ja muualla?

Ritva Siikalan kanssa uskonnon- ja kulttuurinvapauden suojissa tapahtuvasta sortamisesta keskustelevat Alexis Kouros ja Zaido Mohamed. Iranilaissyntyinen Kouros on suomalaisessa mediassa tuttu toimija: hän on pitkän linjan kirjailija, toimittaja, dokumentintekijä, ohjaaja ja tuottaja sekä SixDegrees -lehden päätoimittaja. Zaido Mohamed on nuori somalialaissyntyinen nainen, joka työskentelee Ihmisoikeusliitossa.


NAISEN RAJAT: SOMALISISUA
su 26.3. klo 21.15


Millainen rooli naisen täytyy hyväksyä kotona, työssä, koulussa ja ystäväpiirissä? Sarjan toisen osan dokumentissa asiaa tarkastellaan somalialaisen kulttuurin kautta, keskustelun teemana on sopivan ja sopimattoman raja.

Shukri Omar Ahmedin ohjaamassa dokumentissa kaksi somalialaissyntyistä naista, Hamda ja Leila, rakentaa unelmaansa kaukana kotoa. Hamda ja Leila toimivat molemmat yksityisyrittäjinä muodin ja kauneuden maailmassa. Samalla he kyseenalaistavat toiminnallaan stereotyyppisen somalinaisen roolin sekä suomalaisten että somalialaisten silmissä. Millaisia ajatuksia heillä on naisen asemasta suomalaisessa ja somalialaisessa yhteisöissä? Dokumentin aikana Hamda ja Leila kertovat miten muiden asenteet heijastuvat heidän arkeensa.

Ohjelman keskusteluosuudessa Ritva Siikala haastaa Fabiane Lauben ja Yonca Ermutlun vertailemaan naisihannetta, naisen rajoja ja rooleja eri puolilla maailmaa. Mitä on naisellisuus? Ovatko huntua käyttävät naiset sorrettuja? Tarkoittaako bikinien käyttö osallistumista pornografiaan? Voiko nainen olla yhtä aikaa sekä kaunis että älykäs? Rajoittavatko kulttuuriset tavat naisen kasvua itsensä kokoiseksi ihmiseksi?

Brasiliassa syntynyt Fabiane Laube on englantilaisen filologian maisteri. Ennen muuttoaan Suomeen hän lauloi vuosia Janis Joplin ja Led Zeppelin -yhtyeiden kanssa. Nykyään hän toimii yksityisyrittäjänä ja opettajana pääkaupunkiseudulla. Turkkilaissyntyinen Yonca Ermutlu työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa ja valmistelee tohtorinväitöstään. Hän on julkaissut useita tutkielmia yhteiskuntatieteiden ja kulttuurin alalta. Lisäksi Ermutlu luennoi säännöllisesti ja toimii järjestöaktiivina.


NAISEN RAJAT: EI PELKKÄÄ PUSHKINIA
su 2.4. klo 21.15


Venäjänkieliset ovat Suomen suurin vähemmistö ruotsinkielisten jälkeen. Vaikka kulttuurierot ovat suhteellisen pieniä, asettuminen uuteen maahan ei ole helppoa. Naisen rajat -sarjan viimeisessä osassa pohditaan sekä dokumentissa että keskustelussa, miten paljon vanhempien asenteet määrittävät toisen polven siirtolaisten mahdollisuuksia juurtua uuteen kotimaahan. Millaista on olla "kahden kulttuurin" lapsi?

Maria Lappalaisen ohjaamassa dokumentissa kolme erilaista venäläistaustaista teinityttöä kertoo elämästään, haaveistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Siirtolaisuudesta puhutaan useimmiten ongelmana, mutta yhtä hyvin se voi olla rikkaus ja voimavara. Jokainen dokumentissa tavattavista tytöistä on päättänyt selviytyä vaikeuksista huolimatta: Lukion toista luokkaa käyvä Nina Kulikova saapui Suomeen 10-vuotiaana äidin kuoleman jälkeen. Maria Ringinen on viisinkertainen Suomen mestari rytmisessä voimistelussa. Hänen tähtäimessään on Pekingin olympialaiset vuonna 2008. Torkkelin lukiossa opiskeleva Kristina Sedlerova on taiteellisesti lahjakas – hänestä tulee graafikko.

Ohjelman keskusteluosuudessa Ritva Siikalan kanssa ristiriitaisen identiteetin merkitystä pohtivat Reet Nurmi ja Kulsoom Ally. Kahden kulttuurin nuoret joutuvat usein omaksumaan erilaisen identiteetin kotona, koulussa ja kadulla - onko se vaihtelun rikkautta vai raastavaa ristiriitaa?

Reet Nurmi on psykologianopettaja ja Monika-Naiset Liitto -yhdistyksen toiminnanjohtajana. Yhdistyksen tavoitteena on edistää maahanmuuttajanaisten asemaa Suomessa. Nurmi on toiminut pitkään valtio-, kunta- ja järjestösektoreilla. Kulsoom Ally on valmistunut Yhdysvalloissa humanististen tieteiden kandidaatiksi ja Suomessa valtiotieteiden maisteriksi. Tutkijana työskentelevä Ally on toiminut aikaisemmin mm. ihmisoikeusliitossa ja Kassandra ry:ssä.

Rasismin vastaisen viikon ohjelmistosivulle >>


mundonuoli Mundo 28. marraskuuta
mundonuoli Mundo 21. marraskuuta
mundonuoli Mundo 14. marraskuuta
mundonuoli Mundo 7. marraskuuta
mundonuoli Mundo 17. lokakuuta
mundonuoli Mundo 10. lokakuuta
mundonuoli Mundo 3. lokakuuta
mundonuoli Mundo 26. syyskuuta
mundonuoli Mundo 5. syyskuuta
mundonuoli Mundot YLE TV1:ssä kesällä 2007
mundonuoli 2007 kevät
mundonuoli 2006 syksy
mundonuoli 2006 kevät
mundonuoli Mundot Aamu-tv:ssä
mundonuoli Pois paitsiosta
mundonuoli Mundo 22. toukokuuta
mundonuoli Mundo 15. toukokuuta
mundonuoli Yön syli
mundonuoli Mundo 8. toukokuuta
mundonuoli Mundo 1. toukokuuta
mundonuoli Vappukaraoke
mundonuoli Mundo 24. huhtikuuta
mundonuoli Mundo 17. huhtikuuta
mundonuoli Mundo-fillerit YLE TV1:ssä
mundonuoli Mundo 10. huhtikuuta
mundonuoli Mundo 3. huhtikuuta
mundonuoli Mundo 27. maaliskuuta
mundonuoli Rasisminvastainen viikko
mundonuoli Naisen rajat
mundonuoli Mundo 25. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 20. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 13. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 6. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 27. helmikuuta
mundonuoli Mundo 6. helmikuuta
mundonuoli Mundo 30. tammikuuta
mundonuoli Mundo 23. tammikuuta
mundonuoli Mundo 16. tammikuuta
mundonuoli 2005 syksy
mundonuoli Basaari-ohjelma



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi