YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


RASISMINVASTAINEN VIIKKO

Onko värillä väriä? Vaikuttaako syntyperä ihmisarvoon?

Vuonna 1960 maaliskuun 21. päivänä poliisit avasivat tulen ja tappoivat 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osanottajaa Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa. YK:n yleiskokous julisti päivän rasismin vastaiseksi vuonna 1966. Päivästä alkaa myös rasismin vastainen viikko, jota vietetään kaikissa YK:n jäsenmaissa.

Rasismin vastaisella viikolla (vko 12) TV1 panostaa ohjelmistossaan erityisesti ohjelmiin, jotka hälventävät turhia ennakkoluuloja ja kertovat inhimillisesti siitä, ettei Suomi ole enää vain yhden kulttuurin maa. Sen aikana puhutaan niin stereotypioista kuin maahanmuuttajien ja naisten asemastakin ja esitetään uusintoina parhaita Mundo-, Etno- ja Basaari-dokumentteja. Alla lisää rasisminvastaisen viikon ohjelmista.


RASISMIN VASTAISEN VIIKON TEEMAOHJELMAT YLE TV1:SSÄ


BASAARI: MUNDO
ma 20.3. klo 17.10, uusinta la 12.30

Maanantain Mundossa nähdään aina uusia lyhytdokumentteja. Tällä kertaa Carolina Bermúdez Parran Tulisessa sisussa käsitellään vapaaehtoista asevelvollisuutta, jonka yhä useampi maahanmuuttaja tai kaksois-
kansalaisuuden saanut suorittaa. Fernando Colombon lyhytdokumentissa sovitellaan
riitoja vapaaehtoisten sovittelijoiden kanssa. Elihú Galvánin Koiran ikävä kertoo hauskasti ja sydäntä riipaisevasti isännän ikävästä.
Mundo-ohjelmien sivulle >>

BASAARI: ISÄNI OLI SUOMALAINEN
ma 20.3. klo 17.20, uusinta la klo 12.40

Basaarissa nähdään Victor Belousovin ohjaama Isäni oli suomalainen. Olga Lapinan perhe ajautui sodan aikana Karjalasta kauas Neuvostoliiton itärajoille. Olga syntyi Uzbekistanissa tietämättömänä suomalaisista sukujuuristaan ja sukunsa kohtaloista. Vasta muutettuaan yli 30-vuotiaana Suomeen Olga ymmärsi kansalaisuuden ja kulttuurin merkityksen identiteetille - Neuvostoliitossa kaikki olivat yhtä. Nyt psykologina työskentelevä Olga on aktiivisesti mukana monissa eri projekteissa ja suomalaisvenäläisessä nuorisotoiminnassa.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.
Basaari-ohjelmien sivulle >>

NAISEN RAJAT: SOMALISISUA
su 26.3. klo 21.15

Shukri Omar Ahmedin ohjaamassa dokumen-
tissa kaksi somalialaissyntyistä naista rakentaa unelmaansa kaukana kotoa. Hamda ja Leila toimivat molemmat yksityisyrittäjinä muodin ja kauneuden maailmassa. Millaisia ajatuksia heillä on naisen asemasta suomalaisessa ja somalialaisessa yhteisöissä? Hamda ja Leila kertovat miten muiden asenteet heijastuvat heidän arkeensa. Ohjelman keskusteluosuudessa Ritva Siikala haastaa Fabiane Lauben ja Yonca Ermutlun vertailemaan naisihannetta, naisen rajoja ja rooleja eri puolilla maailmaa. Tuotanto: Silva Mysterium Oy.
Lue lisää Naisen rajat -sarjasta >>


MUNDO-OHJELMAT
--------------------------------------------------------------------



MUNDO: POLIISI TUTKII
ma 20.3. klo 19.55

Victor Belousovin Poliisi tutkii vie L.A. Confidencialin tunnelmissa valkeakoskelaisen naispoliisin arkeen. Minkälaisia ongelmia poliiseilla on maahanmuuttajien kanssa? Entä miksi venäläisiä syyllistetään suomalaisia enemmän rikoksista? Tilastollisia perusteita tälle ei ole. Nuorempi konstaapeli Tiina Ranta on tutkinut venäläisten ja virolaisten rikollisuutta Suomessa. Hän on myös asunut Ukrainassa ja siksi hän ymmärtää hyvin, miksi venäläisten on joskus vaikea luottaa poliisiin. Ohjelman ensilähetys nähtiin marraskuussa 2005.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

MUNDO: KOTOUTUMINEN
ti 21.3. klo 18.36

Gustavo Alavedran hurmaavassa lyhytdokumentissa Kotoutuminen pääroolissa ovat monikulttuuriset pariskunnat, tummat silmät ja ruskea tukka. Ohjelman ensilähetys nähtiin tammikuussa 2006.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

MUNDO: STEREOTYYPIT
pe 24.3. klo 19.30

Ovatko amerikkalaiset suuruudenhulluja ja ruotsalaiset kauniita? Ovatko latinot meitä muita onnellisempia ja venäläiset surumielisempiä? Samuel Abaijón-Nurmisuon ohjaamassa humoristisessa lyhytdokumentissa Stereotyypit erimaalaiset kadunkulkijat määrittelevät Malmin asemalla stereotypioita toisistaan. Ohjelman ensilähetys nähtiin marraskuussa 2005.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

BASAARI: MUNDO
la 25.3. klo 14.05

Rasisminvastaisen viikon kunniaksi nähdään maanantaisen Mundo-ohjelman lisäksi toinen täyspitkä Mundo, jossa esitetään ennennäkemättömiä lyhytdokumentteja Samuel Abaijón-Nurmisuolta, Gustavo Alavedralta ja Victor Belousovilta.

Alavedran ohjaama lyhytdokumentti Opiskelijaelämää vie tutustumaan koneinsinöörin urasta unelmoivan ghanalaisen opiskelijan Joseph Owusu Nabin arkeen. Hämeen ammattikorkeakoulun kansainvälinen opiskelijaporukka ja opetuksen hyvä taso saavat Josefin toivomaan, että hän voisi maksaa opintonsa takaisin valtiolle jäämällä työskentelemään Suomeen. Mutta ilman työtä se ei onnistu.

Eläketurvakeskuksen tiloissa nostetaan joka torstai syke pintaan. Abaijón-Nurmisuon ohjaamassa lyhytdokumentissa Eläketurva liitytään Matti Uimosen ja Marjatta Vehmäsen seurassa potkunyrkkeilytunnille. Huippu-urheilija ja -valmentaja Peter Gibson tekee jokaisesta tunnista hikisen elämyksen.

Viimeiseksi nähdään Belousovin ohjaama Talismaani. Inkeriläinen Vilho Paavilainen on kiivennyt maailman korkeimpia vuoria jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Monien mielestä hän on venäläinen, ja venäjää hän puhuu myös äidinkielenään. Identiteetiltään Vilho kuitenkin kokee itsensä suomalaiseksi ja vieläkin enemmän – matinkyläläiseksi. Sen vuoksi esimerkiksi Mount Blanckin huippua koristaa Vilhon työpaikan Matinkylän huollon logolla varustettu lippu.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

MUNDO: MORGANIN VALINTA
la 25.3. klo 15.55

Samuel Abaijón-Nurmisuon ohjaama rohkea lyhytdokumentti Morganin valinta kyseenalaistaa luutuneet käsitykset ydinperheestä ja roolimalleista. Swazimaassa syntynyt Morgan Mäkelä-Deveraux työskentelee draq-queenina ja harkitsee ystävättärensä pojan adoptoimista. Itsekin adoptoituna Morgan tahtoo antaa pienelle pojalle isän mallin. Ohjelman ensilähetys nähtiin tammikuussa 2006.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.


ETNO-OHJELMAT

--------------------------------------------------------------------

ETNO: KAIKU
to 23.3. klo 15.50

Kaiku. Kerrostalon betonijalassa sijaitsee grillikioski. Sen rasvankäryn hämärtämässä valossa liikkuu ihmishahmo: Tran Van Hung työskentelee myöhään. Haaveet ja todellisuus eivät kuitenkaan aina kohtaa. Lena Vu-Lilja voitti ohjaamaallaan lyhytdokumentilla Etno-journalismipalkinnon vuonna 2004. Ohjelma on esitetty tammikuussa 2005.

ETNO: MIKÄ TEITÄ VAIVAA?
su 26.3. 10.54

Mikä teitä vaivaa? on Tariku Birun ohjaama Etno-lyhytdokumentti, joka kertoo etiopialaisen lääkärin työstä suomalaisessa vanhainkodista. Biru palkittiin ohjelmastaan Etno-journalismikunniakirjalla vuonna 2004. Ohjelma on esitetty tammikuussa 2005.


