YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


MUNDO 14.11.

Mundossa nähdään tällä kertaa kaksi hyvin ajankohtaista lyhytdokumenttia: Samuel Abaijón-Nurmisuon ohjaama Somalialaiset herätkää! ja Mohamed El Aboudin ohjaama Älä töni mun kaveria.



Somalialaiset herätkää! -lyhytdokumentissa tehdään lyhyt läpileikkaus Somalian historiaan sotien aikana 1990-luvulla ja nyt, kun Somalian kansa ponnistelee takaisin jaloilleen ja kohti rauhaa. Vantaan kaupunginvaltuustossa vaikuttavan Batulo Essakin seurassa vieraillaan Helsingin Gloriassa järjestetyssä somalialaisten tapaamisessa, jonka kunniavieras oli Somalian parlamentin puhemies Sharif Hassan Adan.

Sisällissota alkoi Somaliassa 1990-luvun alussa maan entisen diktaattorin paettua maasta. Heimokiistojen vuoksi maassa toimii edelleen väliaikaishallitus, terveydenhuolto ja muut palvelut ovat puutteellisia – siviilit ovat kyllästyneet levottomuuksiin ja sotaan. Sharif Hassan Adan tuo kansalleen toivon toisenlaisesta tulevaisuudesta, turvallisesta isänmaasta.

Älä töni mun kaveria vie Mikkeliin tapaamaan marokkolaista vaihto-oppilasta Hanaa Tagmoutia ja hänen suomalaista ystäväänsä Katri Liekkilää. Hanaa tuli Mikkelin ammattikorkeakouluun vaihto-oppilaaksi ja ystävystyi heti Katrin kanssa. Molemmat naiset jakavat samat arvot ja kunnioittavat toistensa kulttuureja. Ramadanin aikana myös Katri osallistui päivän ajan paaston viettoon.

Kun Hanaalle huudetaan eksoottisen ulkonäön vuoksi kadulla ”Mene takaisin kotiis!”, Katrin on vaikea pitää hermojaan kurissa – ymmärtämystä perusteettomalle rasismille ei löydy. Monet mikkeliläiset maahanmuuttajat ovat kuitenkin ymmärtäneet kaupunkilaisten selvän viestin: heidän ei ole turvallista liikkua yksin ilta- tai yöaikaan. Myös Hanaa liikkuu iltaisin mieluummin isommissa ryhmissä.

Ohjelmat tuottaa YLE Asiaohjelmat.

Takaisin edelliselle sivulle >>

mundonuoli Mundo 28. marraskuuta
mundonuoli Mundo 21. marraskuuta
mundonuoli Mundo 14. marraskuuta
mundonuoli Mundo 7. marraskuuta
mundonuoli Mundo 17. lokakuuta
mundonuoli Mundo 10. lokakuuta
mundonuoli Mundo 3. lokakuuta
mundonuoli Mundo 26. syyskuuta
mundonuoli Mundo 5. syyskuuta
mundonuoli Mundot YLE TV1:ssä kesällä 2007
mundonuoli 2007 kevät
mundonuoli 2006 syksy
mundonuoli 2006 kevät
mundonuoli 2005 syksy
mundonuoli Mundo 28. marraskuuta
mundonuoli Mundo 21. marraskuuta
mundonuoli Mundo 14. marraskuuta
mundonuoli Mundo 7. marraskuuta
mundonuoli Mundo 31. lokakuuta
mundonuoli Mundo 24. lokakuuta
mundonuoli Mundo 17. lokakuuta
mundonuoli Mundo 10. lokakuuta
mundonuoli Mundo 3. lokakuuta
mundonuoli Mundo 26. syyskuuta
mundonuoli Mundo 19. syyskuuta
mundonuoli Mundo 12. syyskuuta
mundonuoli Basaari-ohjelma



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi