www.yle.fi
   




JAKSOT
PALAUTE
Sunnuntaisin alkaen 13.11. klo 17.35 TV2

Luontomakasiini käy haaskalla tutkimassa elämää ja kuolemaa

Luonnossa elämä ja kuolema käyvät käsikynkkää: toisen kuolema on toisen elämä. Nooan arkki -luontosarjan tänään nähtävä jakso kertoo haaskalla herkuttelevien eläinten elämästä. Sarjasta nähdään vielä viisi muuta uutta jaksoa, aina sunnuntaisin TV2:lla.

Toisen jakson teemana ovat harjut ja niillä elävät kasvit ja eläimet. Kolmas Nooan arkki -jakso sukeltaa pinnan alaiseen maailmaan. Ohjelmassa ei uida koralliriuttojen keskellä vaan kotoisasti Suomen vesillä: lammissa ja järvissä, joissa ja meressä. Neljäs Nooan arkki on lastattu rantaluonnolla. Rantahan on kahden keskeisen elementin, maan ja veden, kohtauspaikka, jossa elämä on rikasta - ja usein aika kovilla.

Suomen linnoitukset muodostavat ketjun, jollaista ei maailmassa ole toista. Viidennessä Nooan arkissa tutustutaan linnoitusten omalaatuiseen lajistoon: monet kasvit ovat rantautuneet Suomeen sotilaiden saappaissa ja hevosten heinissä. Ja mitä elääkään bunkkereiden kätköissä! Kuudes ja tällä kertaa viimeinen Nooan arkki kertoo hautausmaiden luonnosta.

Kussakin uudessa Nooan arkki -jaksossa on entiseen tapaan kolme osiota: ensimmäisessä paneudutaan yhden lajin tai lajiryhmän elämään, toisessa erilaisten elinympäristöjen saloihin ja kolmannessa ihmisten hyödyksi käyttämien eläinten maailmaan. Tällä kerralla hyötyeläiminä esittäytyvät vuohi, etana, nieriä, kalkkuna, mehiläinen ja - raatokärpänen, jota ilman moni murha olisi jäänyt selvittämättä!

Oppaina toimivat tuttuun tapaan skogsbrothersit eli metsäveljet Ismo Tuormaa ja Petteri Saario. Luonnon kuvauksesta päävastuun kantavat palkitut Petteri Saario ja Jan Henriksson saaden apua mm. maamme luontokuvaajien kärkeen lukeutuvilta Kari Kemppaiselta ja Juha Taskiselta.

Luvassa on vanhaan malliin luontofaktaa ja vähän fiktiotakin, mutta ennen kaikkea upeaa luontokuvausta ja hyviä juttuja pilke silmäkulmassa.

Nooan arkki -sarjan tuottavat luonto- ja ympäristöohjelmiin erikoistunut tuotantoyhtiö Tekstivirta yhdessä YLE Asiaohjelmien kanssa.