BASAARI-OHJELMAT
--------------------------------------------------------------------



BASAARI: BADU JA AFRO-SÄKKIJÄRVI
ti 22.3. klo 11.05

Senegalilainen kitaristi Badu Ndjai saapui Suomeen levyttämään maailmanmusiikkiyhtyeen Piirpauken kanssa. Levytyssession jälkeen suunniteltu New Yorkin reissu unohtui Badun rakastuessa suomalaiseen Maritaan. Parinkymmenen Suomessa vietetyn vuoden jälkeen suomenkieli tuottaa edelleen Badulle ongelmia, mutta Säkkijärven polkka taittuu näppärästi niin perinteisesti kuin afrorytmeinkin. Tommi Virtasen ohjaamassa Basaarissa kuulemme Badun itsensä lisäksi Maritan, muusikko Sakari Kukon ja muiden Badun kanssa yhteistyötä tehneiden taiteilijoiden ajatuksia. Ohjelma on esitetty syyskuussa 2005.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

BASAARI: TULETKO ISIN SYLIIN?
23.3. klo 12.40
Tuletko isin syliin? kertoo ohjaaja Tiina Hännisen ja hänen kaksivuotiaan tyttärensä Susilan matkasta Intiaan tapaamaan Susilan isää. Susila tapaa intialaisen isänsä, Ilanin kolmannen kerran elämässään. Edellisellä kerralla hän oli yhdentoista kuukauden ikäinen. Voiko isin syliin kiivetä? Matkan aikana pohditaan niin isän merkitystä lapselle kuin äidin vaikeutta luopua lapsensa yksinhuoltajuudesta - edes hetkeksi. Ohjelma on esitetty lokakuussa 2005. Tuotanto: YLE Asiaohjelmat.

BASAARI: KANSALAINEN AHMED LADARSI
pe 24.3. klo 12.00

Ahmed Ladarsi on kokki, keraamikko, apuvälinevalmistaja ja aktiivijäsen. Siinä sivussa hän on perustanut Suomen Mämmiseura ry:n, jonka tarkoituksena on kehittää uusia ruokareseptejä mämmistä. Matti Kurkikankaan ohjaamassa dokumentissa seurataan tunisialaissyntyisen monitoimimiehen elämää vuoden 2004 aikana. Ohjelma on esitetty tammikuussa 2006. Tuotanto: Elokuvapaja.
Basaarin kotisivuille >>


mundonuoli Mundo 28. marraskuuta
mundonuoli Mundo 21. marraskuuta
mundonuoli Mundo 14. marraskuuta
mundonuoli Mundo 7. marraskuuta
mundonuoli Mundo 17. lokakuuta
mundonuoli Mundo 10. lokakuuta
mundonuoli Mundo 3. lokakuuta
mundonuoli Mundo 26. syyskuuta
mundonuoli Mundo 5. syyskuuta
mundonuoli Mundot YLE TV1:ssä kesällä 2007
mundonuoli 2007 kevät
mundonuoli 2006 syksy
mundonuoli 2006 kevät
mundonuoli Mundot Aamu-tv:ssä
mundonuoli Pois paitsiosta
mundonuoli Mundo 22. toukokuuta
mundonuoli Mundo 15. toukokuuta
mundonuoli Yön syli
mundonuoli Mundo 8. toukokuuta
mundonuoli Mundo 1. toukokuuta
mundonuoli Vappukaraoke
mundonuoli Mundo 24. huhtikuuta
mundonuoli Mundo 17. huhtikuuta
mundonuoli Mundo-fillerit YLE TV1:ssä
mundonuoli Mundo 10. huhtikuuta
mundonuoli Mundo 3. huhtikuuta
mundonuoli Mundo 27. maaliskuuta
mundonuoli Rasisminvastainen viikko
mundonuoli Naisen rajat
mundonuoli Mundo 25. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 20. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 13. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 6. maaliskuuta
mundonuoli Mundo 27. helmikuuta
mundonuoli Mundo 6. helmikuuta
mundonuoli Mundo 30. tammikuuta
mundonuoli Mundo 23. tammikuuta
mundonuoli Mundo 16. tammikuuta
mundonuoli 2005 syksy
mundonuoli Basaari-ohjelma



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi