LaVern Baker: Tweedle-dee (1955)

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


Yksi rock’n’rollin hullun iskevimmistä hiteistä on ”Tweedle dee”, jonka alkuperäisversion levytti aikansa hienoimpiin rhythm and blues-laulajiin lukeutunut LaVern Baker. Mahtavilla äänivaroilla ja uhkealla ulkomuodolla varustettu Baker edusti juuri sitä piristysruisketta, jota valtavirran amerikkalainen populaarimusiikki kaipasi. Hänen laulussaan bluesin ja gospelin syvyys kohtasi tuoreen energian ja seksikkyyden, jollaista valkoisesta keskitien viihteestä oli turha etsiä. Yksi todiste Lavern Bakerin tulkinnallisesta loistosta oli juuri Tweedle Dee. Tarvitaan todellinen mestari,
että saa noin älyvapaan renkutuksen kuulostamaan rajulta ja iskevältä musiikilta. Lavern Bakerin äänessä oli juuri tuo kultainen kosketus ja kepeästä novelty-renkutuksesta tuli yksi vuoden 1955 suurimmista hittilevyistä sekä pop- että rhythm and blues-listoilla.

Siinä vaiheessa kun Lavern Baker karjaisi Tweedle Deen ääninauhalle new yorkilaisessa levytysstudiossa lokakuussa 1954, hänellä oli takanaan jo useamman vuoden ammattilaisura. Baker oli laulanut bluesia Chicagon kuppiloissa, kiertänyt rhythm and blues-yhtyeiden solistina ja vaihtanut taitelijanimeäänkin muutamaan otteeseen. Ratkaiseva käänne Lavern Baker-nimellä vuodesta 1952 esiintyneelle laulajalle oli päätyminen kovassa nousussa olleen Atlantic-yhtiön talliin. Yhtiön taustavoimat osasivat puskea rhythm and blues-laulajiaan oikealla tavalla hittihakuiseen ja moderniin suuntaan ja tulosta alkoi syntyä laajalla rintamalla. Ray Charles,Big Joe Turner ja monet muut pitkäänkin levyttäneet artistit saivat tuulta purjeisiin ja onnistuivat murtautumaan laajemman yleisön tietoisuuteen.

Lavern Baker istui näyttävänä ja monipuolisena laulajana kuin nakutettu Atlanticin artistikatraaseen. Alan Freed ja muut suositut tiskijukat jauhoivat hänen levyjään radiossa ja Tweedle Dee menestyksen jälkeen Baker alkoi esiintyä rock’n’roll-elokuvissa ja suosituilla tähtikiertueilla. Hänen suurimmasta hitistään väännettiin ajan tyyliin valkoinen kevyt versio, joka söi osan Tweedle Deen synnyttämästä taloudellisesta hyödystä. Lavern Baker tahkosi sitkeästi läpi 1950-luvun ja levytti pitkän liudan aikansa komeimpiin rock’’n’roll-tulkintoihin kuuluvia klassikoita. 1960-luvulla hänen otteensa hittikannasta kirposi ja eikä Lavern Baker hyvistä yrityksistä huolimatta löytänyt paikkaansa soul-markkinoilla. Vuosikymmen lopulla hän tempaisi elämälleen radikaalin uuden suunnan ja asettui Filippiineille musiikkiklubin emännäksi. Kotiin Lavern Baker palasi 1980-luvun lopulla ja nousi suosituksi esiintyjäksi Broadwaylla. Pitkän ja todella vaiherikkaan uran läpikäynyt blues-diiva kuoli vuonna 1997.

Pekka Laine

Linkit: