Blues-finland.com on kattava suomalainen blues-sivusto joka avattiin 11.9.2006. Johtoajatuksena oli vahvistaa blues-musiikin asemaa Suomessa välittämällä alan ajankohtaista tietoa ja uutisia. Artistit, tapahtumajärjestäjät ja levy-yhtiöt ottivat palvelun kuitenkin niin odottamattomalla tavalla vastaan, että sisältö laajeni pian myös levyarvioihin, keikka- ja festivaaliraportteihin sekä haastatteluihin.
Blues-finland.com –hankkeen takaa löytyy yhteiskuntatieteiden maisteri Pasi Tuominen, joka työstää palvelua parin vakituisen avustajan sekä lukuisen satunnaisemman kirjoittajan kanssa. Osaaville blues-ihmisille kuitenkin olisi edelleen kysyntää.
Otin yhteyttä Tuomiseen ottaakseni selvää, mistä blues-finland.com–sivustossa on kysymys.
Miksi blues?
- Pääsyy on luonnollisesti se, että se kuuluu lempimusiikkiini. Musiikin kuunteluni alkoi jo ennen kouluikää Hurriganesin merkeissä. Varhaisteininä iski neo-rockabilly, myöhemmin brittipunk The Jamin tapaan ja lopulta ns. classic rock. Viimeksi mainitun kautta löysin varsinaisesti bluesin. Juurimusiikin käsite alkoi avautua, kun ymmärsin bluesin olleen läsnä kaikessa siihen asti kuuntelemassani.
Bluesin aitous on keskeinen tekijä. Jos joku lähtee muusikonuralle maailmanmaine mielessään, ei hän varmastikaan valitse bluesia tyylilajikseen. Tässä hommassa ollaan mukana rakkaudesta musiikkiin; blues on väkevimmin tunnetiloihin perustuva musiikinlaji.
Kotimaiseen tasoon nähden blues on Suomessa aliarvostettua. Koen, että maamme artistit ansaitsevat paljon enemmän huomiota. Eivät he rahan perässä juokse, mutta tekemisen motivaatiota lisää, jos keikoilla käy porukkaa ja levyt menevät paremmin kaupaksi.
Blues-finland.com'in lukijat valitsivat Muddy Waters'in kaikkien aikojen blues-nimeksi syksyllä 2007 pidetyssä äänestyksessä.
Mikä on paras kuulemasi bluesiin liittyvä tarina?
- B.B. King kertoi elämäkerrassaan tarinan poikavuosiltaan. Pitkän työpäivän jälkeen hänen kaverinsa äiti oli tuonut nääntymäisillään oleville pojille syötävää. Kaveri ei kuitenkaan ollut anteliaalla tuulellaan, vaan kysyi nuorelta Riley B:ltä nenäkkäästi: "Where's your lunch?" Tuolla hetkellä sisuuntunut King päätti, että elämässä jotain saavuttaakseen ei lopulta voinut luottaa kuin itseensä. Ja ihan mukavastihan rotuerottelusta tunnetusta Yhdysvaltain etelästä mies lopulta ponnistikin. Pidän B.B:n tuossa hetkessä syntynyttä
periaatetta äärimmäisen osuvana: työelämässä ja arjen tilanteissa saa kohdata vastaavia hetkiä jatkuvasti.
Millä tavalla näet Internetin oman aihealueesi välittäjänä?
- Internetin rooli kasvaa musiikkiin liittyvässä joukkotiedotuksessa vähintään yhtä nopeasti kuin muussakin mediassa. Yksi Blues-Finland.comin tavoitteista on saada nuorempaa väkeä kiinnostumaan bluesista, ja siihen pyrittäessä netti on paras väline. Viime keväänä tehdyn lukijakyselyn mukaan noin
60 % Blues-Finland.comin käyttäjistä on 40 vuotta täyttäneitä. Mielenkiintoista tutkia ikärakenteen muutoksia, kun kysely tehdään jälleen huhtikuussa.
Netti on oivallinen multimedia, kun sillä voidaan yhdistää luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa. Keskivertonettikäyttäjän IT-taidot ovat edelleen melko vaatimattomat ja etenkin Windows-koneet ovat kömpelöitä, joten tv:n kanssa ei internet kilpaile vielä pitkään aikaan. YouTube on melkoinen videolähde bluesin ystävällekin. Sanotaan mitä vain, mutta tuo palvelu polkee tekijänoikeuksia usein niin räikeästi, että henkilökohtaisesti en ole siitä innostunut. Blues-Finland.comiin on avattu sen sijaan "Kuunteluhuone", jossa voi kuunnella suomalaisten blues-artistien kappaleita mp3-muodossa ja 100 % laillisesti.
Mitä blues–sivustoja tai lehtiä seuraat aktiivisesti?
Blues-sivustoista ja -lehdistä ei ole varsinaista runsaudenpulaa. Oikeastaan ainoa sivusto, jota seuraan aktiivisesti on ruotsinkielinen Blueswebben.se. Se on puhdas verkkomedia ja ajatukseltaan hyvin samankaltainen kuin Blues-Finland.com. Kohtalainen tietolähde on myös The Blues Foundationin -sivusto blues.org.
Pohjoismaissa on hyviä alan lehtiä. Niiden verkkosivut ovat kuitenkin vaatimattomia, koska julkaisut keskittyvät edelleen painettuihin versioihinsa. Suomen Blues Newsia luen, ja heidän verkkosivunsakin ovat pohjoismaisia kollegojaan toimivammat. Angloamerikkalaiset lehdet Blues Revue ja Blues Matters ovat tärkeitä. Seuraan niitä satunnaisesti.
Aniharvalla blues-artistilla on varsinaista verkkopalvelua, mutta käyn varsinkin suomalaisten artistien sivuilla, lähinnä tarkistamassa keikkapäivämääriä. Amerikkalaisten sanomalehtien verkkopalvelut ovat erinomaisia tietolähteitä
kansainvälisestä blues-ympäristöstä.
Pasi Tuomisen blues-suosikit:
Muddy Waters, B.B. King, Freddie King, Albert King, Buddy Guy, John Mayall
Muita suosikkeja: Neil Young, The Band, Crosby Stills & Nash, Hurriganes, Wigwam.
Linkkejä:
- Tutustu Blues-finland.com -palveluun
- Keskeisimmät sähköiset blueslevytykset (1945 - 1996)
- Keskeisimmät akustiset blueslevytykset (1927 - 1969)
John, Im Only Dancing
Arttu Silvast
etunimi.sukunimi(at)yle.fi
myspace.com/arttusilvast